Publiek heeft ‘Lekkerste Plattelandsluchtje 2017’ bepaald


De uitslag van de publieksverkiezing van het ‘Lekkerste Plattelandsluchtje 2017’ is bekend.
 

Het publiek kon kiezen uit negen verschillende geuren;  variŽrend van de geur van vers gemaaid gras,  frisse bloesem aan de boom tot de geur van een regenbui na een warme dag.  Duidelijke favoriet, mťt stip, was versgemaaid gras. Met een tweede plaats voor regen.

Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, organiseerde de verkiezing van de allerlekkerste geuren van het platteland. Onder het motto “Geef je vader eens een ander luchtje cadeau” nodigt Bionext het Nederlandse publiek van harte uit om op 17 en 18 juni live hun favoriete plattelandsgeur te komen ervaren tijdens het Lekker naar de BioBoer weekend.

Ruim 120 biologische boerderijen stellen dan hun erf open en organiseren rondleidingen, boerenmarkten, workshops en proeverijen. Geniet mee van tevreden koeien, modderige biggen en volle akkers met gezonde groenten. Kom kalfjes knuffelen, fruit plukken, wijn proeven of boter schudden. Vraag de boer en boerin het hemd van het lijf over hun boerderij. Ook voor kinderen is er van alles te doen: van speurtochten tot knutselen en van hooibalen klimmen tot eitjes rapen.  

Terechte winnaar

Ben Hut is ‘odeuroloog’ en gespecialiseerd in het maken van plattelandsluchtjes.  Zo heeft  hij de geur van de schaapskooi, de hooiberg, en de koeien vlaai na weten te maken. “Het belangrijkste bij geur is dat deze herkenbaar is. Voor een typische plattelandsgeur moet er iets van de geur van weidebloemen en diverse geuren van de boerderij in te herkennen zijn. Een luchtje is altijd opgebouwd uit verschillende ingrediŽnten, maar het geheim van de smid ga ik natuurlijk niet verklappen. Heel mooi dat gras gewonnen heeft. Een terechte winnaar.”