Lees het op 't BioBoeren Blog

Hier vind je blogs van de biologische boeren en tuinders en van foodies en lekkerbekken die geen genoeg kunnen krijgen van bio en die hier hun beste recepten en belevenissen op de boerderij met je delen.

Wil je ook meebloggen? Leuk! Neem contact met ons op.

 
 
 

Aantal Nederlandse biologische boeren groeit met ruim 12%

 
In 2016 groeide voor het eerst sinds 2010 het aantal geregistreerde biologische boerenbedrijven harder dan het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven. Er zijn nu 1831 boerenbedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole. Door de krapte in het aanbod van biologische grondstoffen groeide het aantal handelsbedrijven langzamer, met 10 % naar 2.586.

De nieuw geregistreerde boerenbedrijven mogen pas na de verplichte omschakelperiode van twee jaar hun producten als biologisch leveren. Miriam van Bree, manager Bionext: “Het is zaak dat al deze bedrijven de omschakelperiode van twee jaar goed doorlopen. In heel Europa groeit de vraag naar biologische producten en we hebben de nieuwe bio-boeren hard nodig om aan die vraag te voldoen.“

Schone producten
Met de groei van het biologisch landbouwareaal wordt de druk op het milieu in Nederland vanuit de landbouw kleiner. Een biologische boer werkt in harmonie met de natuur en grondgebonden. Hierbij worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook zit er een grens aan het aantal dieren per hectare. Er mag nooit meer mest geproduceerd worden dan dat er nodig is voor het biologische land. Ook is de biodiversiteit op biologische bedrijven 25 % hoger dan op gangbare boerenbedrijven. Van Bree: “De natuurinclusieve benadering van biologische boeren voorkomt problemen met fosfaatoverschotten, met nitraat in het drinkwater of met gifresten op producten. Het is de landbouw van de toekomst, zeker in Nederland waar de grenzen wat betreft intensivering van landbouw bereikt zijn.”


 
 
 
7 maart 2017
Bekijk meer berichten van Lekker naar de BioBoer
 
 
 
 
 


%homeAdd%