Welkom op Lekker naar de BioBoer

 
 
OPEN DAG    
 

Wat biedt deze boerderij:

Wat voor soort boerderij is dit?
Lekker naar de BioBoer is een van de campagnes van Bionext. Met Lekker naar de BioBoer willen we boer en consument dichter bij elkaar brengen. Tijdens het Lekker naar de BioBoer weekend in juni, maar ook in de rest van het jaar. Daarom is er een agenda, een boerenblog en fietsroutes.Wat is er te doen tijdens Lekker naar de Boer 2017:

Welke activiteiten zijn er op deze boerderij op de open dag?
Kijk bij www.lekkernaardeboer.nl/zoekeenboerderij voor activiteiten op het boerenbedrijf

Welke kinderactiviteiten zijn er op deze boerderij op de open dag?
Kijk bij www.lekkernaardeboer.nl/zoekeenboerderij voor kinderactiviteiten op het boerenbedrijf

Agenda

Bekijk alle agenda items
 

Niet één maar duizenden bloemetjes op Moederdag! Welke moeder wil dat nu niet? Op zondag 12 mei kun je bij de Warmonderhofboomgaard gaan genieten van al die mooie bloesem. Je kunt je opgeven voor een picknick. Of als je liever de handen uit de mouwen steekt, de teler assisteren in zijn werk bij het knippen van bloeiende takken. En je kunt je eigen boom schilderen. Of gewoon genieten van de muziek en de omgeving.

Datum: zondag 12 mei
Tijd: 13.00 tot 16.00
Locatie: Warmonderhofboomgaard, Knooplaan 6, 8251 SJ, Dronten
Meer informatie: www.warmonderhofboomgaard.nl

LET OP: het plukken is alleen voor adoptanten. Heb je nog geen boom? Dan kun je die ter plekke adopteren! Je bent dus van harte welkom.

 

Officiele opening met open dag op 9 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Dac Ridderhof is een kleinschalig dagactiviteitencentrum dat werkt op biologisch dynamische wijze vanuit het gedachtegoed van de antroposofie. Er is voor een drietal hulp- en/of zorgvragers ruimte om zowel binnen als buiten bezig te zijn.

Door het samen bezig zijn, ieder op zijn eigen wijze, kunnen sfeer en huiselijkheid gecre�erd worden.

Zie voor meer info: www.dacridderhof.nl/

 

Van mei t/m oktober 2013 staat het Boergondisch feestmaal weer op het menu. Enthousiaste chefkoks bereidden in de stal, de wei of in de schuur een bijzonder drie- of viergangen menu met de dagverse biologische oogst van het boerenland.

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Enthousiaste chefkoks bereidden in de stal, de wei of in de schuur een bijzonder drie- of viergangen menu met de dagverse biologische oogst van het boerenland. Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Op 20 juni tussen 15 en 19 uur worden daar heerlijke biologische aardappelhapjes uitgedeeld. Het festijn vormt een voorproefje op het Lekker naar de Boer-weekend. Voorbijgangers op het Museumplein in Amsterdam zal de proeverij niet snel ontgaan. Er komt een mobiele keuken te staan in de vorm van een reusachtige aardappel: de Pieper Mobiel. In deze creatie van 'Boer Ko en Hendrieke' worden heerlijke gerechtjes klaargemaakt met - als de natuur al zo ver is - nieuwe Hollandse aardappels. Hiervoor worden biologisch geteelde Agria aardappels gebruikt.

Boer Ko: "De biologische aardappel is een prachtig product en verdient het om in de schijnwerpers te staan. Als je bio aardappels eet, doe je meteen een goede daad voor de biodiversiteit en het milieu. Wist je trouwens dat de productie van rijst en pasta's veel meer energie, water en land vraagt dan het telen van aardappels?

In de biologische teelt wordt zo slim mogelijk samengewerkt met de natuur. Alles draait om evenwicht in het ecosysteem en, heel belangrijk: een gezonde, vruchtbare bodem. De biodiversiteit op en rond de boerderijen profiteert van deze werkwijze: vaak zie je bloemenranden langs de akkers waar nuttige insecten en vogels in zitten die de bio teler een handje helpen bij het bestrijden van ziekten en plagen.

De proeverij is een initiatief van Greenpeace, Bionext en de biologische aardappelsector. Om de biologische aardappel en de milieuvriendelijke biologische teelt 'op de kaart' te zetten hebben Greenpeace en Bionext eerder ook al een fietsroute gemaakt langs biologische boerderijen. Dit Pieperpad is ruim 1.000 lang en loopt van Noord-Friesland naar Zeeuws Vlaanderen. Zie: www.pieperpad.nl

 

In 2013 vindt voor de 16e keer het Lekker naar de Boer weekend plaats. De open dagen bij biologische boer en tuinder zijn op 22 en 23 juni. Zet deze data alvast in uw agenda! Lekker naar de Boer wil consumenten kennis laten maken met (bio)boeren uit de buurt en de lokale biologische landbouw en –productiewijze zichtbaar maken. Lekker naar de Boer is gebaseerd op beleven. Zodra je het erf oploopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet, ruikt en ervaart dan wat er zo bijzonder (of eigenlijk zo natuurlijk) is aan biologisch boeren. Kippen, koeien en varkens kunnen lekker naar buiten, in de boomgaarden kom je nestkasten voor vogels tegen en natuurlijk bijenkasten voor die onmisbare bijen. Langs de randen van akkers zie je vaak allerlei soorten bloemen staan, waarin 'natuurlijke vijanden' zich schuilhouden. Want een biologische boer vindt het vanzelfsprekend om samen te werken met de natuur (zonder chemie en kunstmest).

 

Elk jaar houden de biologische boeren en tuinders van Nederland open erf, in het Lekker naar de Boer-weekend. Dit jaar is dat op 22 en 23 juni. De boer en boerin staan klaar om je van alles te laten zien, ruiken en proeven. Zo ook hun heerlijkste ingredienten voor een biologische streekdiner. En dit jaar gaan we iets extra"s doen! Koop ter plekke superverse groenten en fruit voor je eigen streekmaaltijd: twee enthousiaste koks in restaurant de Glindster, van 50/50 kitchen, staan vanaf 16.00 uur klaar om hier iets lekkers van te maken, schuif dus aan en geniet!

Hoe werkt het ?
Trek op zaterdag 22 juni de streek in, alleen, met familie of met vrienden. Per fiets - we hebben een paar mooie uitgestippelde fietsroutes op papier - of per auto; je kunt je ook inschrijven voor een gezamenlijke, geleide fietstocht. Laat je rondleiden over de bedrijven en koop je favoriete groenten en fruit (tenminste 2 soorten groenten en 1 soort fruit) voor het streekdiner aanstonds in de Glindster. In het restaurant kan je ook nog een stukje vlees of vis of een vegetarische burger kopen ter completering van het diner. Door te kijken, te ervaren en te proeven gaat er een wereld voor je open. Iedereen is welkom!

Datum : zaterdag 22 juni
Tijd : vanaf 16.00 tot 19.00 uur
Plaats : Restaurant de Glindster, Rudolphlaan 2, de Glind
Prijs : 7,50 volwassenen
5,- kinderen tot 12 jaar en groenpashouders
(= prijs bij voorinschrijving) 10,- ter plaatse
De prijzen zijn exclusief drankjes en de zelf ingebrachte ingredienten

 

Natuurlijk genieten op boerenerf in Nationale Openluchtmusem op zaterdag 22 juni

Op zaterdag 22 juni is het Arnhems-Mid-Zomer-Avond-Festival in het Openluchtmuseum in Arnhem. Bij dit festival zullen jonge, aanstormend talenten op het gebied van muziek, dans en theater talloze optredens verzorgen. Van 16 tot 19 uur zijn er op diverse locaties in het Openluchtmuseum biologische boeren hapjes verkrijgbaar van Bio+. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de pure smaak van biologisch.

Als je voor het Lekker naar de Boer-weekend biologische producten van Bio+ koopt waar een actiesticker op zit (kras&win), maak je kans op een gratis toegangskaart voor Arnhems-Mid-Zomer-Avond-Festival.

Voor wie in het weekend van 22 en 23 juni Lekker naar de Boer gaat: bij diverse boerderijen zijn Bio+ boeren kinderspelen. Er zijn allerlei leuke activiteiten te doen, zoals Wie maakt de langste appelschil, zelf biologische eieren zoeken, aardappels poten en een moestuinquiz. Iedereen welkom!

 

Onder de titel Ode aan de Koe haakt het Dordrechts Museum aan bij Lekker naar de Boer, tijdens een Museumweekend op 22 en 23 juni met in de tuin en het museum bruisende activiteiten. De koe staat daarbij centraal: rondleidingen langs schilderijen met koeien, koe melken, Melksalon, Bourgondische picknick, biologische lunch, proeverijen, kinderworkshops, singer-songwriters en countrymuziek, kaasmaken e.a. Ode aan de Koe is geïnspireerd door het werk Hollands Landschap van Willem Roelofs (1822-1897). Roelofs werd vooral bekend vanwege zijn landschappen met koeien aan de waterkant. Bekijk, proef, beluister en beleef een weekendlang de pure smaak van het boerenlandleven in het Dordrechts Museum. Kijk voor het volledige programma, aanvangstijden en aanmelding op: www.dordrechtsmuseum.nl

 

In 2013 vindt voor de 16e keer het Lekker naar de Boer weekend plaats. De open dagen bij biologische boer en tuinder zijn op 22 en 23 juni. Zet deze data alvast in uw agenda! Lekker naar de Boer wil consumenten kennis laten maken met (bio)boeren uit de buurt en de lokale biologische landbouw en –productiewijze zichtbaar maken. Lekker naar de Boer is gebaseerd op beleven. Zodra je het erf oploopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet, ruikt en ervaart dan wat er zo bijzonder (of eigenlijk zo natuurlijk) is aan biologisch boeren. Kippen, koeien en varkens kunnen lekker naar buiten, in de boomgaarden kom je nestkasten voor vogels tegen en natuurlijk bijenkasten voor die onmisbare bijen. Langs de randen van akkers zie je vaak allerlei soorten bloemen staan, waarin 'natuurlijke vijanden' zich schuilhouden. Want een biologische boer vindt het vanzelfsprekend om samen te werken met de natuur (zonder chemie en kunstmest).

 

Ode aan de Koe Onder de titel Ode aan de Koe haakt het Dordrechts Museum aan bij Lekker naar de Boer, tijdens een Museumweekend op 22 en 23 juni met in de tuin en het museum bruisende activiteiten. De koe staat daarbij centraal: rondleidingen langs schilderijen met koeien, koe melken, Melksalon, Bourgondische picknick, biologische lunch, proeverijen, kinderworkshops, singer-songwriters en countrymuziek, kaasmaken e.a. Ode aan de Koe is geïnspireerd door het werk Hollands Landschap van Willem Roelofs (1822-1897). Roelofs werd vooral bekend vanwege zijn landschappen met koeien aan de waterkant. Bekijk, proef, beluister en beleef een weekendlang de pure smaak van het boerenlandleven in het Dordrechts Museum. Kijk voor het volledige programma, aanvangstijden en aanmel! ding op: www.dordrechtsmuseum.nl

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Aardappeloogstdag De eerste aardappels komen in Nederland langzamerhand uit de grond. En dat is een feest! Want wie wil er niets liever dan overheerlijke verse aardappels van Nederlandse bodem? Zorgboerderij “de Boerderij” (http://www.bioromeo.nl/boeren/zorgboerderij-de-boerderij/) organiseert vrijdag 16 augustus een Oogst & Pluk feest. Op deze dag kan er genoten worden van het heerlijke buitenleven en de bezigheden op het land. Ga zelf met de handen in de klei om de verse en Biodynamische Agria of Raja aardappelen uit de grond te halen en mee te nemen naar huis. Geniet van verse patat met een lekkere klodder mayonaise of pluk een bos bloemen in de zelfpluktuin! Dit alles kan tussen 10:00 uur en 15:00 uur in de aardappel hoofdstad van de wereld, Emmeloord. Begeeft u zich naar de Pilotenweg 7a met riek en jute zak en kom aardappels oogsten! Op deze dag worden de nieuwe aardappelen verkocht voor € 1,00 per kilo. Natuurlijk is de winkel geopend en kunnen er naar hartenlust bloemen en kleinfruit geplukt worden in de zelfpluktuin.

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Rondleiding Mees geeft rondleidingen over de groente- en bloementuin. Hij vertelt over biologische landbouw, over de keuzes die hij maakt bij het telen en hij laat natuurlijk de gewassen zien die u later, als alles goed gaat, in uw pakket zult aantreffen. Een bezoek aan Boerderij Landzicht is zonder een rondleiding eigenlijk niet compleet. Koffie/thee/sap en zoetigheden Bij goed weer kunt u heerlijk genieten in de boomgaard of in de kruidentuin van verse koffie/thee/sap met iets lekkers. Bij minder goed weer is het goed toeven in de wagenkeet. Biologische groenten en eieren Natuurlijk is er ook een kraam waar u de groenten van Landzicht en andere biologische telers kunt kopen. Ook verkopen zij eieren van de kippen van Floor, de zoon van Ageeth en Mees. Floor en de medewerkers hebben er veel plezier in deze dag als marktkooplieden te fungeren. Bloemenplukken Er is ook een bloementuin met één- en meerjarigen. De afgelopen weken is er heel veel in gewerkt om het onkruid onder de knie te krijgen. Door het lange, koude voorjaar zijn er helaas wel wat perken leeg, de bloemenzaden zijn daar niet goed gekiemd en de onkruidzaden helaas wel. Maar er zijn nog heel mooie perken! Achter de wagenkeet kunt u een snoeischaar verkrijgen om zelf te gaan plukken. Vergeet onder het plukken niet van het geheel te genieten. Later kunt u het boeket bij de kraam afrekenen. Voor meer informatie: www.groentenabonnement.nl

 

Veehouder Berrie Klein Swormink laat u proeven van de smaak van vlees van Brandrode runderen. Tuinder Luuk Schouten oogst direct de verse groenten voor op uw bord op Landgoed Eyckenstein. En varkenshoudster Teresa Rader en haar man Peter Wijnen maakt de lekkerste ambachtelijke bereidingen van varkensvlees van het bijzondere Bonte Bentheimer ras op hun boerderij Sengersbroek. De boer en boerin ontvangen de bezoekers gastvrij en geven u een kijkje in de stallen en een rondleiding over erf en velden. Biologische boeren door heel Nederland heten u van harte welkom op hun boerenerf. Schuif aan voor een heerlijk Boergondisch feestmaal. Elke boerderij is uniek: Laat u verrassen! Bij de boer aan tafel iets voor u? U kunt op www.vaneigenerf.nl/ boeken

 

Het plukfeest op de Warmonderhof vindt plaats op zondag 8 september van 11.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens het feest is er van alles te zien en te beleven. Midden in het landgoed staat een filmzaal waar een bijzondere voorstelling zal worden vertoont. Er is livemuziek, van klassiek tot jazz tot rockbandjes die optreden. Er is een groot doolhof, je kunt heftruck rijden, bloemen snijden, peen rooien. Ook is er allerlei heerlijks te eten, zoals kaas, vers brood van de bakker en nog meer lokale lekkernij. U kunt uw appels plukken op de Knooplaan 6 en de festiviteiten spelen zich verderop af op de Wisentweg.

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Tijdens de Plukfeesten is er live muziek, zijn er allerlei lekkere dingen te proeven en te kopen en kunnen de kinderen zich vermaken met spelletjes en speelgoed. Ook worden er rondleidingen gegeven met de pluktrein. Natuurlijk is de winkel open met een uitgebreid assortiment aan biologische producten. Op het terras is er van alles te nuttigen. Zie ook www.gelderseiland.com. Ook tijdens de andere plukdagen kunnen de kinderen spelen in het zand en is het terras open.

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Op Landgoed de Olmenhorst zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier meedoen met o.a. workshops & proeverijen. Schilder je eigen appel en maak je eigen appel & peren vriendschapsarmband. Kinderen kunnen een ponyrit maken, op een shetlander pony of ga met de huifkar het landgoed doorkruisen. Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukfeestdagen bij de Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl.

 

Tijdens de open dagen bij d'Haens Vof (Havikdijk 6 in Hulst, Zeeland) kunt u zelf een kijkje nemen bij de biologische groenteteler. U kunt de producten van het land proeven en kopen. Familie d'Haens teelt van alles: van wortelen, koolsoorten en aardperen tot pastinaak en pompoen. Probeer zeker ook even de huisgemaakte pompoensoep! Ook kunt u eigengemaakt sap en appels en peren van een collega-boer proeven. Tenslotte is er een imker met zijn bijenkasten en honing.

 

Wij zijn Familie Kieft uit Winschoten Oogstweg 2, 9674 TC Winschoten Wij zijn een biologisch leghennenbedrijf met boerderijwinkel. We hebben een skybox en kippensteiger om bezoekers meer te kunnen laten zien van ons bedrijf. We hebben diverse aaibare dieren zoals koeien, geiten en paarden.

 

Tijdens het plukfeest op zondag 22 september kunt u met de pluktrein een rondrit in de boomgaard maken. En is er voor de kinderen een speelhoek met kleurplaten, een skelter en balspelletjes. Bij goed weer is er een terrasje en een winkeltje in de boomgaard. Ook tijdens de andere plukdagen (18 en 21 september) is de speelhoek open.

 

Tijdens de Plukfeesten is er live muziek, zijn er allerlei lekkere dingen te proeven en te kopen en kunnen de kinderen zich vermaken met spelletjes en speelgoed. Ook worden er rondleidingen gegeven met de pluktrein. Natuurlijk is de winkel open met een uitgebreid assortiment aan biologische producten. Op het terras is er van alles te nuttigen. Zie ook www.gelderseiland.com. Ook tijdens de andere plukdagen kunnen de kinderen spelen in het zand en is het terras open.

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Tijdens de open dagen bij d'Haens Vof (Havikdijk 6 in Hulst, Zeeland) kunt u zelf een kijkje nemen bij de biologische groenteteler. U kunt de producten van het land proeven en kopen. Familie d'Haens teelt van alles: van wortelen, koolsoorten en aardperen tot pastinaak en pompoen. Probeer zeker ook even de huisgemaakte pompoensoep! Ook kunt u eigengemaakt sap en appels en peren van een collega-boer proeven. Tenslotte is er een imker met zijn bijenkasten en honing.

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Het Plukfeest is een extra feestelijke dag: er is een terras waar u koek, koffie, thee en sap kunt bestellen. Kinderen kunnen een rondrit maken met het treintje door de boomgaard. De teler geeft rondleidingen, en je kunt je eigen appels ter plekke tot heerlijke verse appelsap laten persen. Er is sap en honing van eigen bedrijf te koop. Tijdens de Plukdagen (27 september, 2 en 4 oktober) zijn er geen extra activiteiten, maar u kunt die dagen wel terecht in de boomgaard om te plukken. Natuurlijk wordt u ook dan ontvangen met een lekker glaasje appelsap.

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 19 t/m 28 september profiteren van talloze aantrekkelijke aanbiedingen. Tien dagen lang staat het biologische kwaliteitsproduct in de schijnwerpers, in de supermarkt, de speciaalzaak, bij de boer en in het restaurant. Biologisch eten is in trek: afgelopen jaar werd voor bijna 1 miljard euro aan biologische boodschappen gekocht. Inmiddels leggen 2 op de 3 Nederlanders wel eens een bio product in hun winkelwagen. Biologisch voedsel is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd. De dieren kunnen naar buiten, op de akkers wordt échte mest gebruikt en groenten krijgen de tijd om te groeien. Bij de verwerking gelden strenge beperkingen voor het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Smaakversterkers zijn niet nodig als je al smaak van nature hebt! Probeer het zelf, tijdens de Bio10daagse. Biologisch, lekker natuurlijk. www.bio10daagse.nl

 

Zondag 29 september van 12 tot 15 uur Bij De Kromme Lepel in Bergen op Zoom óf op Facebook! Reusachtige picknick op de vierkante meter Stel je eens voor … een grote akker met een helebool bontgekleurde kleedjes. Op die kleedjes picknicken vrienden, verliefde stelletjes, gezinnen, opa's en oma's met hun kleinkinderen, enzovoort, enzovoort. Dat ziet er reuze gezellig uit. Maar nu komt het: onder dat kleedje zijn de vierkante meters landbouwgrond vrijgemaakt. Dat maakt deze picknick reusachtig uniek. Hier móet je bij geweest zijn. Meld je aan en picknick mee voor het goede doel! Op zondag 29 september organiseren tuindersechtpaar Peet & Elza de Krom van De Kromme Lepel en Stichting Grondbeheer een benefietpicknick voor vrije grond. Om een vierkante meter grond van De Kromme Lepel vrij te maken, is 6 euro nodig. De picknickers kunnen zelf kiezen op hoeveel vierkante meter zij hun kleedje willen uitspreiden. Mensen die er niet bij kunnen zijn maar wel grond willen vrijmaken, kunnen via Facebook meedoen met een virtuele picknickmand. De picknick is de officiele aftrap van de Campagne voor De Kromme Lepel. Het doel van de campagne is om alle 10,66 hectare van het biodynamische bedrijf in Lepelstraat vrij te maken. Wat is vrije grond? Bij natuurgebieden vinden we het heel normaal dat de grond geen particulier eigendom is. We ondersteunen het massaal: alleen al Natuurmonumenten heeft ruim een halfmiljoen leden. Het behoud van vruchtbare landbouwgrond is minstens zo belangrijk. Landbouw is tenslotte de basis van ons bestaan. Het is de bron van ons voedsel en bepaalt grotendeels de kwaliteit van onze leefomgeving. Stichting Grondbeheer ziet biodynamische landbouwgrond en de bijbehorende flora en fauna als ons levend erfgoed. Dat wil ze veiligstellen voor nu en toekomstige generaties door het vrij te maken: met schenkgelden van burgers koopt ze grond aan. Vervolgens verpacht ze het zonder oogstwinstmerk aan biodynamische boeren en tuinders. Op die manier hoeven de pachters geen 'roofbouw' te plegen en kunnen ze de vitaliteit van de bodems juist opbouwen. De Kromme Lepel. Dankzij legaten en vaste donateurs heeft Grondbeheer al 4,05 hectare van De Kromme Lepel vrijgemaakt. Voor de resterende 6,61 hectare gaat Grondbeheer vanaf 29 september crowdfunden: aan 'heel veel' mensen wordt gevraagd om eenmalig of periodiek een 'klein beetje' geld te doneren. Picknick mee voor het goede doel: Wil je dat er een picknickmand voor je klaarstaat? Meld je dan aan via reuzepicknick@bdgrondbeheer.nl, of tel. 06-50525913. Een goed gevulde mand kost € 7,50 per volwassene en € 4,- per kind. Als je een picknick van thuis meebrengt, is aanmelden niet nodig. Locatie: Tuinderij De Kromme Lepel Laageinde 20, 4614 PW Bergen op Zoom Meer info: www.bdgrondbeheer.nl/campagne-kromme-lepel

 

Op Landgoed de Olmenhorst zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier meedoen met o.a. workshops & proeverijen. Schilder je eigen appel en maak je eigen appel & peren vriendschapsarmband. Kinderen kunnen een ponyrit maken, op een shetlander pony of ga met de huifkar het landgoed doorkruisen. Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukfeestdagen bij de Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl.

 

Op Landgoed de Olmenhorst zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier meedoen met o.a. workshops & proeverijen. Schilder je eigen appel en maak je eigen appel & peren vriendschapsarmband. Kinderen kunnen een ponyrit maken, op een shetlander pony of ga met de huifkar het landgoed doorkruisen. Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukfeestdagen bij de Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl.

 

Op zaterdag 5 april van 10.00 tot 16.00 uur bent u welkom bij Tuinbouwbedrijf Frank de Koning, Kloosterweg 7 in Brielle Teelt: Biologische paprika's

 

Het BIJendiner begint om 19.00 uur, we ontvangen je graag om 18.00 uur. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl, tussen 16.00 en 18.00 uur leiden imkers je rond langs bijenkasten en de boer langs groentetuin en stal (er zijn biggetjes en kalfjes) . Er wordt een heerlijk 2-gangen vegetarisch diner (of vlees uit eigen stal) geserveerd met wijn en als dessert Rootz speltappeltaart voor de prijs van €35,- in het biologische restaurant. In de kerk vertelt Henk Wansink het verhaal van de koe, de worm en de bij. Dit als ideaalbeeld voor de landbouw als het goed functioneert deze drie. Wat zegt dit beeld jou, hoe raak je geïnspireerd? Beelden helpen je na te denken over je eigen situatie. Wat je zelf kunt doen, daar begin je mee. Henk Wansink vult dit in op zijn grote biologisch-dynamische bedrijf in Brummen. Henk is tuinder, imker en een pionier. De avond heeft ook een primeur: ter plekke wordt een Bijenfonds het BD-imkerfonds opgericht. Hierop nemen we een goed glas wijn of bier, de eerste ronde is van het huis. En voor thuis krijg je bijenbloemenzaad mee. Je kunt reserveren via de website van Op Hodenpijl, via link: Meld je hier direct aan. Het BIJendiner heeft tot doel aandacht vestigen op de bij en wat we zélf kunnen doen. En dat is zorgen voor bloemen. Overal! In tuinen, op braakliggend land, langs akkers en in bermen. Dat er een jaarrond voedsel komt voor bijen. Vijf BIJendiners zijn georganiseerd die resultaten opgeleverd hebben, hierover hoor je tijdens het diner. Ik hoop je te ontmoeten op 9 april in Schipluiden, Deborah Post Locatie: Op Hodenpijl, Rijkstraatweg 20-22, 2636 AX Schipluiden

 

Op zaterdag 12 april vanaf 12:00 uur bent u van harte welkom om op Landgoed Kraaybeekerhof de lente te vieren. Deze dag staat helemaal in het teken van vitaliteit, hetgeen volop op het landgoed te vinden is. Uiteraard is de landgoedwinkel open, zorgt het restaurant voor de inwendige mens en is de academie aanwezig om de geestelijke voeding te verzorgen. Daarnaast zijn er volop activiteiten rond het thema vitaliteit zoals: •Informatie over de opleidingen waaronder ons nieuwe inspiratiejaar 'Barstensvol leven'. •Om 14:00 uur een lezing van Lisette Thooft landelijk bekend schrijfster en spreekster over 'vitaliteit in voeding'. •Een pluktocht en proeverij met voorjaarskruiden van het landgoed. •Een rondleiding over het landgoed. •En speciale aandacht voor de bijen. Graag tot ziens op landgoed Kraaybeekerhof: voeding voor lichaam en geest. Datum: 12 april van 12:00 tot 17:00 uur Adres: Diederichslaan 25, 3971 PA Driebergen Website: www.kraaybeekerhof.nl

 

Er is een imker op het bloesemfeest. Je kunt met de pluktrein mee, of lekker spelen op de zandbult. Oud Hollandse spelletjes spelen en picknicken -met zelf meegenomen kleed- in de boomgaard. Fruitbedrijf ’t Gelders Eiland Eltenseweg 1, 6915 KA, Lobith bij Arnhem Zondag 13 april 2014, van 11:00 tot 17:00 uur

 

Snoei in de bloei! Neem je snoeischaar mee en kom erachter hoe de professionele teler te werk gaat in zijn boomgaard. Warmonderhofboomgaard, Knooplaan 6, 8251 SJ Dronten Zaterdag 19 april, 12 uur verzamelen

 

Een gezellig, leuk, leerzaam en lekker dagje uit op het platteland. Bosweg 4 in Heino van 10:00 tot 17:00 uur Wat is er te doen? … - Varkens kijken en knuffelen - Picknicken in het land of op het erf - Vincent Hartman Fotografie is er voor een mooie foto met big of trekker - Een speur- en puzzeltocht over het bedrijf - Diverse kinderactiviteiten, zoals een springkussen - Terras om nog wat te eten, drinken en napraten - Kortom… een gezellig, leuke, leerzame en lekker uitje op het platteland. De opbrengst van deze dag komt ten goede aan Big Challenge die geld inzamelt voor het KWF kanker fonds

 

Er zijn vele workshops zoals zilver smeden en kaarsen maken. Ook is er een uitgebreid muziekprogramma en worden er workshops georganiseerd o.l.v. de bekende kunstenaar Jhim Harris om in de appelboomgaard de bloesem te gaan schilderen. Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek Het programma is op zaterdag van 13:00 - 22:00 uur en zondag van 11:00 - 19:00 uur

 

Er zijn vele workshops zoals zilver smeden en kaarsen maken. Ook is er een uitgebreid muziekprogramma en worden er workshops georganiseerd o.l.v. de bekende kunstenaar Jhim Harris om in de appelboomgaard de bloesem te gaan schilderen. Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek Het programma is op zaterdag van 13:00 - 22:00 uur en zondag van 11:00 - 19:00 uur

 

Groene Biologische Lentemarkt op zaterdag 24 mei 2014 van 10.00 tot 17.00 uur Het plein voor De Groene Passage is helemaal opgeknapt en daardoor kunnen we gelukkig dit jaar onze jaarlijkse Lentemarkt weer organiseren! Op zaterdag 24 mei zullen meer dan 50 leveranciers hun kraam inrichten met gezonde biologische heerlijkheden, pure beautyproducten en prachtige woonaccessoires. Kom langs, laat je informeren en kom vooral proeven. Verse groenten van het land, ambachtelijke kazen, knapperig vers brood, authentiek lekker vlees, fairtrade wereldcadeaus, gezonde snacks en ga zo maar door…. Lekker, vers, eerlijk en biologisch, je proeft de aandacht die aan de producten is gegeven. Even uitrusten? Haal een lekker drankje bij restaurant Spirit en neem plaats op het gezellige buitenterras, vrolijke live muziek maakt de sfeer compleet. Kom kennismaken, proeven en genieten, je bent van harte welkom!

 

Kom naar Gaaf Groen voor de leukste evenementen aller tijden met biologisch tuinieren, vergeten groenten, kruiden, fruit & bloemen, oerkruiden, permacultuur, alternatieve energie, kleurrijke kleding, natuurlijke cadeautjes, puur natuur, duurzaam doe het zelf, groene kunst, (h)eerlijke proeverijen, fantastische boeken, zelfvoorzienend leven, boeiende bedrijven, lokaal voedsel, leuke beestjes, elfjes en kabouters, enthousiaste mensen & nog veel meer eigentijdse inspiratie. Zondag 25 mei, 11.00- 18.00 uur Renbaan Duindigt, Wassenaar Gratis parkeren, entree 7,50 euro Kijk op www.gaafgroen.nl voor informatie en entreekaarten

 

Natuurmonumenten organiseert op 21 juni speciale midzomernachtwandelingen voor jong en oud. Spannende wandelingen in prachtige natuurgebieden van 3 tot 10 km op 32 locaties. Een unieke ervaring die je zintuigen prikkelt. Bekijk het overzicht en schrijf je in! Lees meer op: http://wandeltochten.midzomernacht2014.nl/DeTochten

 

In dit bijzondere pop-up dorp vind je verschillende Plaza’s. Jij kunt als bezoeker onbeperkt meedoen aan alle activiteiten! yoga- en bootcamplessen zijn een geweldige manier om jouw dag in het dorp te beginnen. Bezoek een debat of lezing over sport, superfoods, beauty of de toekomst van ons eten voor nieuwe inspiratie in SprekersPlaza. In ProefPlaza ontmoet je de mensen achter de producten en ontdek je nieuwe heerlijke gerechten. Geniet samen van de unplugged optredens in MuziekPlaza. Hier staan zowel singer songwriters als gevestigde namen. Kijk op www.ekotown.nl voor alle informatie

 

Op de langste dag van het jaar Zaterdag 21 juni houdt de Brandrode Vereniging haar open dag. Verspreid over Nederland zullen diverse Brandrode eigenaren hun bedrijf open stellen voor publiek. Niet alleen Brandroden runderen zijn er te bezichtigen, elke boerderij heeft ook zo zijn eigen andere activiteiten. Brandrode runderen zijn zeldzame huisdieren. Deelnemende bedrijven zijn te zien op de website van de Brandrode Vereniging: www.hetbrandroderund.nl. Biologische bedrijven die meedoen: Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel; Klein Swormink in Lettele; De Toom in Liempde; Overhekerhof in Schin op Geul; MAROPE in Bronckhorst; Brandrood Kaas in Ede; De Groote Modderkolk van Natuurmonumenten in Loenen; Landgoed Wellenseind in Lage Mierde

 

De horeca in het Nationaal Openluchtmuseum heeft als 1 van de eerste parken van Nederland een EKO-horeca certificaat. In het Lekker naar de Boer weekend op 21 en 22 juni faciliteert Bio+ een aantal activiteiten bij enkele boerderijen in het park: Twee dagen lang o.a. Boerderij-quiz voor kinderen (nabij boerderij Varik), Wedstrijd Wie heeft de langste appelschil (in de boomgaard) en doe-activiteit aardappelen poten op de akker. Op zaterdag 21 juni is het park ook in de avond geopend. Deze speciale avondopenstelling is omdat die avond jonge muzikale talenten in het NOM een podium krijgen voor een breed publiek. Het AMZAF (Arnhems- Mid-Zomer-Avond-Festival) is een muziek-, dans- en theaterfestival waar de artiesten optreden op een boerenerf, hooiberg, etc, bv klassiek in kaasmakerij of rock in boerenschuur. Dit AMZAF festival begint om 19.00 uur en vanaf ca. 17 zullen er op diverse locaties biologische hapjes verkrijgbaar zijn, o.a. Bio+ boer’n friet, Bio+ boer'n ijs en Bio+ boer'n pannenkoeken. Dus komt allen zaterdag naar de boerderijen in het Openluchtmuseum om lekker en muzikaal te kunnen genieten in een natuurlijke omgeving. Elk jaar organiseert het NOM een speciale vriendendag. Dit jaar is deze op zondag 22 juni. Op die dag wordt een ‘Bio+ Lekker naar de Boer debat’ georganiseerd op de deel van één van de boerderijen.

 

In dit bijzondere pop-up dorp vind je verschillende Plaza’s. Jij kunt als bezoeker onbeperkt meedoen aan alle activiteiten! yoga- en bootcamplessen zijn een geweldige manier om jouw dag in het dorp te beginnen. Bezoek een debat of lezing over sport, superfoods, beauty of de toekomst van ons eten voor nieuwe inspiratie in SprekersPlaza. In ProefPlaza ontmoet je de mensen achter de producten en ontdek je nieuwe heerlijke gerechten. Geniet samen van de unplugged optredens in MuziekPlaza. Hier staan zowel singer songwriters als gevestigde namen. Kijk op www.ekotown.nl voor meer informatie

 

De horeca in het Nationaal Openluchtmuseum heeft als 1 van de eerste parken van Nederland een EKO-horeca certificaat. In het Lekker naar de Boer weekend op 21 en 22 juni faciliteert Bio+ een aantal activiteiten bij enkele boerderijen in het park: Twee dagen lang o.a. Boerderij-quiz voor kinderen (nabij boerderij Varik), Wedstrijd Wie heeft de langste appelschil (in de boomgaard) en doe-activiteit aardappelen poten op de akker. Op zaterdag 21 juni is het park ook in de avond geopend. Deze speciale avondopenstelling is omdat die avond jonge muzikale talenten in het NOM een podium krijgen voor een breed publiek. Het AMZAF (Arnhems- Mid-Zomer-Avond-Festival) is een muziek-, dans- en theaterfestival waar de artiesten optreden op een boerenerf, hooiberg, etc, bv klassiek in kaasmakerij of rock in boerenschuur. Dit AMZAF festival begint om 19.00 uur en vanaf ca. 17 zullen er op diverse locaties biologische hapjes verkrijgbaar zijn, o.a. Bio+ boer’n friet, Bio+ boer'n ijs en Bio+ boer'n pannenkoeken. Dus komt allen zaterdag naar de boerderijen in het Openluchtmuseum om lekker en muzikaal te kunnen genieten in een natuurlijke omgeving. Elk jaar organiseert het NOM een speciale vriendendag. Dit jaar is deze op zondag 22 juni. Op die dag wordt een ‘Bio+ Lekker naar de Boer debat’ georganiseerd op de deel van één van de boerderijen.

 

6e Blokweermarkt komt eraan! Op zondag 29 juni 2013

 

Op zondag 29 juni 2014 gaan de deuren van stallen, hokken en kassen wagenwijd open: 27 boerenbedrijven rondom Nijmegen, Arnhem en Kleve nodigen je van harte uit om een dagje op de boerderij te komen beleven. Wil je koeien knuffelen, fruit plukken in de boomgaard, geiten cappuccino proeven, of zien hoe natuurkoeien erbij staan? Kom dan tussen 11.00 en 17.00 uur naar dit gratis evenement voor het hele gezin!! Kijk op www.streekgala.nl voor meer informatie.

 

Op zaterdag 12 juli 2014 is het dan zover. Voor het eerst wordt in samenwerking met Hotel van der Valk Leusden de Tour Culinair Groene Vallei georganiseerd. Tijdens Tour Culinair Groene Vallei gaat men op de fiets een prachtig deel van Leusden en de omgeving ontdekken en pauzeren de deelnemers bij vijf bijzondere locaties waar – onder het genot van een drankje – geproefd kan worden van regionale specialiteit(en). De start en finish van deze fietstocht vinden plaats bij Hotel van der Valk Leusden. De start op zaterdag 12 juli is ieder kwartier tussen 9.30 en 12.00 uur. U wordt deze ochtend ontvangen met een heerlijk kopje koffie en een Leusdens lekkernij. Bij terugkomst kunt u genieten van een heerlijke maaltijd van verschillende biologische producten. Kaarten zijn enkel vooraf te koop via deze website en bij Hotel van der Valk Leusden voor € 34,50 per stuk.

 

Twintig jaar Landgoedfair, reden voor een feest! Het thema dit jaar is daarom ‘Hoera!’. We vieren het jubileum graag met de gasten van het landgoed en in het bijzonder de bezoekers van de Landgoedfair. De 20ste Landgoedfair vindt plaats van 20 t/m 24 augustus. Er zijn dit jaar ruim 180 standhouders aanwezig met (woon)accessoires, delicatessen, bijzondere kleding, brocante, antiek en nog veel meer. Daarnaast kunt u vele demonstraties bijwonen met paardenshows, hondentrainingen en ander spectaculair vertier. Kom proeven van het echte buitenleven op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt! Kijk op www.landgoedfair.nl voor meer informatie

 

In dit weekend nemen de kruiden u mee op een prachtige reis door de tuinen van het Kraaybeekerhof. U zult verbaasd zijn over mogelijk heden die de kruiden aan ons geven.U gaat aan de slag met het leren maken van o.a. een geneeskrachtige zalf, kruidenoliën, tinctuur, een bloesemremedie. Lekker veel praktijk afgewisseld met de interessante verhalen over de kruiden, maar ook worden er onderwerpen aangesneden zoals het lichaam reinigen, hormoonhuishouding en de belangrijke werking van de lever en nieren! Data: 29, 30 en 31 augustus 2014 van 9.30 – 17.00 uur Kosten: € 295 inclusief koffie, thee, lunch en € 25 inschrijfkosten Inschrijven: Via de website www.kraaybeekerhof.nl

 

Snoeidemonstratie kersen- en pruimenbomen in de boomgaard van de kwekerij. Van 10.00 u – 12.00 u. Kosten:€ 10,-

 

Zaterdag 6 en zondag 7 september 2014 organiseren de hobbytuinders van Volkstuinenvereniging Etten-Leur locatie Kokkestraat samen met het Bijengilde Etten-Leur en ondersteund door wijkvereniging Buurtbelang Banakkers het eerste Biologische weekend in Etten-Leur. Het motto is “Weet wat je eet”. Beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur zijn alle inwoners van Etten-Leur welkom om eens een kijkje te nemen in de volkstuin en kennis te nemen van het biologisch tuinieren en de belangrijke taak van de bijen in dit geheel. In en rondom de tuin is van alles en nog wat te zien en te leren in de diverse workshops. Er is ook een film gemaakt over biologisch tuinieren deze draagt de titel “Van grond tot mond” en zal bij de opening door Wethouder Ron Dujardin officieel worden overhandigd aan de voorzitter van de Volkstuinenvereniging Etten-Leur Dhr. Ton Groeneveld.

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

Zaterdag 6 en zondag 7 september 2014 organiseren de hobbytuinders van Volkstuinenvereniging Etten-Leur locatie Kokkestraat samen met het Bijengilde Etten-Leur en ondersteund door wijkvereniging Buurtbelang Banakkers het eerste Biologische weekend in Etten-Leur. Het motto is “Weet wat je eet”. Beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur zijn alle inwoners van Etten-Leur welkom om eens een kijkje te nemen in de volkstuin en kennis te nemen van het biologisch tuinieren en de belangrijke taak van de bijen in dit geheel. In en rondom de tuin is van alles en nog wat te zien en te leren in de diverse workshops. Er is ook een film gemaakt over biologisch tuinieren deze draagt de titel “Van grond tot mond” en zal bij de opening door Wethouder Ron Dujardin officieel worden overhandigd aan de voorzitter van de Volkstuinenvereniging Etten-Leur Dhr. Ton Groeneveld.

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

Op deze zondag zijn er allerlei leuke activiteiten op de Warmonderhof waaronder kruidenzout maken, pizza’s bakken, 30 soorten trostomaten proeven, smaakworkshop, foodwalk, boter maken, zelf oogsten, wijn proeven, informatiestand over bd-landbouw, trekker rijden, rondleiding op platte kar, uitleg over bijen, verkoop van heerlijke producten, luisteren naar muziek en nog veel meer! U kunt uw appels plukken op de Knooplaan 6 en de festiviteiten spelen zich verderop af op de Wisentweg 12-18 Tijd: 11.00-16.00 uur De Warmonderhof is een van de deelnemende boomgaarden aan Adopteer een Appelboom.

 

Tijdens het plukfeest kunt u met de pluktrein een rondrit in de boomgaard maken. En is er voor de kinderen een speelhoek met kleurplaten, een skelter en balspelletjes. Bij goed weer is er een terrasje en een winkeltje in de boomgaard. Ook tijdens de andere plukdagen is de speelhoek open. Tijd: 13.00 tot 16.30 uur

 

Het Plukfeest is een extra feestelijke dag: er is een terras waar u koek, koffie, thee en sap kunt bestellen. Kinderen kunnen een rondrit maken met het treintje door de boomgaard. De teler geeft rondleidingen en er is sap en honing van eigen bedrijf te koop. Tijdens de Plukdagen zijn er geen extra activiteiten, maar u kunt die dagen wel terecht in de boomgaard om te plukken. Natuurlijk wordt u ook dan ontvangen met een lekker glaasje appelsap. Tijd:10.00-16.00 uur

 

Twee keer per jaar, op de tweede zaterdag van mei en september, wordt in Amerongen de Grietmarkt georganiseerd. Op de sfeervolle Margaretha Turnorlaan, in het hart van het oude dorp, vinden bezoekers biologische producten en kunst. De markt wordt omlijst met akoestische muziek, straattheater en kinderactiviteiten. Op het gezellige terras met biologische catering, kan jong en oud genieten van al het moois dat de Grietmarkt te bieden heeft. In september wordt de Grietmarkt traditiegetrouw afgesloten met een biologische openluchtmaaltijd, het Grietmaal. Met 75 kramen, duizenden bezoekers en honderden eters is de Grietmarkt één van de belangrijkste evenementen in de Utrechtse Heuvelrug. ‘Griet’ was de bijnaam van Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Amerongen in de 17e eeuw. Haar man verbleef veelal in het buitenland, maar zij was een ondernemende vrouw en leidde het kasteelleven in zeer roerige tijden. Er was een groot boerenbedrijf aan Kasteel Amerongen verbonden en bovendien waren er veel contacten met kunstenaars, ambachtslui en muzikanten.

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

Tijdens de Plukfeesten is er live muziek, zijn er allerlei lekkere dingen te proeven en te kopen en kunnen de kinderen zich vermaken met spelletjes en speelgoed. Ook worden er rondleidingen gegeven met de pluktrein. Natuurlijk is de winkel open met een uitgebreid assortiment aan biologische producten. Op het terras is er van alles te nuttigen. Zie ook www.gelderseiland.com.Ook tijdens de andere plukdagen kunnen de kinderen spelen in het zand en is het terras open

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

Tijdens de Plukfeesten is er live muziek, zijn er allerlei lekkere dingen te proeven en te kopen en kunnen de kinderen zich vermaken met spelletjes en speelgoed. Ook worden er rondleidingen gegeven met de pluktrein. Natuurlijk is de winkel open met een uitgebreid assortiment aan biologische producten. Op het terras is er van alles te nuttigen. Zie ook www.gelderseiland.com.Ook tijdens de andere plukdagen kunnen de kinderen spelen in het zand en is het terras open

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

zondag 28 september bent u van harte welkom bij de reuze picknick op tuinderij De Kromme Lepel. Na het grote succes van vorig jaar organiseren Peet & Elza weer een gezellig lunch-event op hun prachtige landerijen, met extra activiteiten zoals paard-en-wagen en levende muziek. De opbrengst is voor vrije grond. zo 28 sep 12:00 uur t/m 16:00 uur

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

In de plukperiode zijn er ieder weekend extra activiteiten. Zo kun je in het Appelatelier sap maken van eigen appels, appeltaartjes bakken met je eigen appels en een wedstrijdje houden wie de langste schil kan schillen. Kinderen kunnen een ponyrit maken op een shetlander pony of u kunt met de huifkar het landgoed doorkruisen. Ook zijn er elk weekend workshops pijl en boog schieten Verder heeft de landgoedwinkel een uitgebreid assortiment biologische producten en natuurlijk ook producten uit de eigen boomgaarden zoals appelstroop en appelsap. In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de VeggieFair plaats. Er is een markt, een programma met diverse sprekers en workshops. Alles met nadruk op biologisch, vegetarisch, plantaardig, verantwoord en gezellig. Voor verdere informatie over de invulling van de Plukdagen bij Landgoed De Olmenhorst, kijkt u op www.olmenhorst.nl

 

Lekker de handen uit de mouwen in de tuin. Wroeten in de aarde. Met een leuke groep mensen een klus oppakken en zo de tuin en kas nog mooier en leuker te maken. Natuurlijk met een lekkere lunch. Deze dag gaan we de tuin winterklaar maken. Doe je mee? mail naar info@tuindees.nl

 

Graag nodigt het team van de Kraaybeekerhof u uit op de gezelligste kerstmarkt van Driebergen en omstreken. Tijd: vanaf 12.00 uur tot het donker wordt Plaats: landgoed Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, 3971 PA Driebergen. Een greep wat u zoal op de markt kunt zien/proeven/horen: Kramen met keramiek, vilten poppetjes, wol, glas in lood, sieraden, leren tassen, hout bewerken, kaarsen, geitenkaas, schoonheidsproducten, kunst, voorlichtingskraampjes en nog veel meer. Te proeven is er ook van alles zoals warme chocolademelk, glühwein, soep vanuit potten boven het vuur, warme appelsap, lekker gebak van Erik onze landgoedbakker en heerlijke warme snacks van de landgoed kok Paul Onder de overkapping in het stro is weer ons kerstmarktrestaurant ingericht. Te koud buiten: kunt u zich lekker opwarmen in het restaurant met iets warms. Te horen: winterse klanken uit de digeridoo van Storm en Japie, gitaar en zang van Robert en Fred en ‘s middags zingt het koor onder leiding van Vincent. Natuurlijk kunt u op deze dag een kerstboom adopteren onze kerstboomvrijwilligster Elisabeth helpt u daarbij. Op de zelfde plek: kerststukjes maken met Jola en vetbolletje fabriceren met Hettie en andere vrijwilligers Om de sfeer te verhogen staan overal vuurkorven en fakkels Sneeuw kunnen we niet beloven wel heel veel sfeer en gezelligheid, Kom en breng familie, vrienden, buren en dorpsgenoten mee. Met een warme groet namens het kerstmarktteam Kraaybeekerhof: Opperkersttuinman Theo

 

Begin het jaar goed! Met lekker natuurlijke biologische producten. Ontdek de smaak, puurheid en kwaliteit van biologisch en je wilt nooit meer anders. Om je op weg te helpen is er ruim 2 weken lang ‘Start Biologisch’, een periode vol acties, aanbiedingen en activiteiten. Om je op weg te helpen is er van 2 tot en met 18 januari 'Start Biologisch'. In deze periode word je uitgedaagd om in je dagelijkse routine één product per dag te vervangen voor een biologische variant. Daarnaast kun je meedoen aan de Spaar&Winactie, de Fotowedstrijd of lees de bio-bijlage in de Metro op 5 januari (vanaf 5 januari ook op deze site terug te lezen). Laat je inspireren door heerlijke recepten en leuke activiteiten. Kijk voor alle aanbiedingen, activiteiten en recepten en de bio-bijlage op www.start-biologisch.nl en op Facebook.com/BiologischLekkerNatuurlijk. De actie is een onderdeel van de campagne ‘Biologisch, lekker natuurlijk’. Zo wordt het volhouden van goede voornemens wel heel gemakkelijk!

 

Bodem Anders! belooft een levendige ontmoetingsplek te worden voor een breed scala aan actoren. Boeren - gangbaar en biologisch, burgers, wetenschappers, ambtenaren, studenten en belangengroepen delen ervaringen en buigen zich gezamenlijk over praktische en duurzame oplossingen. Dat doen zij zowel op het land als in de Brabanthallen en de Verkadefabriek. Programma: * donderdag 19 maart - Excursies langs innovatieve boeren * donderdagavond 19 maart - Filmavond, vertoning “Bodemboeren” * vrijdag 20 maart - Workshops en debat met o.a. John D. Liu (Green Gold, ovb), Hans Huibers (ZLTO), Wim van der Putten (WUR), Volkert Engelsman (IFOAM), en vele boeren aan het woord. Kijk voor meer informatie op: www.voedselanders.nl/voedselanders.nl/Bodem_Anders_2015.html

 

Bodem Anders! belooft een levendige ontmoetingsplek te worden voor een breed scala aan actoren. Boeren - gangbaar en biologisch, burgers, wetenschappers, ambtenaren, studenten en belangengroepen delen ervaringen en buigen zich gezamenlijk over praktische en duurzame oplossingen. Dat doen zij zowel op het land als in de Brabanthallen en de Verkadefabriek. Programma * donderdag 19 maart - Excursies langs innovatieve boeren * donderdagavond 19 maart - Filmavond, vertoning “Bodemboeren” * vrijdag 20 maart - Workshops en debat met o.a. John D. Liu (Green Gold, ovb), Hans Huibers (ZLTO), Wim van der Putten (WUR), Volkert Engelsman (IFOAM), en vele boeren aan het woord. Kijk voor meer informatie op: www.voedselanders.nl/voedselanders.nl/Bodem_Anders_2015.html

 

De Paasmarkt is op zaterdag 28 en zondag 29 maart, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Deze vierde editie van de Paasmarkt staat in teken van ‘Nieuw leven’. Natuurlijk verwijst dit thema naar het nieuwe leven dat in de lente in de natuur ontstaat, zoals lammetjes en bloesem. Maar ook naar het hergebruik van spullen en producten: vintage en brocante die een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Er zijn ongeveer 20 kraampjes met hippe, duurzame en vintage artikelen, variërend van lekker (biologisch) eten tot vintage serviezen. Voor kinderen zijn er leuke (Paas)activiteiten en ze kunnen zich uitleven op de skelterbaan, het springkussen, de speeltuin en de waterbaan van Pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Natuurlijk loopt ook de paashaas rond op de Paasmarkt! De Paasmarkt wordt gehouden op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, bij Pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Ook de naastgelegen Brasserie Marie is tijdens de Paasmarkt geopend. Natuurlijk kan ook de Landgoedwinkel – gelegen naast Pannenkoekenhuis de Stapelbakker - bezocht worden, met landgoeddelicatessen, biologische ingrediënten, kookwaren, cadeauartikelen en nog veel meer. De entree is gratis. De Paasmarkt is open op zaterdag 28 en zondag 29 maart van 10.00 tot 18.00 uur. Adres: landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, Oude Waag 21, Beesd, 0345 68 70 10 Meer informatie: www.marienwaerdt.nl

 

De Paasmarkt is op zaterdag 28 en zondag 29 maart, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Deze vierde editie van de Paasmarkt staat in teken van ‘Nieuw leven’. Natuurlijk verwijst dit thema naar het nieuwe leven dat in de lente in de natuur ontstaat, zoals lammetjes en bloesem. Maar ook naar het hergebruik van spullen en producten: vintage en brocante die een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Er zijn ongeveer 20 kraampjes met hippe, duurzame en vintage artikelen, variërend van lekker (biologisch) eten tot vintage serviezen. Voor kinderen zijn er leuke (Paas)activiteiten en ze kunnen zich uitleven op de skelterbaan, het springkussen, de speeltuin en de waterbaan van Pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Natuurlijk loopt ook de paashaas rond op de Paasmarkt! De Paasmarkt wordt gehouden op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, bij Pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Ook de naastgelegen Brasserie Marie is tijdens de Paasmarkt geopend. Natuurlijk kan ook de Landgoedwinkel – gelegen naast Pannenkoekenhuis de Stapelbakker - bezocht worden, met landgoeddelicatessen, biologische ingrediënten, kookwaren, cadeauartikelen en nog veel meer. De entree is gratis. De Paasmarkt is open op zaterdag 28 en zondag 29 maart van 10.00 tot 18.00 uur. Adres: landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, Oude Waag 21, Beesd, 0345 68 70 10 Meer informatie: www.marienwaerdt.nl

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

Tweede paasdag 6 april is die dag van 12 uur tot 16 uur Van alles te koop ( en van zelf sprekend alles biologisch): * Groente- en kruidenplantjes * Pootaardappelen, plantuien geel en rood, sjalotten en knoflook. * Tuin- en potgrond * Vaste planten en bijendrachtplanten * Zaden van het landgoed( 50 soorten) * Aardbeiplanten diverse soorten * Vruchtensappen van Joke * Kruiden, oliën en zalven van het Kruidenrijk Koffie en thee staan klaar met iets lekkers van landgoedbakker Eric Rondleiding?.......Die is er ook! zo rond 14.00 uur Oppertuinman Theo leidt jullie langs al het ontluikende groen Terwijl Hettie en andere vrijwilligers voor jullie klaar staan in de landgoedwinkel en plantenverkooptuin. Vanaf deze dag is de landgoedwinkel ook weer open!!!!!

 

Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 vind de 38e editie van Kom in de Kas plaats. Er zullen ook een aantal biologische bedrijven deelnemen. In de loop van januari 2015 kunt u op www.komindekas.nl zien welke kassen bij u in de buurt open zijn. Volg Kom in de Kas via Facebook en Twitter. De toegang is gratis.

 

Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 vind de 38e editie van Kom in de Kas plaats. Er zullen ook een aantal biologische bedrijven deelnemen. In de loop van januari 2015 kunt u op www.komindekas.nl zien welke kassen bij u in de buurt open zijn. Volg Kom in de Kas via Facebook en Twitter. De toegang is gratis.

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

Wildplukmenu Op 15-05-2015 om 18.45 beleefboerderij Wielewaal Venlo geplukt en bereid door Sascha Kleinen van ganslekker 5 gangen menu van wildgeplukte ingrediënten. Proef hoe wild en lekker Nederland smaakt!!! Sascha Kleinen, gepassioneerd expert in eetbare wilde planten en paddenstoelen tevens kokgek (kok en Food Designer), plukt en bereid dit exclusieve menu voor jullie. Het menu is verassend en onvoorspelbaar. Net zoals de natuur is! Maar zeker is dat de natuur ons zoveel rijkdom biedt om een bijzonder en smakelijk 5 gangen menu te creëren. Neem bijvoorbeeld judasoor op een mie-nestje met geblancheerd duizendblad, roomsoep van de pinksterbloem en bladeren van wilde zwarte mosterd, wildkruidensalade met gebakken croutons,- U voelt het al, er zijn talloze mogelijkheden. Bovendien wordt bij iedere gang nog een leuk verhaal verteld van de kok persoonlijk. Graag horen wij bij de aanmelding bijzondere voorkeuren. Tot vrijdag de 15 mei 18.45 tot ongeveer 21.30 bij de Wielewaal! 32,00,- p.p aanmelden kan via www.wilde-eetbare-planten.nl of per mail www.kleinens@ganslekker.nl Beleefboerderij Wielewaal Leutherweg 218, 5915 PA Venlo 077 850 07 68

 

Voorstelling ‘Zeyde. Kroniek van een onvervulde liefde’. op diverse biologische boerderijen vanaf 23-5 t/m 26-9 2015 Op 23 mei gaat op het erf van biologische boer Kok in Amersfoort de bijzondere voorstelling ‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ in première. Zeyde is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Zeven boerderijen openen hun deuren om te laten zien hoe het dagelijkse eten wordt gemaakt. Er zijn rondleidingen, hapjes en dieren om te knuffelen. Een huifkar brengt de mensen van boerderij naar boerderij. Er doen 2 biologische boeren mee. Van 10.00 tot 17.00 kan je met de huifkar langs de volgende boerderijen: Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB Hedel. IJsboerderij “De Schoonheuvel” van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, 5321 JD Hedel Kinderopvang “De Vrijbuiter” van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, 5321 JB Hedel Biologisch varkensbedrijf van Andries en Janny van den Bogert, Mezenweg 11, 5321 JR Hedel Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard van Marti van den Bogert en Willem van den Berg, Middelingenseweg 51, 5321 JH Hedel Champignonkwekerijen “De Hopwaag” van Bert van Geffen en Han en Margot van Hemert en Hoppies.nl natuurspeeltuin, Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden Van Uitert Aardbeien van Joost en Mariska van Uitert, Wordragensestraat 13A, 5324 JL Ammerzoden Waar? Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie van Zeelst, Hedel Achterdijk 57 5321 JB Wanneer? 25-05-2015 10:00 t/m 17:00 uur Toegang:gratis

 

Beebox verzorgt biologische boxen bij mensen thuis, met uitsluitend producten van Nederlandse biologische boeren. Op het Beter Eten Beter Leven Event op 30 mei ontmoet je daarom onze boeren, leer je alles over de biologische teelt, koken met seizoensproducten en gezond eten. En we gaan in het hooi spelen, smoothies maken, bio BBQ'en en kruiden proeven... Kom met ons plezier maken op de boerderij! Beter Eten Beter Leven! Meld je hier aan: www.beebox.nl/event En download hier jouw kortingsticket: http://goo.gl/JtT0t3 Want als bio fan mag jij natuurlijk met korting naar binnen!

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

6 juni 12.00-16.00 uur - Locatie: Leutherweg 218 Venlo - Kom kijken, proeven, leren, genieten… fruit en kruiden drogen en verwerken, sappen maken, druivenbladeren vullen, wildplukboeket, mosterd maken, rondleiding www.zorgboerderij-venlo.nl info@zorgboerderij-venlo.nl 077-8500768

 

Voedsel speelt als eerste levensbehoefte een belangrijke rol in ons leven; we kunnen niet zonder. Daar handelen we in het algemeen niet naar. In plaats van voor gezond en voldoende voedsel voor iedereen, nu en in de toekomst, gaan velen voor korte termijn gewin. Dat wentelt problemen af op mensen, dieren en natuur en zo snijden we onszelf op de lange termijn in de vingers. Het is overduidelijk dat het anders moet; dat we naar een eerlijk en duurzaam landbouw- en voedselsysteem toe moeten. Een platform voor mensen, groepen en organisaties die verandering willen. Gelukkig zijn overal in Nederland mensen in beweging om ons voedselsysteem te veranderen. Het Voedsel Anders netwerk wil hen een platform bieden. We willen deze mensen, groepen en organisaties met elkaar in contact brengen om de beweging te laten groeien en de roep om verandering verder te versterken. Daarom faciliteert Milieudefensie, als onderdeel van Voedsel Anders, op zaterdag 13 juni een netwerkdag met ruimte voor uitwisseling, kruisbestuiving en de ontwikkeling van plannen op weg naar een duurzaam een eerlijk voedsel- en landbouwsysteem. Een dag met workshops, lezingen, debatten, veel open ruimte, borden vol goed voedsel, inspiratie, gezelligheid en live muziek!

 

In 2015 vindt voor de 18e keer het Lekker naar de Boer weekend plaats. De open dagen bij biologische boer en tuinder zijn op 20 en 21 juni. Zet deze data alvast in uw agenda!

 

- Sualmana Swalmen In 1995 is voedselbos Sualmana aangelegd met hulp van internationale vrijwilligers volgens de foodforest principes van Robert Hart. Hart werkte in Engeland zijn leven lang aan de basisprincipes van “eetbare” bossen. In zulk een bos ondersteunen planten en andere elementen elkaar voor een zo optimaal mogelijk groei- en leefklimaat. Door bepaalde planten en oplossingen uit de natuur te combineren wordt gewerkt aan een gezonde bodem, die beschermt is tegen bodemleven vernietigende krachten. U raadt het nooit maar één van die krachten is zonlicht. Tijdens uw wandeling door Nederlands oudste voedselbos, Sualmana, leert u meer over het verrijken van het bodem- en plantenleven en hoe dit natuurlijke bescherming en voedingsrijkere oogst levert. - Het jaar van de bodem. De aarde is de basis van ons bestaan. Echter staan de bodem en haar natuurlijk kapitaal wereldwijd onder druk door bijvoorbeeld intensieve landbouw en voorheen de extreme zure regen. Dit vormt een bedreiging voor de voedselvoorziening en de beschikbaarheid van drinkwater en grondstoffen. Daarom is 2015 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het “International Year of Soils”. Doel van dit internationale jaar is mensen bewust te maken van het grote belang van een gezonde bodem voor de kwaliteit van leven. - Bodemboeren film & Lezingen. In 2014 ontwikkelde Joris van der Kamp in samenwerking met Ir. Fransjan de Waard de bodemboeren film. Dhr. van der Kamp en dhr. de Waard zijn bij vijf eigenwijze boeren met de camera langs gegaan en hebben daar het verhaal van hun bodem management gefilmd. Verder zullen in gemeenschapshuis “de Robijn” lezingen worden georganiseerd over het onderwerp: Van gezonde voeding voor de bodem, naar gezonde voeding voor de mens.

 

In 2015 vindt voor de 18e keer het Lekker naar de Boer weekend plaats. De open dagen bij biologische boer en tuinder zijn op 20 en 21 juni. Zet deze data alvast in uw agenda!

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Het Stadsmuseum Woerden organiseert van 11 juli t/m 4 oktober 2015 de tentoonstelling 'De Andere Boerderij' met foto's en verhalen van Ellen Kok. Kok belicht twee biologische familieboerderijen in Kamerik (Utrecht) en Brattleboro (Vermont V.S.) waar natuur, dierenwelzijn, gezinsleven, traditie maar ook vernieuwing hoog in het vaandel staan. Familieboerderijen hebben het niet makkelijk in rijke westerse landen als Nederland en de Verenigde Staten. Duizenden verdwijnen er elk jaar. Maar je kunt ze nog steeds vinden: boerderijen die al generaties door dezelfde familie worden voortgezet. Fotograaf en journalist Ellen Kok wil begrijpen hoe deze boeren dat volhouden en wat hen succesvol maakt. Want waarom wordt iemand boer en welke rol speelt traditie daarin? En heeft het agrarische familiebedrijf toekomst in een markt die om massaproductie en lage prijzen vraagt? Om daar achter te komen, fotografeerde Ellen op Lilac Ridge Farm in Brattleboro in de Amerikaanse staat Vermont en op De Beekhoeve in Kamerik in de provincie Utrecht. Haar foto's, gemaakt tussen mei 2004 en april 2015, laten twee boerenfamilies zien die veel waarde hechten aan gezonde koeien, goed bodembeheer, schoon water en vogelgezang rond de boerderij. Zij geloven in hun familietraditie maar bewandelen ook nieuwe wegen om inkomen te verwerven en een spil te zijn in hun omgeving.

 

Voor wie? De Open Dag is een evenement geworden dat jaarlijks terugkeert en is uitgegroeid tot een waar fenomeen, aldus Frank Vosselman (mede-eigenaar). We mogen naast tuiniers ook fotografen, schilders, natuurliefhebbers, genieters van eerlijk voedsel en (groot-)ouders met educatieve redenen voor de kinderen ontvangen. Programma En dat niet voor niets. De Bolster biedt een inspirerend en informatief gratis programma in samenwerking met haar partners. Zo zijn er rondleidingen naar de veredelingsgewassen, naar de productiegewassen, naar de tomatenveredeling en de productieruimten. De veredelaars en gewasexperts geven uitleg hoe veredeling werkt en hoe zaden van gewassen opgevangen worden. Daarnaast zijn er workshops/presentaties over biologisch/duurzaam tuinieren, eten, leven en genieten. Vogelconsulenten van de vogelbescherming verzorgen een workshop hoe vogels aangetrokken of juist geweerd kunnen worden op een vogelvriendelijke manier uit de tuin; de Nederlandse imkervereniging geeft een workshop hoe je een eigen Bijenvolk kunt opzetten; er zijn workshops over een biologische kruidentuin opzetten, hoe je de bodem vruchtbaar houdt, hoe je een moestuin echt gezond maakt, hoe je een ecologische rotstuin kunt aanleggen en de Nederlandse Tuinen-vereniging is aanwezig. En voor wie biologische planten wil kopen is De Hessenhof aanwezig met een ruim assortiment. Voor de kinderen is een inspirerend en informatief programma opgezet. Zo mogen zij zelf bonen poten en dit mee naar huis nemen, zodat zij dit gewas kunnen zien groeien. En in samenwerking met toneelvereniging De Jonge Spelers, kunnen zij geschminkt worden; wie weet zelfs wel omgetoverd worden tot een bloem. Ook zin om langs te komen? Je bent welkom bij De Bolster van 10.00 tot 16.00 uur aan de Oude Oenerweg 13 in Epe.

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

Op zondag 6 september, van 11 tot 16 uur is de jaarlijkse open dag van de Warmonderhof. Een feest van ontmoeting en van viering van wat het land, de dieren en de mensen hebben voorgebracht. Grote groepen geïnteresseerden, oud-studenten en (stage-)boeren bezoeken de dag om bij te praten en te genieten van het goede van het leven. U kunt de zelfoogsttuin bezoeken, om te oogsten wat van uw gading is, en dat vervolgens af te rekenen aan de eindkassa. Er is zelfgebakken taart met koffie of thee in de Hofzaal en op het buitenterras bij de vijver. Er zijn rondritten op de platte kar, kinderen kunnen leren trekker en heftruck rijden, boter maken en ze kunnen een bezoekje brengen aan de koeien. Er is een foodplein met ambachtelijke voedselkraampjes van biologische boerenbedrijven van voornamelijk oud-leerlingen. Er zijn muzikanten en natuurlijk is er informatie te vinden over de opleidingen die de school aanbiedt. U bent van harte welkom! Dit jaar zijn de appels in de Warmonderhofboomgaard laat rijp. Dat betekent dat de pluk NIET samenvalt met de open dag van de Warmonderhof

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Wie van écht lekker en gezond eten houdt, kan van 17 t/m 26 september 2015 zijn hart ophalen. Tien dagen lang is het extra genieten van biologisch eten in de supermarkt, de speciaalzaak en bij de boer. Met acties en evenementen kun je op een aantrekkelijke manier biologisch ontdekken. Mooie aanbiedingen nodigen uit om nieuwe producten nu te proberen. Een biologische special in de speciaalzaken, informatie over biologisch via de supermarktbladen, een radio-spotje, veel mooie biologische aanbiedingen in supermarkten en speciaalzaken of een bezoekje aan de boer: er is voor iedereen iets te doen. Kortom: 10 dagen vol inspiratie, acties, activiteiten en aanbiedingen die je niet mag missen.

 

Zelf appeltjes plukken, genieten van de mooie boomgaard en voor de kinderen is er een speelhoek met kleurplaten, een skelter en balspelletjes. Tijd: 13.30-16.00 uur

 

Bij ’t Gelders Eiland vindt de pluk plaats van 19 september t/m 24 oktober. U bent in deze periode op woensdag en zaterdag welkom om appels te komen plukken. De Plukfeesten vinden plaats in het weekend van 19&20 september. Tijdens de Plukfeesten is er live muziek, zijn er allerlei lekkere dingen te proeven en te kopen en kunnen de kinderen zich vermaken met spelletjes en speelgoed. Ook worden er rondleidingen gegeven met de pluktrein. Natuurlijk is de winkel open met een uitgebreid assortiment aan biologische producten. Ook tijdens de andere plukdagen kunnen de kinderen spelen op de zandbult en is het terras open. Tijd: van 11.00-17.00 uur Kijk op www.adopteereenappelboom.nl voor meer informatie

 

U kunt op 19, 23 en 26 september terecht bij de Muyehof om appels te plukken. Het Plukfeest op 19 september is een extra feestelijke dag: er is een terras waar u koek, koffie, thee en sap kunt bestellen. Kinderen kunnen een rondrit maken met het treintje door de boomgaard. De teler geeft rondleidingen en er is sap en honing van eigen bedrijf te koop. Tijd: 10.00-16.00 uur Kijk voor meer informatie op www.adopteereenappelboom.nl

 

Bij Landgoed De Olmenhorst vindt de pluk plaats van 19 september t/m 25 oktober. Naast het plukken is er tijdens de plukperiode van alles te doen op de Olmenhorst: - Appelatelier met leuke doe-dingen, zoals: • zelf appel tarte tatin maken • pers je eigen 100% puur natuur appelsap • maak de langste appelschil uit één stuk! (Voor de activiteiten in het appelatelier vraagt De Olmenhorst een vergoeding van € 3,- p.p.) - Zelfpluk theater op zondag - (Inloop)workshops - Pijl en boogschieten U bent welkom op: Woensdag 13.00-17.00 uur; Vrijdag 13.00-17.00 uur; Zaterdag 10.00-17.00 uur; Zondag 10.00-17.00 uur; Tijdens de herfstvakantie alle dagen 10.00-17.00 uur.

 

Tijdens het plukfeest op zondag 20 september kunt u met de pluktrein een rondrit in de boomgaard maken. Voor de kinderen is er een speelhoek met kleurplaten, een skelter en balspelletjes. Bij goed weer is er een terrasje en een winkeltje in de boomgaard. Ook tijdens de andere plukdagen is de speelhoek open. Tijd: 13.00-16.30

 

De Warmonderhof-boomgaard heeft dit jaar 3 plukdagen (Woensdag 20 september, tijd: 13.00-16.00 uur; Woensdag 23 september, tijd: 13.00-16.00; Zaterdag 26 september, tijd: 10.00-16.00). Biologisch fruittelers Gaia en Maaike staan dan klaar om u te ontvangen. Er is helaas geen plukfeest omdat de Open Dag van de Warmonderhof al plaatsgevonden heeft op 6 september. Kijk voor meer informatie op www.adopteereenappelboom.nl Zondag 20 september Tijd: 13.00-16.00 uur Woensdag 23 september Tijd: 13.00-16.00 Zaterdag 26 september Tijd: 10.00-16.00

 

Zelf appeltjes plukken, genieten van de mooie boomgaard en voor de kinderen is er een speelhoek met kleurplaten, een skelter en balspelletjes. Tijd: 13.00-16.00 uur

 

Bij ’t Gelders Eiland vindt de pluk plaats van 19 september t/m 24 oktober. U bent in deze periode op woensdag en zaterdag welkom om appels te komen plukken. Tijdens de plukdagen kunnen de kinderen spelen op de zandbult en zijn winkel en terras open. Openingstijden op woensdagen: 9.00-18.00 uur Openingstijden op zaterdagen: 9.00-16.00 uur Kijk voor meer informatie op www.adopteereenappelboom.nl

 

Plukdag woensdag 23 september: 13.00 -17.00 uur Plukdag zaterdag 26 september: 9.00 -13.00 uur Kijk voor meer informatie op www.adopteereenappelboom.nl

 

‘Zeyde, Kroniek van een onvervulde liefde’ is een theaterbewerking van de roman ‘De vier maaltijden’ van de Israëlische schrijver Meir Shalev. De voorstelling is een unieke fusie van vertellen/acteren, muziek en kookkunst en literatuur. Kortom, alle zintuigen komen aan bod. Onderdeel van de voorstelling is een biologische maaltijd die bereid wordt door kok/acteur Bas Sloot. Spel: acteur/ verteller Marius Gosschalk. Muziek: Tessa Zoutendijk en Myrthe van de Weetering (Viool) De hele zomer door zijn er voorstellingen bij diverse biologische boerderijen in het land:  23 mei Boerderij Kok – Amersfoort (U)  24 mei Boerderij Kok - Amersfoort (U)  27 juni De Genneperhoeve – Eindhoven (NB)  4 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  5 juli De Wolfskuil – De Steeg (Gld)  30-8 De Stadshoeve – Amsterdam (NH)  12-9 Hoeve Ackerdijk – Schipluiden (ZH)  26-9 De Koningshoeve – Spaarnwoude (NH) Voor meer informatie en bestellen van kaarten: http://theater-terra-incognita.nl/

 

Kom eens langs bij Hoeve 't Oosteind in Sprundel, bij Breda. Vanaf deze biologische tuinderij is een mooie wandel-, fiets- en autotocht uitgezet in samenwerking met Boerderij De Bontekoe in Sprundel, bij Breda. De route is samen met een overlevingspakketje voor twee personen (sap, fruit en koek) verkrijgbaar voor 6 euro in de biologische winkel van Hoeve 't Oosteind. De routebeschrijving bevat ook allerlei informatie over de biologische weilanden, de akkers en het vee dat je onderweg tegenkomt. Tevens is het op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur mogelijk om even te wandelen over het erf van Boerderij de Bontekoe. Alwaar je met eigen ogen de biologische koeien en kalveren kunt zien. Voor meer informatie en aanmelding: www.hoeve-t-oosteind.nl, vankoulil@planet.nl of 0165-382541.

 

Bij 't Groene Buitenland kunt u zaterdag 3 oktober en woensdag 7 oktober van 13.00 tot 17.00 appels plukken. Tijdens beide plukdagen zijn natuurlijk ook familie en vrienden welkom. U kunt deelnemen aan een rondleiding van de teler door de boomgaard of meehelpen met het oogsten van diverse seizoensgroenten. Voor kinderen is er een leuke puzzeltocht. En met mooi weer is er tevens een terras waar u koek, koffie en thee kunt bestellen. Het Groene Buitenland, Kruising Zeedijk, Nieuwendijk en Groenedijk, tegenover Zeedijk 12 (achter de dijk), 1566 NE Assendelft Kijk voor meer informatie op www.adopteereenappelboom.nl

 

Oh dennenboom, oh dennenboom... Wat zijn je takken wonderschoon... en ook dit jaar.... ben je op zoek naar een adoptie-ouder. Je bent weer gegroeid en glanzend groen,... vertroeteld hebben we je het afgelopen jaar.. en nu is het moment weer daar, dat we je gaan ontwortelen van je...vertrouwde plek.. je voorbereiden op het weerzien van je adoptie-ouder(s) om samen die mooie tijd door te brengen van kerst en oud en nieuw... Vanaf zaterdag 5 december is het zover... dat we je toevertrouwen aan je verzorgers om je na driekoningen weer op te wachten in goede gezondheid en je dan weer vertroetelen... de rest van het jaar. Het ophalen van een biologisch-dynamische kerstboom kan dus vanaf zaterdag 5 december op Landgoed Kraaybeekerhof van 10.00 uur tot 15.00 uur en daarna op: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag t/m 19 december. We hebben ze van klein tot groot in prijs en maat (€ 24.00 tot €49.00 excl. €10.00 statiegeld van< 110cm tot < 222cm ) En ze zijn allemaal even lief! Terugbrengen kan vanaf maandag 4 januari t/m vrijdag 15 januari. Daarna vervalt de teruggave van €10.00 statiegeld

 

Met tal van kraampjes met lekkere, duurzame en mooie “kerstdingen”... Van wol, kaas, taart, kerstbrood, kunst, vilt, boeken, servies tot kleding, hoeden, wijn en nog zoveel meer. Een kerstboom is er deze dag ook te adopteren, van klein tot groot Voor de kinderen zijn er lampionnen ter maken, engelen en geurdoekjes onder leiding van vrijwilligsters ‘s Middags om 14.30 uur is er een lampionoptocht met de zelfgemaakte lampions. Kerststukjes maken met vrijwilligster Jola Een wandelende kerstboom(in) die uitdeelt.............. Volg de knapperende en geurende vuurkorven over het landgoed en je komt overal..........vanaf het restaurant gaat het in een lint van tenten naar kapschuur en oranjerie om te eindigen in en om het lesgebouw!!!!! Natuurlijk presenteren wij ook onszelf als landgoed/Academie en restaurant in een kraam bij de kapschuur, waar natuurlijk ook weer dit jaar een bere gezellig kerstrestaurant is met glühwein, koffie, warme chocolade, soep,broodjes, gebak en.........muziek!!! Om 15.00 uur wordt in één van de lokalen door Maartje het verhaal Het Vogelmeisje verteld voor de kinderen, die in lampionoptocht hier naar toe komen om te genieten van dit wondermooie verhaal. Ik zal vast nog wat gemist hebben, maar laat jullie verrassen door alles wat er is die dag en kom!!! Neem partner, broer, zus, vader, moeder, zoon dochter, vrienden en alle buren mee naar deze gezelligste Kerstmarkt van Driebergen en verre omstreken. Bijna vergeten.... het is op zaterdag 12 december en het begint om 12.00 uur en gaat door tot 16.00 uur Namens het hele kerstmarktteam van Landgoed Kraaybeekerhof nodig ik jullie allen van harte uit voor deze dag Opperkersttuinman Theo p.s. Je mag deze uitnodiging gerust doorsturen hoor, graag zelfs!!!!!!!!!!

 

De markt biedt, naast de diverse marktkramen, een uitgebreid programma voor jong en oud, zo kunnen bezoekers een Rocket Stove leren maken, leren zelf bijen te houden, zingen, lekkere Natuurlijke en gezonde hapjes eten en zelf leren bereiden, de docu bodemboeren bekijken (plus nagesprek met locale boeren), (biologische)zaden, (kamer)planten & stekjes, kleding en boeken ruilen, creatief aan de slag, spulletjes samen repareren, en genieten van de sfeer onder het genot van biologische kruidenthee & koffie en muziek uit de Flower Power tijd. Markt standhouders en andere medewerkers komen uit alle delen van Friesland en zelfs uit de Noordoostpolder, daarmee is het geen lokaal evenement maar een evenement dat voor geheel Friesland en de Noordoostpolder interessant is. Het Programma: Workshops 10.30 uur - Dat maken we lekker zelf (tot 11.30 uur) 12.00 uur – Stembevrijding (tot 12.30 uur) 12.45 uur – voor kids! tot 13.45 uur) 14.00 uur - Bijenwas doeken leren maken (tot 15.00 uur) 15.30 uur – Stembevrijding (tot 16.00 uur) 16.00 uur - De helende kracht van ademhalen – Rocket Stove maken Gehele dag – Samen Mandala maken Voor kids en volwassenen! Lezingen: 10.30 uur – Zelf honingbijen houden (tot 11.30 uur) 11.45 uur – Duurzaam Heeg (tot 12.15 uur) 12.30 uur – Interactieve lezing over de MIR-methode (tot 13.00 uur) 13.15 uur – Documentaire Bodemboeren (tot 14.45 uur) 15.00 uur – Van droom tot ecodorp (tot 16.00 uur) 16.15 uur – De kracht van Piramiden (tot 16.45 uur) Onder voorbehoud van wijzigingen. De workshops hebben een beperkt aantal deelnemers. Sommige workshops hebben materiaalkosten. Informatie: Adres: It Joo, Joodyk 2, 8614 JK Oudega SWF. Entree: 3 euro voor volwassenen, tot 12 jaar gratis entree. Gratis parkeren. Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie en het (uitgeschreven) programma is te vinden op www.flowerpower.frl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Aliette Miedema via info@flowerpower.frl. Of 06-25095819

 

9.30 uur ontvangen we u met koffie en thee. Rond 11.00 uur drinken we dan ons volgende bakkie met iets lekkers van bakker Erik. Na een korte stop pakken we de kruiwagens weer op en kruien door tot 13.00 uur voor soep met een broodje van het landgoed. Even uitbuiken om weer aan de slag te gaan om de klussen te klaren. 15.30 uur sluiten we af met een goed gevoel en een sapje/koffie/thee en keren over een mooi verhard pad richting huis. Locatie: Landgoed Kraaybeekerhof Diederichslaan 25 3971 PA Driebergen-Rijsenburg Contactpersoon: Theo Engbers landgoedkraaybeekerhof@live.nl Telefoon: 0642372626

 

Louis Dolmans is bezig met natuurakkers in Landschapspark Lingezegen te Doornik. Dolmans vertelt erover op de Warmonderhof in Dronten. Aanvang 20.00 uur. Hij zet de natuurakkers op samen met zijn vrouw Corrie. Op de natuurakkers is plaats voor zijn geliefde vogels, zoals de gekraagde roodstaart, steenuil, patrijs, geelgors en kneu. Het is een landschap met plek voor bessen en noten, bloemen, vogels en insecten; voor oude graanrassen, lokaal afgezet als brood; voor rijenteelt voor meer diversiteit. Kortom: landschapsherstellende landbouw. www.doorniknatuurakkers.nl De Avondklassen van Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen beginnen altijd om 20.00 uur in de Hofzaal van de Warmonderhof, aan Wisentweg 12 te Dronten. De Avondklassen zijn openbare avonden voor boeren, burgers en studenten, om elkaar scherp te houden bij ontwikkelingskansen in landbouw, zorg, economie, voeding en ondernemerschap. De avondklassen zijn toegankelijk voor belangstellenden en voor de eigen studenten. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd aan de bezoekers. De Avondklassen worden mede mogelijk gemaakt door Stichting Warmonderhof, Groenhorst Dronten Warmonderhof, de Vereniging voor biologisch dynamische landbouw en voeding en Stichting Demeter.

 

Waarom biologisch telen en waarom werkt het? Over kruiden & bloemen die groeien langs akkerranden. Met sprekers: Lizelore Vos (28 jaar) van akkerbouwbedrijf BioRomeo (70 hectare) - biologisch-dynamisch landbouwster over de versterking van het product door de akkerrand. Ronald Vaders, biologisch landbouwer van Coöperatie Biologisch Goed over waarom hij biologisch landbouwer is geworden en waarom het werkt. Boki Luske van Louis Bolkinstituut over kansen grijpen in Midden-Delflandgebied voor kruiden & bloemen die groeien in de akkerranden. Meer informatie: www.ophodenpijl.nl info@ophodenpijl.nl 015-380 18 40

 

De opening van het seizoen valt dit jaar samen met Pasen. Tijdens het weekend 25 t/m 29 maart zullen er dan ook leuke activiteiten worden georganiseerd door een aantal Boerderijen. Hopelijk laat het zonnetje zich ook nog even zien tijdens dit weekend. Boerderijen die een paasactiviteit op de planning hebben staan zijn: De Lange Weide, De Kalverweide, Hoeve Waterschap, Het Wesselink, De Groene Hoeve, Hoeve den Overdraght en Hoeve Draafsel. Het Betere BoerenBed, de Europese leider in glamping vakanties, biedt accommodaties van hoge kwaliteit. Dit jaar staan er ook een aantal leuke activiteiten op de planning die voor extra ontspanning op de Boerderij zorgen. Denk aan het verzorgen van dieren of een rondleiding over het erf. Kortom, niemand zal zich een moment vervelen op de Boerderij. En we beginnen goed met Pasen; al vanaf € 399,- per Tent voor een lang weekend! Een vakantie zonder wifi, tijd met de familie en een uniek concept waarbij de waarden van het leven centraal staan… Wil je een keer kennismaken met Het BoerenBed of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met Het BoerenBed op +31 (0)528 229440 of per e-mail: m.antonisse@boerenbed.nl. Jaarlijks hebben wij een aantal Tenten gereserveerd voor journalisten met hun familie. www.boerenbed.nl

 

Ook Albert Heijn heeft open dagen: https://lentefeesten.ah.nl/mobile. De volgende biologische bedrijven doen mee: Biologische Melkveehouderij De Werd v.d. Berg uit ‘s Hertogenbosch: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cbiologische-melkveehouderij-de-werd BoerBert VOF uit Kamerik: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cboerbert-vof De Dobbelaere - vd Vijver VOF: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cde-dobbelaere-vd De Groote Riet uit Leusden: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cvof-de-groote-riet Welzijns Hoeve uit Dreumel: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cwelzijns-hoeve Zorgboerderij Klein Essen uit Kootwijkerbroek: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Czorgboerderij-klein-essen Bio Bijl uit Zuidveld: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cbio-bijl De Veldhoek uit Lunteren: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cde-veldhoek De Voorste Hoeve uit Hilvarenbeek: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cde-voorste-hoeve AC Hartman BV uit Sexbierum: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cac-hartman-bv Biologisch landbouwbedrijf NZ27 uit Zeewolde: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cbiologisch-landbouwbedrijf Firma J.&P. Ammerlaan uit Sexbierum: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cfirma-jp-ammerlaan Hameno BV uit Sexbierum: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Chameno-bv John’s Farm uit Zeewolde: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cjohns-farm-1 Witlofkrops uit Nagele: https://lentefeesten.ah.nl/#/boer%7Cwitlofkrops

 

Het kriebelt en jeukt.. Na een lange natte winter, droogt de zon de tuin en laat alles weer ontspruiten. Er wordt weer gespit en gewied geplant en gezaaid.. Het pootgoed, aardappelen, ui, sjalot en knoflook, ze zijn weer voorradig... Vaste planten, bijenwaardplanten worden aangevuld vanuit de tuin.... Biologische groente- en kruidenplantjes zijn besteld en worden binnenkort gehaald. Zakken potgrond, bemeste tuinaarde en compost, ze liggen klaar... De plantjesmarkt is op Tweede Paasdag van 12.00 tot 16.00 uur. Adres: Diederichslaan 25, 3971 PA Driebergen https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/activiteiten

 

De volgende biologische bedrijven doen mee met Kom in de Kas: - Efibia, Hugo de Vriesweg 20 in Almere - White ranch, Groenedijk 4 in Assendelft - Rodenburghoeve, Busch en Dam 22 in Uitgeest Nog nooit gehoord van honingtomaten, aardwarmtebronnen of irrigatierobots? Dan wordt het hoog tijd om eens kennis te maken met de Nederlandse glastuinbouw. Deze boeiende sector opent op zaterdag 2 en zondag 3 april 2016 de deuren van de kassen. Kom in de Kas is de naam van dit jaarlijkse evenement waaraan ruim tweehonderd gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers deelnemen. Bezoekers zien met eigen ogen hoe de schoonste producten ter wereld tot stand komen en welke technologische wondertjes daaraan meewerken. Kortom een boeiende sector die de moeite van het ontdekken zeker waard is. De Nederlandse glastuinbouw is niet zomaar een sector, het is een topgebied voor de Nederlandse economie. De combinatie van bedrijvigheid en innovatie maakt een bezoek aan de kas interessant, leerzaam en enerverend. Want waar anders is automatisering, robotisering en technologische ontwikkeling van zo dichtbij te ervaren? De sector is wereldwijd toonaangevend, zo is Nederland nummer twee van groentezaadexporteurs en zijn Hollandse bloemen wereldberoemd. Ook zorgt de speciaal ontwikkelde biologische gewasbescherming voor de schoonste productie ter wereld. Bedrijven werken samen met onderzoeksinstellingen en de overheid om duurzaam te produceren. Waar dat alles zijn oorsprong heeft is het eerste weekend van april te zien en te beleven in de kas. Tuinbouw is boeiend De Nederlandse glastuinbouw is een boeiende sector. Voor iedereen, jong en oud heeft de sector iets te bieden. Voor de jeugd is het interessant om te zien hoe dat lekkers en die mooie planten en bloemen in de kas groeien en bloeien. Voor de jongeren is de tuinbouw aantrekkelijk vanwege de vele mogelijkheden qua arbeidsplaatsen en de ouderen laten zich verrassen door het verhaal achter het product.

 

Op 2 april 2016 vindt voor het vierde jaar ERGroeit plaats. ERGroeit vormt een platvorm waar kennis wordt gedeeld en verkregen, waar stadsboeren van alle niveau’s elkaar ontmoeten, nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en waar enthousiastelingen de kans krijgen om hun kennisoverdracht te professionaliseren. Sinds de eerste editie van ERGroeit is het aantal deelnemers flink gegroeid tot bijna een verdriedubbeling vorig jaar. Dit laat zien dat er duidelijk behoefte is aan een stadslandbouwevenement als ERGroeit. Ook de workshopgevers blijven enthousiast, zij hebben tot nu toe elk jaar onbezoldigd hun workshops gegeven. Dit jaar zijn de workshops van ERGroeit ook te boeken om op locatie gegeven te worden. De organisatie van ERGroeit staat open voor suggesties voor workshops. In 2016 wordt het programma van 2 naar 3 workshop rondes uitgebreid. De onderwerpen die aan bod komen bevatten het hele scala wat valt onder ‘van grond tot mond’. Zo is er wetenschappelijke aandacht voor de kwaliteit van de grond in de stad, maar ook praktische informatie over zaai- en teeltmethodes of het snoeien van fruit. De informatie is gericht op individuele stadstuinders, denk daarbij bijvoorbeeld aan een workshop balkontuinieren en fermenteren, maar ook voor mensen die gezamenlijk aan de slag willen. Er wordt dieper ingegaan op wet- en regelgeving en het betrekken van de huisbaas bij het opzetten van een buurtmoestuin. Je kan het zo gek niet bedenken of ERGroeit heeft er een workshop over. Want stadslandbouw gaat over veel meer dan alleen groente kweken. Aquaponics in je huiskamer is bijvoorbeeld een vorm van stadsboeren die nog in de kinderschoenen staat. Succesvolle workshops van voorgaande jaren zoals composteren, en kippen houden in de stad staan wederom op het programma, maar ook nieuwe workshops zoals vermeerderen van plantgoed en telen op hydrocultuur. Daarnaast is ERGroeit benieuwd of er bij bezoekers nog andere wensen zijn voor een workshop. Contact: Voor vragen over of suggesties over workshops kan men contact opnemen met ERGroeit via ergroeit@eetbaarrotterdam.nl. Op de website www.ergroeit.nl is meer informatie te vinden over de workshops, de tijden en locatie en toegang.

 

Jos Willemse BD imker (ODIN) vertelt over de BIJenfarm. Rondleiding bijenkasten: 16.30- 18.00 uur. Aanvang diner: 18.30 uur (inloop 18.00 uur) Entree incl. diner: € 40,- Aanmelden: www.ophodenpijl.nl

 

De groene boomgaarden van Landgoed de Olmenhorst vormen het prachtige decor van de Appelparade. Een feel good festival voor families en vrienden, waar je lekker kunt shoppen en genieten van muziek. Op het landgoed vindt je tenten, huisjes en pop-up stores met de leukste producten voor thuis. Voor alle fans van (h)eerlijk eten is er het Culinaire plein. Laat je bijpraten door de kenners achter de kramen en vul je tas voor thuis om nog eens lekker na te genieten. Vergeet u niet een kijkje te nemen in de Landgoedwinkel met een breed assortiment natuurvoedingsmiddelen, kookartikelen, verzorgingsproducten, boeken en veel meer! “Groen hart”, zo wordt Landgoed de Olmenhorst vaak omschreven. Een oase van rust midden in de Randstad, met de sympathieke boomgaarden en authentieke panden. Een heerlijke plek om een vrije dag door te brengen en het ideaal uitje voor in het Pinksterweekend. De Appelparade is een kleinschalig festival dat aansluit bij het karakter van de Olmenhorst, waar oorsprong, natuur, familie en vakmanschap voorop staat. Samen met inspirerende ondernemers, die met passie het verhaal achter de producten vertellen, wordt de Appelparade gerealiseerd. Informatie voor publiek http://www.appelparade.nl Entree: GRATIS! Parkeren: € 3,00 per auto Adres: Landgoed de Olmenhorst , Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek Data: Vrijdag 13 mei t/m maandag 16 mei 2016 Openingstijden: Vrijdag: 12:00 – 19:00 Zaterdag en Zondag: 11:00 – 19:00 Maandag: 11:00 – 17:00

 

Ontspan en relax. Dat is natuurlijk altijd de insteek als je een vakantie boekt bij Het BoerenBed. De Kalverweide heeft dit jaar een uniek weekend op de planning staan waarbij ontspanning helemaal centraal staat. Dit weekend vindt plaats van 24 t/m 27 juni. Er zijn nog een aantal Tenten beschikbaar. De prijs van dit event is slechts + € 55,- per Tent. Een vakantie zonder wifi, tijd met de familie en een uniek concept waarbij de waarden van het leven centraal staan… Wil je een keer kennismaken met Het BoerenBed of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met Het BoerenBed op +31 (0)528 229440 of per e-mail: m.antonisse@boerenbed.nl. Jaarlijks hebben wij een aantal Tenten gereserveerd voor journalisten met hun familie. http://www.boerenbed.nl/speciale-vakanties.html

 

Op zaterdag 25 juni 2016 organiseert de Akkerbouwsector voor de tweede keer de Open Dag voor de Nederlandse akkerbouwsector. Op die dag openen akkerbouwbedrijven én toeleverende en verwerkende bedrijven hun deuren. Iedereen die wil weten hoe gewassen zoals aardappelen, granen, suikerbieten en verschillende groenten geteeld en verwerkt worden is dan welkom. Verschillende activiteiten Beleven en doen staat centraal op de Open Dag. Met activiteiten als een rondleiding, speurtocht voor kinderen, aardappel stempelen, een rondje op de trekker en proeven van heerlijke akkerbouwproducten ervaren bezoekers zelf hoe dynamisch en innovatief de akkerbouw is. De biologische bedrijven die meedoen zijn: * Mts. Maerman aan de Ellerweg 3 in Dronten, Flevoland; * Maatschap Ceelaert aan de Alikruikweg 13 in Biddinghuizen, Flevoland; * Eddy van Wijk aande Dijkstilsterweg 5 in Leens, Noord-Groningen

 

Aanvang lezing: 20.00 uur. Entree 15,- inclusief drankje. Aanvang diner: 18.00 uur. Entree inclusief diner 40,-. Kaarten reserveren: www.ophodenpijl.nl

 

Wat is er te doen? Proeverijen, rondleiding koeien en kippen, oude ambachten en tractoren en boerenmarkt met leuke kramen. Voor de kids: kalfje en kuikentje aaien, eieren rapen en kippen voeren, blote voetenpad, skelters , spellencircuit en nog veel meer. Kom je ook? 2 juli 10.00 - 16.00 uur Boerderij Groot-Romselaar Kolfschoterdijk 24 Leusden

 

Organisator van de Natural Foods en Goods Market is Sam Events 4 U. Op de markten staan diverse biologische standhouders met eten, zoals biologische worst, kruiden, kunstzinnig uitziende koekjes, biologische hapjes.... Daarnaast zijn er ook kramen met non-food producten, zoals biologische zalf. Elk van de markten heeft weer andere standhouders. En er zijn standhouders die er elke markt weer staan. Deze markt vindt elke eerste koopzondag van de maand plaats. Op 17 december is er een extra ingelaste markt. Zo kunnen bezoekers voor de kerstdagen hun producten kopen op de markt.

 

Kinderactiviteiten zoals schatgraven, klimmen op een strobalenpiramide, kalfjes aaien en meerijden op de tractor. De boeren van Stichting Warmonderhof werken samen met de studenten en de leraren van de gelieerde biologisch-dynamische landbouwschool Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen hard aan een gezonde toekomst voor iedereen. Ze zorgen voor een vruchtbare bodem, vitale gewassen, levenskrachtige en tevreden dieren. De open dag is hun manier om mensen er kennis mee te laten maken. Rondkijken Het publiek kan rondkijken in de groentetuin en de kas, op de akkers, in de koeienweiden en de stallen. Bezoekers mogen zelf hun groenten oogsten voor een rijke, vers geoogste dis thuis. Belangstellenden kunnen opstappen op de platte kar, en een rondritje maken langs alle bedrijfsonderdelen: de tuinbouw, de studentenhuizen, de veehouderij en de akkerbouw. Kinderspelen Voor de kinderen is Warmonderhof een walhalla. Ze kunnen schatgraven, ijsjes eten, klimmen op een strobalenpiramide en meerijden op de tractor. De vele kalfjes werken altijd als een magneet op de jongsten. Ze kunnen er naar hartenlust mee knuffelen in het stro. Ook Kinderdagverblijf Buitengoed van Kinderopvang Dronten, gevestigd op het erf van Warmonderhof, houdt open dag. In de tuin van het kinderdagverblijf kunnen ouders met kleine kinderen lekker picknicken en spelen. Ook kunnen zij binnen een kijkje nemen en informatie verkrijgen over de kinderopvangmogelijkheden van Buitengoed. Lekker eten Op en rond het erf staan eetstalletjes voor de lekkere trek, met producten en gerechten van eigen erf. Er zijn kraampjes met versgeperste sappen van eigen boomgaard, hamburgers van eigen koeien, pizza's uit de steenoven en biologische, huisgemaakte frieten. De koks van de Hofkeuken bakken ovenheerlijke taarten en cakes en serveren die met een kopje koffie of thee op het terras aan de vijver. Muziek Het kijken en proeven wordt omlijst door muziek van drie verschillende bandjes en ensembles. Van aanstekelijke ska door de band Ska Fé, blues en jazz van Two Broken Legs en folkmuziek door Matonnele, een bandje van oud-Warmonderhoffers. Adres: Wisentweg 12 Dronten. De toegang tot de open dag is gratis. Voor meer informatie: www.warmonderhof.nl

 

In de moestuin van de boerderij kunt u met eigen ogen zien hoe er met passie voedsel verbouwd wordt. Ook kunt u volop proeven en snuffelen bij de bijna 30 kramen, genieten van iets lekkers op het culinaire plein en natuurlijk de boerderij met diervriendelijke potstal en de Boerderijwinkel ontdekken. Hoeve Ravenstein Hoeve Ravenstein is een familiebedrijf gelegen op een prachtige locatie op Landgoed Groeneveld in Baarn. De familie Tupker runt hier een Boerderijwinkel (denk aan biologische supermarkt) met een groot assortiment biologische, glutenvrije en streekgebonden producten. Naast de Boerderijwinkel vindt u op Hoeve Ravenstein een groente-, kruiden en bloementuin, boerderijterras, veestalling en de landerijen die u kunt bezoeken. Het is (Oogst) feest! Tijdens het Oogstfeest is er van alles georganiseerd zodat u de smaak van de streek kunt zien, proeven en beleven. Pure markt Op het erf van de Hoeve vindt u een pure markt. In de bijna 30 kramen laten veel producenten waarvan de producten in de Boerderijwinkel worden aangeboden laten u op de markt proeven en vertellen meer over de herkomst van hun product. Zo vindt u een kraam met boerenkazen & bergkazen, Hollands Wild, honing, biologische broden, verzorgingsproducten, vlees van eigen boerderij en nog veel meer. Wat denkt u bijvoorbeeld van producten van schapenwol, verantwoord kinderspeelgoed of mooie producten voor gebruik in de keuken. Kookdemonstraties Op het culinaire plein worden op zaterdag en zondag verschillende kookdemonstraties gegeven. Zo neemt de winnares van Masterchef Holland 2016 Hilde van Maanen u mee in haar passie: koken met producten rechtstreeks van het land. Ze laat bijzondere smaakcombinaties zien met onder andere verse pompoen en kruiden uit de moestuin van Hoeve Ravenstein. Hilde van Maanen geeft haar workshops op beide dagen om 11.30 en 14.30 uur. Chefkok Marcel Rijsman geeft een kookdemonstratie over hoe u vlees kunt bereiden op de barbecue (in dit geval op de barbecue der barbecues; de big green egg) en beantwoordt vragen uit het publiek. En natuurlijk kunt u ook proeven! Culinaire tour Op het culinaire plein kunt u genieten van biologische broodjes, hapjes en drankjes. Nieuw wordt dit keer geïntroduceerd: ‘de plank van Hoeve Ravenstein’. Op deze plank treft u vele heerlijkheden van Hoeve Ravenstein aan. Op het terras kunt u samen met vrienden/ familie onder het genot van een biologisch drankje genieten van deze heerlijke producten. De producenten van deze producten zijn ook aanwezig op het culinaire plein en vertellen u graag meer over het verhaal achter het product. Bloemenpluk tuin In de moestuin is er veel te zien en te beleven. Hier wordt volop geoogst. De groentes, kruiden en bloemen worden na het oogsten direct in de Boerderijwinkel aangeboden. U kunt ook zelf met een mandje en schaar de tuin in gaan om uw eigen bloemen of kruiden te plukken en deze hierna in de Boerderijwinkel afrekenen. Ook is op zaterdag 10 september Wildplukster Elsje Bruinesteijn aanwezig. Hebt u interesse is wat er voor eetbaars in de directe omgeving van de boerderij groeit? Elsje neemt om 14.00, 15.00 en 16.00 uur een groep gratis mee voor een korte wildplukwandeling rondom de boerderij. Boerderijwinkel Tijdens het Oogstfeest is de Boerderijwinkel natuurlijk geopend. In de winkel (ook wel biologische supermarkt genoemd) vindt u een groot assortiment aan biologische, glutenvrije en streekproducten voor de dagelijkse boodschappen. De medewerkers helpen u graag bij het uitzoeken van lekkernijen en delicatessen om mee naar huis te nemen aan het einde van uw bezoek. Kinderactiviteiten Voor de kinderen is er veel te beleven op het oogstfeest. Zij kunnen de boerderij ontdekken tijdens een speurtocht. Daarnaast kunnen de kinderen geschminkt worden, het levensgroot koeienmemory spelen en knutselen. Het Oogstfeest op Hoeve Ravenstein is met zekerheid bijzonder te noemen en een prachtige plek in Vorstelijk Baarn om nazomers te genieten. Komt u ook nazomers genieten en viert u het Oogstfeest mee?

 

Vrijwilligers koken een vegetarische, biologische, driegangen maaltijd met zoveel mogelijk lokale producten. Het diner vindt plaats in het gezellige en historische NIVONhuis De Wasserij aan de Molenbeekstraat 26a te Arnhem. De maaltijd begint om 18.00 uur (inloop v.a. 17.30 uur) en kost € 8,-. Er kunnen 25 mensen mee-eten. Milieudefensie zal tijdens deze avonden aanwezig zijn met een informatiestand over de Allemaal Lokaal Campagne. Mee-eten? Meld je uiterlijk vier dagen voor het eetcafé aan bij Milieudefensie Arnhem: arnhem@milieudefensie.nl.

 

Van 11.00 tot 17.00 uur kunt u zelf appels en peren oogsten bij 't Gelders Eiland (1,75 per kg). Er is een boomgaardritje in de pluktrein mogelijk, er zijn spelletjes voor de kinderen, nestkasten Werkgroep Zevenaar, imker, terras en meer! De winkel is natuurlijk ook geopend. Locatie: Tuinderij en Biowinkel 't Gelders Eiland, Eltenseweg 1, 6915 KA Lobith Telefoon: 0316-542042 E-mail: info@gelderseiland.com

 

Mensen kunnen een rondleiding krijgen en tussen de tuinderij en de boerderij rijdt een kar om mensen van de ene naar de andere plek te brengen. Bij de Tuinderij wordt uitleg gegeven over de biologische manier van groenten telen en de opvang van speciale jongeren. Bij Boerderij Bleijendijk is een melkdiploma te halen en kunnen kalfjes geaaid worden. De boer geeft ook uitleg over het bedrijf. Auto’s kunnen geparkeerd worden langs de ventweg van de A2 en fietsen achter de ingang. Het adres is: Bleijendijk 2, 5261 NL Vught.

 

Plattelandswinkel De Haarse Gaard aan Thematerweg 8 te Haarzuilens organiseert een Appelpluk Dag! Beleef het buitenleven in onze boomgaard en kom zelf lekker appels plukken, maak een ritje in de pluktrein en leer wat een fruitteler allemaal moet doen voor een heerlijke appel of peer. De kinderen kunnen zelf sap persen, zich laten schminken, een ritje op de pony maken en er staat een springkussen. Ontdek ook de lekkernijen op onze streekmarkt! Een leuk familie-uitje! APPELPLUK DAG Kom tijdens de Appelpluk Dag van 10.00u tot 16.00u zelf appels plukken in de boomgaard van de familie Van Rossum. Beleef het buitenleven en pluk zelf heerlijke appels! Maak een gezellig ritje met de pluktrein en leer wat een fruitteler moet doen voor een heerlijke appel of peer. Voor het plukken krijgt u plukinstructies. Na het plukken worden de appels afgewogen en afgerekend, voor slechts € 0,75 per kilo! Drink na deze ervaring een lekker kopje koffie of thee, terwijl de kinderen zich lekker op het springkussen uitleven, zich laten schminken, een ritje op de pony maken of zelf een glaasje sap persen. Of geniet van de proeverij van heerlijk ganzenvlees van Hollands Wild! Luister naar het verhaal van de imker en leer van alles over de bij, die essentieel is voor ons fruit. VIP-EXCURSIE Onze buren van Hoeve Wielrevelt zijn er ook; Natuurmonumenten komt met de kwetterkar en houdt een boswachtersquiz. Deelnemers maken kans op een VIP excursie met de boswachter! Gasterij Wielrevelt heeft een proeverij met enkele lekkernijen en Paul & Marcel van ’t Ouwe Land nemen een landvarken mee en verkopen hun eigen vlees en biologische aardappels. De geitjes van Geertjes Hoeve mag je knuffelen. En de kalfjes van buurman boeren Hans en Peter zijn er ook! STREEKMARKT Dit jaar staan een aantal ondernemers uit Haarzuilens en omstreken met hun producten op een kleine streekmarkt op onze werf. Denk hierbij aan kunst van Cecile Reijnders, alles over wolvilten door Inge van Studio Namenia, lekkernijen in een potje- handgemaakt van verse groente en fruit!- door Tineke Bergmans van Zoet, Zuur en Hartig, vers gemaakte pizza’s van pizzabakker Gerard van Hezik, ambachtelijk ijs van Anja van IJsboerderij Vernooij, etc. Tip: kom op de fiets, in verband met de drukte en neem zelf draagtassen/manden mee. De boomgaard kan (nog) nat zijn, neem daarom ook je laarzen mee. Kortom: een heel leuk familieuitje en een mooie gelegenheid om kennis te maken met ons fruitteeltbedrijf en de boerderijwinkel. Houdt de ontwikkelingen en activiteiten in de gaten op onze website www.dehaarsegaard.nl, of via Facebook en Twitter. PLATTELANDSWINKEL DE HAARSE GAARD Fruitteeltbedrijf Van Rossum heeft een lange geschiedenis aan de Thematerweg 8 te Haarzuilens; ca. 50 jaar geleden begon Toon van Rossum er met de verkoop van zijn fruit en aardappels. Inmiddels heeft de derde generatie (Tony) er een nieuwe boerderijwinkel geopend sinds 1 mei 2014. “Bij ons proef je ‘de smaak van het platteland’. Denk aan heerlijk fruit uit eigen boomgaard als appels en peren, pruimen en bramen, tal van andere soorten fruit, vruchtensappen (met daarin onze eigen appels en peren!), vruchten-secco’s, aardappels, duurzaam ganzenvlees, talrijke groenten en streekproducten zoals honing uit eigen boomgaard, vruchtensauzen, fruitbeleg, confituren, appelmoes, boerenijs, appeltaart, meelproducten en eieren. Daarmee is het dé nieuwe plattelandswinkel van Leidsche Rijn, voor je dagelijkse portie vitamines en mineralen. Ook voor fruitmanden en gezonde cadeau- en kerstpakketten ben je bij ons aan het juiste adres!”.

 

Appeltaart Tijdens het Appelfeest is er geheel volgens thema appeltaart. Bezoekers kunnen ook diverse hapjes komen proeven uit de keuken van de cateraars, met vers geoogste appelen uit de streek: appelpannenkoeken, verse appelmoes van de 'tap' en jams. Ook kinderen zijn welkom en kunnen de appelschilmachine bedienen. Op vrijdag (10:00 tot 14:00 uur) is fruitteelt-expert Joke van der Ban aanwezig voor vragen het beantwoorden van vragen over het snoeien en verzorgen van fruitgewassen. Op zaterdag (11:00 tot 16:00 uur) staat Pluktuin Très Jolie in de winkel met 10 verschillende oude appelrassen. Biologisch fruitteeltbedrijf Willam Pouw verkoopt ter plaatse appelen. Streekgebonden winkel De Nieuwe Graanschuur is een biologische winkel met een breed assortiment. De winkel haakt in op trends van gezond eten en bewust winkelen, maar geeft bovenal vorm aan de idealen om de voedselketen verantwoord te maken. Initiatiefnemers Abel Hertzberger, Judith Vos en Dennis Meijs van het Amersfoortse Voedselcollectief halen groenten, fruit en vlees zoveel mogelijk uit de streek. De boeren ontvangen daarvoor een eerlijke prijs. De minder mooie groenten worden door cateraars in de keuken tot kant-en-klaar maaltijden verwerkt. In De Nieuwe Graanschuur kan men olijfolie tappen, graan tot meel malen, eigen pindakaas maken en wijn van het vat schenken. Men bepaalt zelf de hoeveelheid in (hervulbare) eigen potjes en zakjes. Voor de snelle boodschap liggen ook zakjes en potten klaar. De Nieuwe Graanschuur is een coöperatie, waar men ter plaatse lid van kan worden. Vier het mee Iedereen is welkom tijdens het jubileumfeest. De winkel aan de Bloemendalsestraat 19 in Amersfoort is vrijdag open van 8:30 tot 19:30 uur en zaterdag van 8:30 tot 18:00 uur. Voor meer informatie: www.denieuwegraanschuur.nl

 

Op de tiende editie van Streek- en duurzaamheidsmarkt in Holten kan het publiek kennismaken met regionale biologische producten. Bio-bewuste bezoekers kunnen hun hart ophalen met de shakefiets, waar men al trappenderwijs smoothies of groenten- en fruitshakes bij elkaar kan fietsen. Daarbuiten geeft ook bio-supermarkt Biologisch Made Easy acte de présence en zijn er nog diverse andere kraampjes met verse biologische groenten en fruit te vinden. Waar: Smidsbelt, Holten Duur: 10.00-16.00 uur Entree: gratis Voor meer informatie: www.duurzaamholten.nl

 

Het belooft een kwalitatief en gezellig evenement te worden in een informele setting: een uitgebreide rondleiding op De Sterregaard en een culinair meergangendiner van alliantie chef Joost van Roosmalen (D'n Ark). En natuurlijk bestaat de mogelijkheid om ter plaatse overheerlijke producten te kopen om thuis van te genieten. Kaartjes zijn te koop (37,50 euro regulier en 32,50 euro voor Slow Food leden) via www.slowfoodbrabant.nl. Het evenement start om 14:30 uur bij De Sterregaard, Middelingenseweg 51, 5321 JH Hedel. De Sterregaard is een biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf in Hedel dat gespecialiseerd is in oud-Hollandse vruchten. In de boomgaard staan minstens vijftig verschillende vruchtenrassen. Vruchten en groenten worden rechtstreeks aan klanten geleverd via diverse pakketten. Slow Food Brabant staat voor lekker, eerlijk en puur voedsel. Om dit gedachtengoed verder uit te dragen brengt Slow Food Brabant consumenten en producenten bij elkaar door het organiseren van kwalitatieve diners op locatie. D'n Ark is opgericht door Joost van Roosmalen die op een smaakvolle manier iedereen willen laten ervaren hoe goed het Brabantse land wel niet smaakt, door producten in weckpotten en door catering op locatie. Op 2 oktober gaat Joost zijn grenzen letterlijk verleggen in Hedel. Dit evenement vindt plaats tijdens de Week van de Smaak (www.weekvandesmaak.nl) met dit jaar als thema 'Eten uit je (eigen) achtertuin'. Laat je op deze zondagmiddag verrassen en kom genieten van de producten uit de achtertuin van Marti en Willem van De Sterregaard. "Wij zijn een biologisch-dynamisch bedrijf en de ingrediënten zullen zoveel mogelijk van biologische oorsprong zijn. De kok gaat onze eigen appels, walnoten et cetera in het menu verwerken. Verder staat er harder van de Goede Vissers, Jan en Barbara van Internos, op het menu. En kip van het biologisch-dynamische bedrijf Deeli", vertelt Marti van den Bogert.

 

Net zoals op de succesvolle dag vorig jaar, worden appelen en peren geperst tot sap in 3 of 5 literpakken. Publiek is welkom tussen 10:00 en 16:00 uur want het is tevens open dag. Dit houdt in dat de boerderijwinkel open is. Ook zijn er infostands van de Pomologische vereniging over het telen van appelen en peren, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren VELT en Bee Dressed staat er met een stand met kleding en stof van ecologisch katoen. Verder zijn er rondleidingen door de tuinen van 't Leeuweriksveld en er is informatie over de staatsvrije school 't Leeuweriksnest. En er is kunst van de bewoners van Huize Henricus is te koop. Handmassages worden gegeven door schoonheidssalon 'De Roos' uit Sleen. Mensen die sap willen laten maken van hun appelen en peren kunnen zich vóór 3 oktober melden bij anneke@adri.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal kilo's appels en peren. Uiterlijk 10 oktober ontvangt men bericht over de planning op 15 oktober. Deelnemers kopen hun geperst fruit terug naar wens. De rest wordt opgekocht en verkocht door de boerderijwinkel van 't Leeuweriksveld. Locatie: 't Leeuweriksveld Zandzoom 72 7814 VJ Emmen

 

Doel van deze dag is om 2000 tot 3000 kilogram biologische appelen te plukken om daar vervolgens weer appelsap van te laten maken ter promotie van Friese appelrassen. Deze 'Appelsap 2016' zal worden gepresenteerd tijdens het Oogstfeest op 6 november. Door onder andere het laten maken van Appelsap wil Fryske Frucht dit Friese erfgoed - oude Friese appelrassen - behouden én uitbreiden. Jan Piet de Boer van Landschapsbeheer Friesland vertelt over de werkzaamheden van de Hoogstambrigade. Oude bomen en boomgaarden kunnen vaak na een flinke snoeibeurt weer jaren mee en worden op deze manier voor het landschap bewaard. De koffie, thee en lunch worden verzorgd door Restaurant Het Ambacht uit Heerenveen. Het Ambacht is één van de horecaleden van Stichting Fryske Frucht. Het Fryske Frucht Plukfeest begint om 09:30 uur. Aanmelden kan via info@fryskefrucht.frl. (Er zijn nog enkele plekken beschikbaar). Deelname aan het Plukfeest is gratis. Voor meer informatie: www.fryskefrrucht.frl

 

Eosta verhandelt biologische groenten en fruit over de hele wereld. Het bedrijf wil bijdragen aan duurzaamheid door transparant te zijn. De wereldhandel van Eosta wordt op zijn website in beeld gebracht van producent tot consument, met echte prijzen en kwaliteit, inclusief verborgen kosten voor de samenleving. De Avondklas begint om 20.00 uur in de Warmonderhofzaal aan de Wisentweg 12 te Dronten. Aanmelden is niet nodig. Avondklassen Warmonderhof Avondklassen zijn openbare avonden voor boeren, burgers en studenten, om elkaar scherp te houden bij ontwikkelingskansen in landbouw, zorg, voeding en ondernemerschap. Elke avond staat op zichzelf. Aan gasten van buiten Warmonderhof wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De Avondklassen worden mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor biologisch-dynamische landbouw en voeding, Stichting Demeter, Stichting Warmonderhof en Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen.

 

Het nieuwe biologische akker- en tuinbouwbedrijf van de familie Bakker in Munnekezijl is op vrijdag 17 maart 2017 volledig te bezichtigen. Jan Willem Bakker en zijn vrouw Jacquelien zetten dan de deuren open voor het publiek. Dat doen ze in samenwerking met 27 bedrijven die meewerkten aan de realisatie van dit bijzondere nieuwbouwproject. De open dag op het nieuwe akker- en tuinbouwbedrijf van Bakker Bio aan de Nittersweg 1 in Munnekezijl is op vrijdag 17 maart van 15.00 tot 20.00 uur.

 

Ook dit jaar organiseren wij weer de Lammetjesdagen in Gewande. In het weekend van 25 en 26 maart 2017 zijn jullie van harte welkom op ons bedrijf. Er is weer van alles te beleven: knuffelen met de lammetjes, schapen scheren, pony ritje maken, knutselen met schapenwol, koe melken, spelen op het hooi, een poppenkastvoorstelling en er is een ganzenhoedster aanwezig. We willen jullie ook graag kennis laten maken met de hoofdtak van ons bedrijf, de biologische melkveehouderij. Er is gelegenheid om biologische zuivel te proeven en er zijn diverse versnaperingen verkrijgbaar. Wegens de grote belangstelling afgelopen jaren hebben we dit jaar de openingstijden verruimd. Jullie zijn van harte welkom op zaterdag 25 en zondag 26 maart van 10:30 tot 16:30 uur. Toegangsprijs: Volwassenen € 2,- kinderen € 1,-. Tot ziens, Fam. de Werd, Gewande 6, 5236 BG Empel. www.bioboerderijdewerd.nl

 

Op zaterdag 1 en zondag 2 april 2017 vindt de 40e editie van Kom in de Kas plaats. Er nemen dit jaar ook weer een aantal biologische bedrijven deel. Regio Aalsmeer: Ruhe Varens en Aphrodite Orchidee Regio Rijnsburg: Indoor Volkstuin en Lilies of Life Regio de Ronde Venen: De Kweektuin Regio Almere buitenvaart: Efibia met Biologische Groenteteelt Regio Voorne Putten: Familie Rutte en de White Ranch Volg Kom in de Kas via Facebook en Twitter. De toegang is gratis.

 

Vrijdag 7 april om 14:00 gaat het hek open . Iedereen is welkom om te komen kijken. De koeien staan al te trappelen. Vanaf 13:30 ben je welkom op de boerderij en tot 18:00 kun je blijven, daarna sluit de boerderijwinkel. Boy en Wendela Griffoen vinden weidegang erg belangrijk. De redenen dat hun biologische koeien in de winter op stal staan is dat het gras in de winter niet groeit en er dus niet genoeg te eten is voor de melkkoeien. Bovendien lopen de koeien de natte en zachte veengronden stuk. Als het gras begint te groeien in het voorjaar en het land droog genoeg is, mogen de koeien weer elke dag naar buiten. Elk jaar is het afhankelijk van het voorjaarsweer wanneer het hek voor de eerste keer open gaat. Niet alleen tijdens evenementen zoals de koeiendans kun je de boerderij bezoeken. Op de boerderij kun je op dinsdagochtend, vrijdagmiddag en zaterdag in de boerderijwinkel terecht voor zelfgemaakte en tevens biologische kaas, melk en vlees van eigen erf en andere lokale producten. Een blik in de stallen en weilanden werpen en de dieren voeren en aaien mag dan altijd. Ook voor vergaderingen, rondleidingen, muziekopnamen en teamuitjes ben je bij De Groene Griffoen aan het juiste adres. Meer informatie: www.DeGroeneGriffoen.nl en op facebook Biologische Boerderij De Groene Griffoen. Toegang is gratis. Kom zoveel mogelijk met de fiets, er is beperkt parkeergelegenheid.

 

Door het hele land stellen biologische boerenbedrijven hun erf open op zaterdag en/of zondag. De boer en boerin vertellen alles over hun bedrijf en je kunt meegenieten van tevreden koeien, modderige biggen en volle akkers met gezonde groenten. Tijdens Lekker naar de Boer is er van alles te doen: er zijn rondleidingen, boerenmarkten, workshops en proeverijen. Daarnaast kun je kalfjes knuffelen, zelf fruit plukken, wijn proeven of boter schudden. Voor de kinderen is er ook van alles te doen: van speurtochten tot knutselen en van hooibalen klimmen tot eitjes rapen. Haal je BioBoerenBewijs en ontdek zelf wat bio zo leuk maakt! Ook eerder zijn er al leuke dingen te doen bij de biologische bedrijven. Op de speciale Lekker naar de Boer agenda zijn alle activiteiten te vinden [http://lekkernaardeboer.nl/agenda]. Verder vind je op de website ook meer dan 25 prachtige fietsroutes [http://lekkernaardeboer.nl/Fietsroutes] langs diverse biologische boerderijen. Ook vind je er blogs over de activiteiten bij de biologische boer. Laat je inspireren en kom langs!

 
 

Blog

Bekijk alle blogs
 

Als landbouwinspecteur ben ik eigenlijk altijd alleen op pad. Mijn auto is mijn kantoor, en zo bezoek ik gemiddeld 2 á 3 biologische landbouwbedrijven op een dag. Ik voer inspecties uit bij alle soorten biologische landbouwbedrijven. Zo kan het zijn dat ik de ene dag tussen de aardappelvelden sta, terwijl ik de volgende dag de mosselkwekerijen in Yerseke mag bezoeken. Vandaag is de veehouderij aan de beurt, en ditmaal ga ik niet alleen op pad. Zo nu en dan vraagt een collega van kantoor om een dag mee te lopen, om zo contact met de praktijk te houden. Voor mij een leuke afwisseling, voor de mensen op kantoor vaak een leerzame ervaring. Het eerste bedrijf dat we bezoeken is een melkveehouderij met zo’n 100 melkkoeien. Een mooi bedrijf dat al enkele jaren geleden succesvol is omgeschakeld naar de biologische landbouw en dat inmiddels ook een voorbeeldfunctie heeft voor nieuwe omschakelaars. Tijdens de rondgang beoordeel ik alle onderdelen van het bedrijf, de dieren, de voeropslag, het medicijngebruik en de percelen. Genoeg tijd om ondertussen ook het gesprek met de veehouder aan te gaan en zo het bedrijf beter te leren kennen. Hij vertelt dat het in de beginjaren wennen was dat je in de biologische landbouw niet altijd kunt ingrijpen als er iets misgaat op het land. Dat je moet leren accepteren dat er soms een oogst mislukt. Het tweede bedrijf van deze dag is een varkenshouderij met ongeveer 500 vleesvarkens. Bij het oprijden van het erf zien we de varkens al heerlijk liggen in het zonnetje, uitlopen voorzien van voldoende afleidingsmateriaal als ketting, tonnen en houten blokken. De heren en dames zien er tevreden uit, met een mooie krul in de varkensstaart. Een goede eerste indruk. Na een korte kennismaking met de varkenshouder gaan we -via de hygiënesluis in schone bedrijfskleding- de stallen bekijken. Het is al snel duidelijk dat ordelijkheid en hygiëne een sterk punt is op dit bedrijf. Ook hebben alle dieren voldoende ruimte om te wroeten in het biologische stro, en er is een aparte ziekenboeg gemaakt waar de zwakkere dieren in alle rust kunnen aansterken. Tijdens het controleren van de administratie is er tijd om te praten over wat de sector op dit moment bezig houdt, en waarom de veehouders toentertijd gekozen hebben voor omschakelen naar de biologische landbouw. Beide veehouders weten dat hun gangbare collega’s het momenteel zwaar hebben en zijn blij met de keuze die ze hebben gemaakt. Werken voor een vraagmarkt geeft voldoening. Opvallend is dat uit beide gesprekken blijkt dat biologische landbouw draait op vertrouwen in het herstellend vermogen van dier en natuur. Alleen ingrijpen wanneer het echt nodig is, kijken naar alternatieven, maar altijd het welzijn van het dier op de eerste plek hebben staan. Werken volgens het principe van de biologische landbouw maakt sterke dieren, zo blijkt.

 

In 2016 groeide voor het eerst sinds 2010 het aantal geregistreerde biologische boerenbedrijven harder dan het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven. Er zijn nu 1831 boerenbedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole. Door de krapte in het aanbod van biologische grondstoffen groeide het aantal handelsbedrijven langzamer, met 10 % naar 2.586. De nieuw geregistreerde boerenbedrijven mogen pas na de verplichte omschakelperiode van twee jaar hun producten als biologisch leveren. Miriam van Bree, manager Bionext: “Het is zaak dat al deze bedrijven de omschakelperiode van twee jaar goed doorlopen. In heel Europa groeit de vraag naar biologische producten en we hebben de nieuwe bio-boeren hard nodig om aan die vraag te voldoen.“ Schone producten Met de groei van het biologisch landbouwareaal wordt de druk op het milieu in Nederland vanuit de landbouw kleiner. Een biologische boer werkt in harmonie met de natuur en grondgebonden. Hierbij worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook zit er een grens aan het aantal dieren per hectare. Er mag nooit meer mest geproduceerd worden dan dat er nodig is voor het biologische land. Ook is de biodiversiteit op biologische bedrijven 25 % hoger dan op gangbare boerenbedrijven. Van Bree: “De natuurinclusieve benadering van biologische boeren voorkomt problemen met fosfaatoverschotten, met nitraat in het drinkwater of met gifresten op producten. Het is de landbouw van de toekomst, zeker in Nederland waar de grenzen wat betreft intensivering van landbouw bereikt zijn.”

 

Vandaag ga ik bij drie biologische boeren een inspectie uitvoeren. Bij alle drie ben ik al wel eens vaker op inspectie geweest. Als landbouwinspecteur zweef ik het hele land zo’n beetje over. Als het druk is, doe ik ook inspecties in Zeeland, Friesland of Limburg. Ik doe dit werk al sinds 1994, eerst voor Skal nu bij Control Union. Control Union wordt door Skal ingehuurd om een deel van de biologische inspecties uit te voeren. Toen ik in 1994 begon als inspecteur was de biologische sector een klein clubje van 450 landbouwbedrijven en 350 bereiders! Het leuke aan al zo lang in de biologische sector meedraaien, is dat ik zo langzamerhand bijna alle biologische boerenbedrijven wel ken. De drie inspecties vandaag zijn in Drenthe, voor mij een thuiswedstrijd. Ik kom aangereden op het erf van de vleesveehouder waar een basisinspectie staat gepland vanmorgen. Bij de koffie bespreken we hoe het met het bedrijf gaat. De veehouder geeft direct aan “Ik ben geen boekhouder en ik word ook geen boekhouder. Al dat papierwerk!” Tijdens de inspectie blijkt het nog wel een beetje mee te vallen, de bio-certificaten van de meeste toeleveranciers zitten in een map en ook de (verkreukte) toeleverbonnen zijn snel gevonden. Ik blader even door de map of ik nog iets raars zie en zeg hardop: “Ik zie aan de administratie dat het niet uw hobby is”. Bij het beoordelen van de perceelsadministratie blijkt dat er wijzigingen niet zijn doorgegeven aan Skal. De boer heeft een perceel verhuurd aan een gangbare boer. Dat betekent dat het perceel z’n bio-status verliest en daarna weer in omschakeling moet. Bij het verhuren van een perceel aan een gangbare buur, moet je het perceel eerst afmelden bij Skal. Door naar de volgende inspectie. Ook deze teler blijkt meer een buitenmens dan een computermens. “Leverbonnen van het zaaizaad? Volgens mij heb ik die nog ergens in de auto liggen!” Een half uur later mompelt de groenteteler “Ik ga liever bonenplukken dan dit…” De laatste inspectie vandaag is bij een melkveehouder. De melkveehouder logt in op mijnrvo.nl om mij online een overzicht van zijn gewaspercelen te tonen. Een groot deel van de inspectie bestaat uit wachten tot de juiste inlogcodes en overzichten gevonden zijn. Uit de ronde op het bedrijf blijkt ook hier het dierenwelzijn prima op orde. Aan het eind van de dag kijk ik terug op drie inspecties waar ik geen grote afwijkingen heb aangetroffen. Maar die administratie hè? Dat blijft een probleem voor veel boeren.

 

Vaak krijg ik te horen dat biologisch eten zo duur is. Ik moet toegeven dat het over het algemeen nog steeds duurder is dan ‘regulier’ eten. Maar als meer mensen het kopen, zullen steeds meer winkels biologische producten gaan verkopen. Met als gevolg dat de prijzen dalen. Wat dat betreft heeft de consument het voor het zeggen, als we bijvoorbeeld nooit meer mierzoete frisdranken zouden kopen, verdwijnen deze producten op een gegeven moment uit de winkel. Een fabrikant blijft geen eten produceren dat wij als consument niet kopen. Maar zolang niet alle consumenten biologisch en duurzaam inkopen, blijft de vraag: Hoe kun je biologisch en toch redelijk betaalbaar eten? Veel eten dat is gemaakt in fabrieken bestaat uit allerlei vulmiddelen en water. Dat proef je meestal niet want vaak proef je vooral het vele zout en suiker dat is toegevoegd. Maar je krijgt dan niet veel voedzaams binnen. Verse, biologische producten zijn daarentegen wel voedzaam. Het kan dan wat duurder zijn maar je hebt ook minder nodig omdat je sneller je gezonde bouwstoffen binnen krijgt. Je bent verder het voordeligst uit als je seizoensgroenten en -fruit koopt, en dat is ook goed voor het milieu. In verhouding is het het goedkoopst om verse producten te kopen op de dichtstbijzijnde biologische markt of bij de boer. In de ochtend geplukte aardbeien liggen dan ’s avonds al in je bakje met yoghurt. Ik kan en wil daarnaast niet al mijn eten, van brood en koekjes tot pindakaas en jam, zelf maken, maar weet zeker dat je gezonder en goedkoper uit bent als je zoveel mogelijk zelf je maaltijden bereidt. Zo maak ik vaak verse groentesoep met groenten van het seizoen. Als je soep eet, zit je eerder vol en ben je dus goedkoper uit. Zo kun je dus op betrekkelijk eenvoudige manieren de kosten proberen te beperken en toch biologisch en duurzaam eten. En dan komt er zeker een moment dat het voor alle consumenten logisch is om biologisch en duurzaam voedsel te kopen en te eten. Ellen Huijsmans

 

Beoordeelde ik gisteren nog bij een veevoedermengbedrijf de silo’s met biologische soja, vandaag voer ik een inspectie uit bij een grote zuivelaar. Dezelfde vorm silo’s, maar hier zijn het buitentanks gevuld met melk. Het biologische proces dat ik beoordeel start bij de binnenkomst van de melkstroom in de melkfabriek. De zuivelaar is ervoor verantwoordelijk dat de biologische melkstroom gescheiden blijft van de gangbare melkstroom. Dit start bij de binnenkomst van de rauwe melk met de melkwagen en blijft belangrijk tot de uitlevering van de zuivel in consumentenverpakking. Als inspecteur beoordeel ik of het bedrijf kan aantonen dat de biologische productie gescheiden blijft van de conventionele. De zuivelaar die ik vanochtend bezoek is echt volop in ontwikkeling. Ik heb hier vaker inspecties uitgevoerd en bemerk dat ze de administratie steeds strakker voor elkaar hebben. Het bedrijf breidt uit en ontwikkelt volop nieuwe producten. Ik complimenteer ze voor de goede voorbereiding van de massabalans. De massabalans is het uitgangspunt van al onze inspecties. De ondernemer toont hiermee (als het goed is!) aan dat de ingaande en uitgaande productstroom in evenwicht is en de interne traceerbaarheid op orde. Na deze belangrijke administratieve check is het tijd voor een rondgang door het bedrijf. Bij de laadplaats van de melkwagens begint de controle. Elk biologisch productiebedrijf moet alle binnenkomende biologische grondstoffen controleren en registreren. De melk gaat vervolgens de buitentank in en ook daar wordt geregistreerd en gecontroleerd dat het om bio gaat. Bij elke vervolgstap in het productieproces wordt geborgd dat de biologische zuivel niet in contact komt met gangbare producten of ingrediënten. Ik controleer of het bedrijf begint met een schone productielijn en bekijk de reinigingscontrole voorafgaand aan de biologische productie. Tanks en machines moeten gereinigd worden voor er op bio wordt overgegaan. Aangekomen in het magazijn beoordeel ik de etiketten en verpakkingen. Terug op kantoor koppel ik deze aan pakbonnen en inkomende- en uitgaande facturen. Zo check ik of het volledige plaatje klopt. Tijd om mijn inspectierapport op te maken. Dit bedrijf heeft het goed voor elkaar. Ik constateer een paar lichte administratieve afwijkingen, maar heb alle vertrouwen in de biologische status van de zuivelproducten die hier worden gemaakt. Het bedrijf tekent het inspectierapport, we schudden elkaar de hand en ik loop naar mijn auto: op naar mijn volgende inspectie!

 

Biologisch op je boterham! Drie biologische smaakexplosies voor op jouw boterham. Bedacht door beebox en helemaal passend in de seizoenen: één recept voor in de herfst en winter, één voor in het voorjaar en één voor in de zomer... Veel plezier met maken en met de smaken! HERFST EN WINTER: WALNOTENPASTA MET STUKJES NOOT! Ingrediënten: 150 gram gepelde walnoten 3 el arachide olie Rooster de walnoten enkele minuten in een droge bakpan. Doe ze nu in een keukenmachine (of stamp met een vijzel). Houdt wat grove stukjes apart om later aan de pasta toe te voegen. Hoe langer de keukenmachine draait, des te smeuïger de walnotenpasta wordt. Om de walnotenpasta smeerbaar te maken voeg je arachideolie (en evt wat water) toe totdat je de structuur goed vindt. Nu kun je de walnotenpasta verder op smaak maken. Wil je de pasta wat zoeter, voeg dan wat honing of gesmolten chocola toe. Hou je van zout, doe dan een flinke snuf zout door de pasta. Wil je de pasta wat pittiger, voeg dan sambal of geraspte rode peper toe. VOORJAAR: GROENTEN SPREAD! Ingrediënten: Allerlei lekkere rauw te eten groenten, zoals 200 gram worteltjes, 50 gram radijsjes, een ½ rode ui. 100 gram augurken en 50 gram zilveruitjes 1/4 liter yoghurt 75 g mayonnaise, 1 tl mosterd, 1 el citroensap en zout en peper De basis is een lekkere romige hangop yoghurt. Plaats een zeef op een kom en doe hier een schone theedoek in. Giet de yoghurt in de theedoek en laat een paar uur uitlekken tot een dikke, kwarkachtige yoghurt. Schep de hangop nu voorzichtig uit de doek over in een schone kom en roer met de mayonnaise en mosterd tot een dikke saus. Was alle groenten en snijd deze héél klein in de keukenmachine (let op: niet té fijn) of met een mes. De zilveruitjes kun je halveren en de augurken fijn snijden. Laat alles bij elkaar uitlekken in een zeef en dep droog. Meng alle groente door de saus. Breng op smaak met versgemalen peper, zout en wat citroensap. Schep alles in een schoon glazen potje en bewaar in de koelkast. ZOMER: DRUIVENJAM! Ingrediënten: 900 gram witte muskaatdruiven 180 gram geleisuiker 45 ml water Drie schone jampotjes of weckpotjes Breng de druiven in een pan met het water aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot alle druiven stuk zijn. Leg een theedoek in een zeef en zet de zeef op een andere pan. Schenk het vocht met de vruchten in de zeef en laat 2 uur uitlekken. Meng het uitgelekte druivensap met de geleisuiker. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het 1 minuut goed doorkoken –vanaf het moment dat het echt goed kookt (over het hele oppervlak borrelt). De potjes tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. De druivenjam is gesloten een half jaar te bewaren. Na openen gekoeld bewaren. LEKKER WAKKER WORDEN MET BIOLOGISCH OP JE BOTERHAM! Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Bekijk al onze biologische verrassende recepten op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

HOE MEER KEUZE, HOE MEER VREUGDE Toen ik me ging verdiepen in de biologische groenteteelt, ging er een wereld voor me open aan ‘nieuwe’ wintergroenten zoals aardpeer, postelein en palmkool. Al die nieuw smaken maakten me blij en bovendien… kwam ik met mijn verrassende gerechten lekker wereldwijs over bij mijn vrienden ;-). R.E.S.P.E.C.T. Ook kreeg ik enorm respect voor groenten die in koude temperaturen gewoon door groeien. Boerenkool onder een laag sneeuw, aardperen in de koude grond en spruitjes die na de eerste vorst pas echt lekker worden. Of die op het oog zo kwetsbare plantjes als winterpostelein en veldsla: hulde! Dit waren de groenten die onze overgrootouders in de winter toch nog een beetje vitamines gaven. HET MILIEU (“…JE WEET TOCH”) Door Nederlandse groenten te kiezen, voorkom ik voedselkilometers. Ik wist dat tomaten in de kas veel warmte nodig hebben, maar leerde dat ook veel energie gaat naar het bijlichten van de planten. Nederland heeft gewoon te weinig daglicht in de winter voor dit soort groenten. Natuurlijk zijn er kas-telers die de energie duurzaam opwekken, en af en toe een tomaatje is heerlijk, maar ik denk dat de consument echt verschil kan maken door vaker te kiezen voor groenten, die passen in het klimaat dat Nederland nu eenmaal heeft. RECEPTEN MET WINTERGROENTEN Leuk, al die wintergroenten, maar hoe maak je ze lekker klaar? Ik kwam jarenlang niet verder dan stamppotten. Benieuwd naar het aanbod recepten met wintergroenten bij beebox, nam ik de proef op de som. En dat was overweldigend! Toets je op de receptenpagina ‘koolraap’ in, dan verschijnen er maar liefst 19 verschillende recepten, bij knolselderij zijn dat er 25, biet kun je via beebox op 37 verschillende manieren bereiden, peen telt 91 recepten en bij het intoetsen van ‘kool’ verschenen er maar liefst 130 verschillende recepten! WIST JE TROUWENS DAT… Het aanbod aan groenten niet laag is in de wintermaanden november-februari, maar dat juist maart en april van oudsher de ‘karige’ maanden zijn? In februari raken de laatste bewaargroenten op en zijn de meeste groenten op het land uitgegroeid. De eerste plantjes van het nieuwe seizoen gaan pas groeien als de dagen langer worden. Voordat ze groot genoeg zijn om te oogsten is het midden april. Kan je nagaan hoe blij onze overgrootouders waren in april met die allereerste raapsteeltjes! Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Bekijk alle verrassende biologische beebox recepten op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

KIPPENGELUK Het opstellen van regels voor diervriendelijkheid is een complexe zaak. De realiteit is immers dat we dieren in gevangenschap houden. Binnen die realiteit moeten wij mensen voor hen bedenken wat zij nodig hebben om een fijn leven te leiden. Hoe doen we dat? Onder andere door goed te kijken naar het natuurlijke gedrag en de behoeften van het dier. Dieren –net als mensen trouwens!- worden geboren met bepaalde natuurlijke neigingen, zoals hun huid met modder beschermen of holletjes graven. De leefruimte van het dier, het voer, de dagelijkse routine zoveel mogelijk afstemmen op die neigingen, verbetert het leven van de dieren. WAT ZIJN DE NATUURLIJKE NEIGINGEN VAN DE KIP? Lang lang geleden… leefden kippen in kleine groepen in het bos. Eén haan met zo'n 15-25 kippen. Hoge bomen en struiken beschermden hen tegen roofvogels. Door te slapen op takken in de bomen waren ze veilig tegen vossen. Hun kostje scharrelden ze bij elkaar door de hele dag met hun snavel door de aarde en tussen steentjes en takjes op zoek te gaan naar insecten en zaden. Vlak boven het puntje van hun snavel zit dan ook een zeer sensitief plekje om in dat zoeken te helpen. Kippen hebben voldoende UV licht nodig om kleuren te zien en daarmee aan de kam van groepsgenoten hun positie te herkennen. Verder nemen ze graag dagelijks een stofbadje om hun veren te verzorgen. HOE BIEDEN WE RUIMTE VOOR DIE NEIGINGEN? De biologische hennenhouderij kent allerlei regels om zoveel mogelijk aan deze behoeften van de kip te voldoen. Er is meer ruimte per kip in de schuur en buiten, er is meer zitruimte op de stokken en kippen moeten overdag altijd naar buiten kunnen. Buiten is de bodem voldoende droog en stoffig. De snavels van kippen in de biologische sector wordt niet gekapt, waardoor het sensitieve ‘neusje’ niet verminkt raakt. Bovenop deze regels proberen veel boeren ook voldoende struiken op het buitenterrein van de kippen te planten. Sommigen strooien graanvoer uit, zodat er meer te scharrelen is. Of ze kiezen minder agressieve kippensoorten. Die leggen minder eieren, maar veroorzaken elkaar een stuk minder leed, omdat ze minder snel vechten. NIET ZO KATTIG, KIPPEN! Een minder aardige eigenschap van kippen is namelijk dat ze –om hun positie in de groep te bepalen of omdat ze zich vervelen- elkaar hardhandig kunnen pikken. Het lijkt een simpele oplossing om ze daarom maar individueel in kleine hokken op te sluiten en hun snavels te kappen. Maar biologische boeren zien dat niet als een werkelijke oplossing voor het pikken. De werkelijke oplossing zit ‘m in het verlagen van stress en verveling. Daarom houden zij liever wat minder kippen, geven ze iets meer ruimte, laten ze hun kippen –ondanks af en toe een verlies aan de vos- naar buiten en geven ze hen allerlei lekkers en mogelijkheden om te scharrelen. Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Bekijk verrassende biologische recepten met eieren op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

Vroeger maakte mijn oma het fruit uit de tuin in. Het hele huis rook naar zoet en in de bijkeuken stonden weckpotten met roodachtig spul te dampen. Zo ontstond een voorraad voor de hele winter totdat in de grote tuin nieuwe, sappige aardbeien en frambozen verschenen. Toen was het heel gewoon om in te maken, nu is het hip en trendy. Natuurlijk is het fijn voor dier, mens en milieu dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan biologisch en duurzaam eten. Eindelijk bevrijd van het imago van geitenwollensokken. Maar vaak rijst de vraag of er dan in de toekomst genoeg biologisch voedsel is. Daar is niet zomaar antwoord op te geven maar onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’ zou ik zeggen: koop lokaal! Je stimuleert daarmee de biologische en duurzame landbouw, want meer vraag, meer biologische boerderijen en producenten. Als je in de buurt, het liefst op de fiets of lopend, je eten verzamelt, verbruik je ook minder energie en is er minder CO2-uitstoot. Dus lekker eten kopen bij de boer om de hoek, of in de supermarkt vooral biologisch fruit en groente uit de regio. De laatste jaren zie je ook een opmars van biologische en duurzame stadslandbouw en -tuinen waar ook buurtbewoners, jong en oud, aan meedoen. Dat betekent niet dat je met die stadsboerderijen en -tuinen een hele stad of regio kunt voeden maar het leidt wel tot een verdere bewustwording van ons eten. Of zoals Carolyn Steel in haar boek De hongerige stad schrijft: “... deze vormen van kleinschalige productie kunnen de band tussen de stadsbewoner en zijn voedsel weer herstellen.” Door te kopen bij een lokale boer of de stadsboerderij weet je beter wat je koopt en wat er op je bord ligt. Of het nu ouderwets, geitenwollensok-achtig of hip en trendy is, ik ruik graag weer de zoete geur van ingemaakt fruit, ditmaal niet uit grootmoeders tuin maar van de boer om de hoek. Ellen Huijsmans Bronnen: www.hungrycitybook.co.uk, De hongerige stad, Carolyn Steel. Foto ©Ellen Huijsmans

 

Moderne traditie Erwin Kuiper, Inspecteur - 24 August 2015 Erwin Kuiper “Deze streek van de wereld waar het nog bol staat van folklore, woeste zang en eeuwenoude familietrots. Twente.” Deze tekst van Herman Finkers schiet door mijn hoofd, terwijl ik naar mijn inspectie bij een biologisch melkveebedrijf rij. Na eerst de toegangsweg te zijn voorbijgereden, wat makkelijk kan hier omdat de weg verstopt ligt tussen de bossen, begint bij het oprijden van de toegangsweg de inspectie eigenlijk al. Ik kom langs de ruwvoeropslag, vervolgens langs weilanden met koeien en dan rij ik het erf op. De boer is buiten aan het werk. Na even te hebben rondgekeken, besluit ik dat de volgorde van mijn inspectie wordt: nieuwe stal opmeten, rondgang andere gebouwen, percelen en vervolgens de administratie (mest, rantsoen, zaaizaad, ingangscontrole). Ik doe mijn overal aan, doe nieuwe batterijen in mijn meetapparaat, krijg laarzen van het bedrijf aan en we lopen naar de nieuwe stal. De boer vertelt met trots over zijn moderne, nieuwe stal. Ondertussen zie ik dat ook voor onderdak voor huiszwaluwen wordt gezorgd, dat doet mij als vogelliefhebber altijd weer goed. Wat mij opvalt, is dat alles rond de nieuwe stal superstrak is afgewerkt en ruim is opgezet. Zoals meestal bij nieuwe stallen is op deze stal qua daglicht en klimaat niets aan te merken. De ruime daglichtinval en de grootte van de stal maakt het meten wel lastig, je ziet het lampje niet. Maar door steeds in het midden van de stal te gaan staan is het nog altijd veel sneller gepiept dan met het ouderwetse meetlint, die dan ook nog eens onder de mest kwam te zitten. Lang leve de moderne apparatuur! De boer vindt de oppervlakte dichte vloer spannend, al is hij er zeker van dat hij zich aan de regels heeft gehouden. De stal is iets minder dan 1000 vierkante meter, ruim voldoende voor 120 melkkoeien. Maar de oppervlakte dichte vloer moet wel drie vierkante meter per koe zijn. Ondertussen is ook de jongere bedrijfsopvolger er bijgekomen. Het is duidelijk dat hij hier toekomstplannen heeft; met een groter aantal koeien op een efficiënte manier biologische melk produceren. De melktank is ook gericht op groei was mij al opgevallen. Dit bedrijf kiest er voor om gespecialiseerd te blijven. Ze zijn modern, maar niet ingericht op bezoekers, educatie of zorg. Ik heb dan ook geen website of twitter kunnen ontdekken. Rond de stal is een groot perceel ingezaaid met zomergerst, dat net in de aar schiet. Dat is wel apart, waarom dicht bij de stal geen gras voor weidegang zoals je meestal ziet? Deze boeren willen graag een net bedrijf, blijkt. Rond de nieuwe stal hebben allerlei bouwmaterialen, bulten zand enz. gelegen en gras inzaaien in het voorjaar is volgens de ervaren veehouder niets waard, alleen maar onkruid en daarmee niet netjes. Na de zomergerst, wordt er weer gras ingezaaid zodat ook rond de stal weidegang kan worden gegeven, zo vertelt hij mij. Na de rondgang te hebben afgemaakt gaan we naar binnen. Hier is het verschil tussen met en zonder computer opgegroeide generaties mooi te zien. Boer Senior heeft allerlei papieren opgezocht en in stapeltjes klaargelegd, de opvolger tovert vlot van alles uit het managementprogramma. En laat trots de ‘kringloopwijzer’ zien waarbij ze aantonen efficiënt met stikstof te zijn. De opbrengsten van het grasland zijn nauwkeurig berekend en zo wordt aangetoond dat in 2014 de opbrengst op dit bedrijf hoger is dan de opbrengst waar wij als inspecteurs standaard mee rekenen. Aan het einde van de middag rij ik door het prachtige Noordtwentse landschap in het zonnetje weer naar huis. De navigatie stuurt mij langs wegen die alleen voor bestemmingsverkeer en omwonenden mogen worden gebruikt, zou ik mij kunnen verschuilen achter het feit dat ik voor Skal Biocontrole werk en een perceel moet bekijken?

 

HOE GROEIT EEN AARDAPPEL EIGENLIJK? De teelt begint gemiddeld in april. Om aardappels te poten, maakt de akkerbouwer eerst met zijn machines lange ruggen van aarde over zijn akker. In de ruggen graaft hij ondiepe kuiltjes. In elk kuiltje komt een aardappel te liggen, waarna de kuiltjes weer worden dichtgegooid. De puntjes die je op aardappels ziet, worden ‘ogen’ genoemd. Uit deze ogen ontkiemen wortels en stengels. De wortels groeien dieper de grond in. De stengels groeien de lucht in. Maar sommige stengels groeien horizontaal de bodem in. Die laatste noemen we stolonen. Verdikkingen aan de uiteinden van deze stolonen vormen de nieuwe aardappels. AARDAPPELBESJES? Aardappels moeten tijdens het groeien absoluut onder de grond blijven. Daarom bedekt de boer de ruggen waarin zij groeien nog een paar keer met aarde. Boven de grond groeit de aardappelplant uit tot zo’n 30-60 cm hoogte. Dan gaat ze prachtig bloeien met witte of paarse bloemen. Na bestuiving door insecten valt de bloem uit en groeit er op die plek een (giftig!) besje. In die besjes zitten de zaadjes van de plant, waarmee ze zich eigenlijk voortplant. Maar omdat deze plant óók kan ontkiemen uit een aardappel -en dat vele malen sneller gaat- ‘zaaien’ boeren geen ‘aardappelzaadjes’, maar ‘poten’ zij de speciaal voor dit doel geteelde ‘pootaardappels’. AARDAPPELS LEVEN! Na het bloeien sterft de plant en gaat alle energie naar de aardappels, die nog voller worden en bovendien een stevige schil ontwikkelen. Dan is het moment gekomen om te oogsten. De 'rooi'tijd varieert tussen juni en oktober. Met de rooimachine worden de aardappels voorzichtig uit de grond gehaald. Aardappels zijn levende organismen en ‘ademen’ zuurstof in en CO2 en waterstof uit. Om ze goed te bewaren is een donkere schuur nodig met de perfecte ventilatie en temperatuur. Te koude aardappelen worden zoet; te warme gaan ontkiemen. Bij teveel vocht gaan aardappels rotten; bij te weinig luchtvochtigheid drogen ze uit. Thuis kun je je aardappels dan ook beter niet in de koelkast bewaren. Daar is het te koud en te vochtig. Geef ze een droge, donkere, koele plaats en bewaar ze in een verpakking die ‘ademt’. Daar worden ze blij van en behouden ze hun lekkere smaak! Bekijk hier verrassende biologische recepten met aardappels: www.beebox.nl/recepten Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

Over de geschiedenis van koken is veel informatie te vinden. Een interessante hypothese is dat de mensaap zich tot moderne mens ontwikkelde dankzij de uitvinding van het koken. Onderzoeker Richard Wrangham stelt dat doordat de mensaap leerde koken, hij een minder groot darmkanaal nodig had en de energie die daar over bleef naar de vorming van grotere hersens ging. Bovendien hoefden onze voorouders geen 6 uur per dag meer aan kauwen te besteden. Zie hier een filmpje waarim Wrangham zijn theorie uitlegt. HET OUDST BEWAARDE KOOKBOEK Zoals heel veel goeds, is ook het verfijnde koken ooit ontstaan in Azië en Perzië. De Grieken namen de kookkunst mee naar Griekenland. En de Romeinen namen die technieken weer over van de Grieken. Het oudst bewaard gebleven kookboek is van de Romein Apicius. Dol op eten en recepten organiseerde Apicius extravagante feesten en uitbundige maaltijden, waar specialiteiten zoals pauwetongetjes en gevulde nachtegalen niet ontbraken. Blijkbaar was een leven zonder eten voor hem ondraaglijk, want toen hij zijn volledige fortuin had opgemaakt aan de buffetten, pleegde hij zelfmoord. VERFIJNING DOOR DE FRANSE CHEFS De laatste eeuwen hebben vooral enkele Franse chef-koks veel invloed gehad op de ontwikkeling van kooktechnieken, recepten en de gastronomie in Europa. Zij verfijnden de technieken en smaken en introduceerden nieuwe combinaties met kruiden en groenten uit de wijde (gekoloniseerde) wereld. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de kookkunst. TECHNO FOOD VERSUS OER VOEDSEL Het grappige aan onze tijd tenslotte is dat we met twee zeer uiteenlopende trends te maken hebben: aan de ene kant komt het koken op moleculair niveau op, wordt vlees gekweekt of gaan we straks ons eten 3D printen. Aan de andere kant willen we steeds authentieker koken: uit de eigen streek, biologisch, zo onbewerkt mogelijk of gebaseerd op oerdiëten zoals het Paleo dieet. Hoe denk jij dat we in de toekomst koken en eten? Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Bekijk verrassende biologische recepten en kooktips op www.beebox.nl/recepten

 

1. MAAK HET GEZELLIG IN DE KEUKEN Door voor het koken muziek op te zetten, krijg ik het gevoel alsof er een feestje begint. Ik schenk een glaasje wijn of sap in en vul een bakje met nootjes. Het doet me denken aan vroeger. Mijn moeder kookte, de buurvrouwen zaten er bij met hun glaasjes sherry. Het was gezellig in de keuken. Borrelen tijdens het koken: voor mij werkt het. 2. DOE DE HELE ‘MISE EN PLACE’ (HET SNIJWERK) VOORAF Ook al kost het tijd, toch voel ik me gezonder én trotser als ik mijn groenten vers eet en zelf snijd. Voordat ik het gas aan zet, snijd ik alles alvast. Dan heb ik geen stress tijdens het koken zelf. En zo’n ‘mise en place’ ziet er lekker profi uit: al die hoopjes gesneden groente op mijn aanrecht. Net een kookprogramma in mijn eigen huis. 3. GEBRUIK KOKEN ALS EEN MINDFUL MOMENT Omdat koken iets heel anders is dan wat ik voor mijn werk doe, vormt het voor mij de perfecte overgang naar de avond. Dit komt vooral omdat het iets is dat ik met mijn handen doe en waarbij ik net een béétje moet nadenken. Ik laat al mijn gedachten de vrije loop en verwerk zo tijdens het koken mijn dag. Tegen de tijd dat ik aan tafel schuif ben ik in het hier en nu terecht gekomen. Fijn, want daarmee zijn de gesprekken aan tafel een stuk gezelliger ;-) 4. MAAK DE BORDEN MOOI OP Ik voel mezelf altijd een zeer culinair figuur als ik de borden mooi opmaak. Rijst of stamppot duw ik bijvoorbeeld in een kommetje en draai deze om op het bord. Een torentje! Ik drapeer, schik en stapel en maak af met een grove draai peper of slinger olijfolie. Wauw! Heb ik dit gemaakt? Het lijkt wel op een bord uit een restaurant! 5. DEK DE TAFEL NÉT WAT GEZELLIGER Sinds ik een paar simpele tafelkleedjes en servetjes vlakbij de tafel heb liggen en standaard wat waxinelichtjeshouders op tafel heb staan, kost het me geen moeite meer om de tafel wat gezelliger te maken voor het eten. Wel zo leuk om dat fraaie bord aan op te eten. Natuurlijk lukt me dit allemaal lang niet elke dag, maar ik probeer één of twee keer per week op deze manier te koken en te eten. Dat halve uur in de keuken is dan voor mij en ik bepaal de sfeer: een oefening in mindfullness, een creatief culinair moment of gewoonweg… een klein feestje. Met een dikke schouderklop als finale. Deze blog wordt je aangeboden door beebox. www.beebox.nl Bekijk verrassende biologische beebox recepten op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

Vanuit Amsterdam-Oost fiets ik de Schellingwouderbrug over, naast me raast het verkeer. Ik probeer het te negeren en wend m’n hoofd naar het IJ. Een paar boten varen onder de brug. Ik trap stevig door en even later fiets ik voorbij de A10 en arriveer ik in Waterland. De weidevogels fluiten alsof hun leven ervan af hangt. Verder is het stil. Om me heen is het groen met hier en daar een vlek van een bruine of zwart-witte koe, en op de achtergrond staan uit de kluiten gewassen elektriciteitsmasten die je eraan herinneren dat de stad niet ver weg is. Waterland bestaat uit gras, heel veel gras, met daarop onder andere grazende koeien en stieren. Er zijn verschillende biologische boerderijen die veeteeltbedrijven hebben en sommige hebben zich omgedoopt tot zorgboerderij. Een boerderij die zorgt voor dieren, de natuur en mensen. Een bordje in de tuin bij De Breedijk Hoeve bij Ransdorp zegt dat iedereen welkom is om de boerderij te bezoeken tijdens het Lekker naar de boer-weekend. Mensen met kinderen lopen gemoedelijk rond, en in de tuin komt een kwispelende labrador me tegemoet. Twee alleraardigste jongens zeggen me gedag. Ik begrijp dat ze hulpboeren zijn. Ze helpen de boer onder meer met klusjes, geven de dieren eten, verzorgen de tuin en maken de stallen en andere verblijven schoon. Ze wonen ergens in de stad en kunnen vanwege hun handicap niet aan de bak komen in een reguliere baan. Maar bij de zorgboerderij kunnen ze lekker aan de slag en halen ze tegelijkertijd een frisse neus. De jongens zien er dan ook blij en tevreden uit. Zo tevreden zien de beesten in de weide er ook uit. Ik ben zelf vegetariër, maar ik kan vleeseters echt aanraden bij de bioboer in de buurt vlees te kopen. Het moet lekkerder smaken, is gezonder en moreel gezien moet het je een goed gevoel geven dat het beest op je bord in de weide heeft gelopen en gerend. De hulpboeren hebben ook jam gemaakt. De potjes met fruit hebben allemaal een mooi etiket en op een bijbehorend label staat in een handgeschreven tekst hoeveel fruit en geleisuiker erin zit. Een potje met zorg en liefde bereidt, zoals alles op de zorgboerderij. Producten, dieren en mensen worden benaderd met zorg en aandacht, en dat proef en zie je. Mag de hele wereld zo zijn? Foto's en tekst ©Ellen Huijsmans juni 2015

 

Sommige kinderen vinden van zichzelf al allerlei groenten heerlijk. Maar met andere kinderen lijk je elke avond de strijd weer aan te moeten gaan. In dit interview van Marjolein de Vlaam lees je hoe zij zichzelf leerde om haar kinderen meer te laten proeven én de oplossingen vervolgens ook deelde in haar kinderkookboek ‘Wereldeters’. HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN? Ik heb drie kinderen. In de drukte van het gezinsleven, was ik tijdens de avondmaaltijden steeds meer rekening gaan houden met alles wat zij niet lekker vonden. Bij elk nieuw gerecht klonk het in koor “Dat lussiknie!” en omdat ik weinig zin had in discussie aan het eind van een drukke dag, kookte ik alleen nog maar wat zij lekker vonden. Tot ik mij op een dag realiseerde: ik wil juist dat mijn kinderen leren open staan voor nieuwe smaken! HOE PAKTE JE DAT AAN? Ik maakte het Zuid-Afrikaanse gerecht Boboti en zocht daar wat leuke informatie bij over het land. Ik vroeg mijn kinderen wat zij eigenlijk wisten over Zuid–Afrika. Er ontstond een leuk gesprek over Nelson Mandela, de Big Five, Kaap de Goed Hoop, enz. Dankzij de verhalen was de sfeer gezellig en als vanzelf proefden ze de Boboti en aten hun borden leeg! Sindsdien hebben velen landen, gerechten en verhalen de revue gepasseerd en werd het iets waar we met z’n allen naar uit keken. De kinderen hebben leren eten én veel over de wereld geleerd. EN ZO ONTSTOND WERELDETERS, KOOKBOEK VAN HET JAAR? Ik heb altijd het idee gehad om iets te doen met mijn ervaring. Zo is het boek Wereldeters geboren. Een lees-, kook- en kijkboek (met paspoorten en landenstickers) waarmee ouders hun kinderen allerlei nieuwe smaken kunnen laten proeven. Bij elk recept biedt het een keur aan verhalen en leuke plaatjes. Tot mijn grote vreugde is Wereldeters zelfs Kookboek van het Jaar 2012 geworden! NAAST KOOKBOEKEN SCHRIJVEN, ONTWIKKEL JE OOK DE RECEPTEN VOOR BIOLOGISCHE MAALTIJDBOXEN LEVERANCIER BEEBOX. WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN HET ONTWIKKELEN VAN DEZE RECEPTEN? Het streven van beebox om alleen te werken met verse en Nederlandse ingrediënten, spreekt mij zeer aan. Ik geniet ervan om gevarieerde gerechten klaar te maken met zoveel mogelijk Nederlandse producten. Met een mooi woord: “global cooking – local sourcing”. En ik wil graag laten zien dat koken met verse producten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn! HEB JE EEN TIP VOOR OUDERS VAN NU-NOG-GEEN-WERELDETERS? Het is helemaal niet erg als kinderen iets niet zo lekker vinden. Vaak moeten ze wennen aan smaken. Vinden ze spruitjes niet zo lekker? Ga op zoek naar bereidingen waardoor zij het wél gaan lusten. De bitterheid van groenten verdwijnt bijvoorbeeld als je ze in een pannenkoek aanbiedt. Als je een gerecht een spannende vorm en naam geeft – bijvoorbeeld “De Grote ballentaart” (spruitjes, krieltjes en gehaktballetjes)- is het veel leuker eten! DEZE BLOG WORD JE AANGEBODEN DOOR BEEBOX. www.beebox.nl Bekijk alle biologische verrassende recepten van Marjolein op www.beebox.nl/recepten Beebox bezorgt biologische versboxen en maaltijdboxen met recepten bij je thuis. Direct van de biologische boer en van eigen Nederlandse bodem. Met beebox eet je heel gemakkelijk gevarieerd, lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Bekijk onze boxen op www.beebox.nl

 

“Over 300 meter, bestemming bereikt aan uw rechter kant.” Ik kijk rechts in de verte: enkel een uitgestrekt weiland met een paar sloom grazende koeien. Voor mij kronkelt het smalle dijkweggetje oneindig door. Er is niks dat duidt op mijn bestemming. “Hoezo bestemming bereikt?” vraag ik hardop aan mijn TomTom. “Waar dan?” Natuurlijk geeft mijn TomTom geen antwoord. Vriendelijk herhaalt hij: “Bestemming bereikt.” Nadat ik nog een stukje door ben gereden, verschijnt er achter een paar hoge bomen een oprit naar een pittoreske boerderij. “Yes, gevonden!” mompel ik, terwijl ik geconcentreerd met mijn auto om een paar kippen heen manoeuvreer. Sinds een paar maanden schrijf ik de verhalen op van EKO-ondernemers. Ik ga opzoek naar hun dromen en ambities en kom bekijken wat ze al gerealiseerd hebben. Van daken vol zonnepanelen tot een boerderij met dagbesteding, iedere ondernemer zet zich op zijn of haar eigen manier in voor een betere wereld. Vaak zijn het pioniers. Mensen die de grote massa ver vooruit waren. Sommige werden in het begin met de nek aangekeken, doordat ze dingen anders deden. Maar stuk voor stuk vormen al deze mensen nu een inspiratiebron voor vele anderen. Ik ben vaak erg onder de indruk van de bedrijven die ik bezoek. Misschien is het omdat ik een stadsmeisje ben en veel dingen voor het eerst zie. Of wellicht omdat ik bij een generatie hoor die überhaupt niet meer zo goed weet hoe voedsel nou eigenlijk geproduceerd wordt. Alles wat ik meemaak, deel ik thuis en met vriendinnen en familie. Aan hen vertel ik enthousiast over mijn ervaringen tijdens mijn bedrijfsbezoeken: over de nieuwe dingen die ik geleerd heb en over de bevlogen ondernemers die zich met ontzettend veel plezier en doorzettingsvermogen blijven inzetten om hun bedrijf steeds maar weer verder te verduurzamen. Het leuke is dat ik de laatste tijd merk dat er ook iets gebeurt in mijn omgeving. Steeds vaker hoor ik dingen terug van mijn verhalen. Zo vertelde een vriendin laatst: “Ik was dit weekend met mijn moeder in de supermarkt en toen heb ik haar laten zien hoe het Europees biologisch keurmerk eruit ziet.” En onlangs tijdens een etentje maakte iemand de opmerking: “Maar biologisch kan de wereld toch nooit voeden?” Nog voor ik antwoord kon geven zei mijn vriend: “Met dát argument zou je vegetariër moeten worden.” Iets wat hij een jaar geleden nooit gezegd zou hebben. En toen besefte ik: droge cijfers en feiten zeggen de meeste mensen niks. Maar het zijn juist de verhalen die inspireren en mensen aan het denken zetten. Daarom zijn evenementen als Lekker naar de Boer ook zo fantastisch. Daarmee krijgt iedereen de kans om met biologische ondernemers te praten en te horen wat hen drijft. Want met het verhaal achter de producten, leer je pas echt de waarde kennen. Wanneer je zelf op zoek gaat naar deze prachtige verhalen, raad ik je echter wel aan om een TomTom mee te nemen. De meeste zitten namelijk behoorlijk goed verstopt. Maar als je ze eenmaal ontdekt hebt, gaat er werkelijk een wereld voor je open.

 

Op deze winterse, winderige dag toer ik met plezier door de polder. Wat is het hier ruimtelijk! Al snel ben ik gearriveerd bij de eerste biologische teler. Dingdong! Gelukkig, ze zijn thuis. Winterpenen Vandaag staat er monstername van biologische penen op het programma. De boer neemt me mee naar de opslag. In een schuur staan kuubkisten vol biologische penen te wachten om verhandeld te worden. De boer staat verbaasd te kijken terwijl ik mijn (wegwerp)stofjas en plastic handschoentjes aantrek voor ik aan de monstername begin. Lijkt misschien wat overdreven, maar zo voorkom ik dat ik de penen besmet via mijn handen of kleding. De monstername bestaat eruit dat ik penen uit verschillende kuubkisten meeneem en door een lab laat analyseren op residuen van chemische bestrijdingsmiddelen. Worden er residuen gevonden, dan nemen mijn collega’s op kantoor de zaak over en begint de zoektocht naar de bron van de besmetting. Ondertussen mag de boer de penen niet als biologisch verhandelen. Daarom is monstername altijd spannend en moet het zorgvuldig gebeuren. Voor nu is de buit binnen. De penen gaan in een monsternamezak mee en ik neem afscheid van de 1e boer. Net verkocht Bij boer 2 blijken de penen de vorige week verkocht. Of ik ook geïnteresseerd ben in monstername van biologische pompoenen? Nee, deze keer niet. Maar in de biologische pootaardappelen die nog in opslag staan, ben ik wel geïnteresseerd. Met een ladder tegen de kuubkisten neem ik monsters op verschillende plekken in de opgestapelde kisten. De kuubkist zelf kan namelijk ook voor besmetting zorgen. Soms zijn de kisten behandeld met een anti-schimmelmiddel en vinden we dat weer terug in het product. Een flitsend dagje De Europese bio-wetgeving schrijft voor dat jaarlijks minimaal 5% van de biologische bedrijven door ons bemonsterd worden. Dat komt in Nederland neer op 181 monsternames. Aan het einde van de dag heb ik acht bedrijven bezocht en van vijf bedrijven de monsters in de achterbak liggen. Al met al een flitsend dagje Flevoland!

 

Lekker naar de Boer heeft nu ook een blog! Via dit blog houden deelnemende boeren en tuinders je op de hoogte van activiteiten en belevenissen op de boerderij, maar we zoeken ook foodies en liefhebbers van biologisch eten die hun liefde voor bio en/of hun lekkerste recepten met ons willen delen! Ben je geinteresseerd? Mail dan naar lekkernaardeboer@bionext.nl. Naast de blog is er nu ook een agenda. Dus heb je een nieuwtje dat je graag deelt? Mail ook dan naar bovengenoemde adres.

Nu ook boerenblogs, -agendaberichten en profielpaginas!
Alle deelnemende boeren en tuinders kunnen via hun login blogs en agendaberichten uploaden. Ook is het nu mogelijk om de locatie op je Google Map zelf bij te werken. Blogs en agendaberichten verschijnen niet alleen op de algemene blog en agenda, maar ook op je persoonlijke pagina, want, iedere boerderij heeft nu een eigen profielpagina! Daar kun je je boerderij en activiteiten perfect onder de aandacht kan brengen. Dus vul je profiel aan en laat een blog of agendabericht achter. Lijkt ons leuk en het is ook leuk voor de bezoekers van Lekker naar de Boer. Lukt het niet of heb je vragen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

 
 

Ideologie zonder economie, kan dat? Regelmatig ben ik in gesprek met biologische ondernemers. Bijvoorbeeld met een goede vriend van mij, die een biologisch melkgeitenbedrijf in Frankrijk exploiteert. Vaak gaat het dan over omvang. Als ik dan vertel over de omvang van grote geitenbedrijven in Nederland, dan schudt hij meewarig zijn hoofd. Persoonlijk denk ik dat omvang niets zegt over rendement of succes. Het gaat erom hoe je het bedrijf organiseert en dat het bedrijf past bij jouw competenties. Ik denk wel dat je kritisch moet kijken wat nodig is om een gezonde exploitatie te realiseren. In de biologische sector is er een duidelijk verschil waarneembaar tussen donkergroen en lichtgroen. Donkergroen is vooral ideologisch in de bedrijfsvoering, bij lichtgroen wegen economische motieven zwaarder. Het risico bij de donkergroene ondernemers is dat deze het rendement uit het oog verliezen, omdat alles volgens hun ideologie ingevuld wordt. Echter rendement is nodig om dit op lange termijn vol te kunnen houden. Andersom geldt het ook. Bij de lichtgroene ondernemers is het risico aanwezig dat ze teveel op de grenzen van de SKAL-normen opereren. Wanneer je als ondernemer alleen rendementgedreven bent, raak je het gevoel met je omgeving kwijt. Een biologische, maar ook een gangbare, ondernemer kan zich dat niet permitteren. Het exploiteren van een agrarisch bedrijf is geen keuze tussen dierwelzijn, voldoen aan milieu-eisen of kringloopdenken. Alle aspecten verdienen aandacht, de mogelijkheden daarin verschillen per bedrijf. Financiering van bedrijven, waarbij de ideologie de boventoon voert en te weinig oog is voor economie, is vrij lastig. Dat hoeft geen probleem te zijn, want dergelijke ondernemers willen niet zwaar afhankelijk zijn van de bank. Los daarvan denk ik dat het exploiteren van een biologisch bedrijf niet zonder een goede economische onderbouwing kan. Mijn vriend in Frankrijk merkt dat vasthouden aan idealen niet altijd voldoende rendement brengt en brengt de economie meer terug in de bedrijfsvoering. Toch blijft hij wel donkergroen.

 

Tuinder Stijn Costermans is benoemd tot Held van de Smaak van de Provincie Utrecht. Stijn is werkzaam bij de biologische Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Daar kweekt hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele ‘vergeten’ groenten waaronder zo’n 20 soorten peulvruchten en bonen. Stijn heeft veel aandacht voor droogbonen, het Hollandse basisvoedsel van vroeger. Zo teelt hij onder meer Wieringer droogbonen, kievitsbonen, yin-yang bonen en heilige bonen. Maar hij verbouwt ook verse peulvruchten als kapucijners, sperziebonen en toverbonen. Hoewel het uiterlijk van sommige bonen er zeker mag zijn, staat smaak voor Stijn voorop. De jury was onder de indruk van zijn inspirerende en enthousiasmerende verhaal en de wijze waarop hij een grote groep mensen betrekt bij De Moestuin. De groenten uit de tuin worden gebruikt in het lunchcafé van de moestuin en verkocht in de winkel. Ook verschillende restaurants in en om Utrecht weten De Moestuin te vinden als leverancier van bijzondere smaakvolle groenten. Stijn is blij verrast met de titel Utrechtse Held van de Smaak. “Dit is niet alleen waardering voor mij”, zegt Stijn, “maar voor iedereen bij De Moestuin. Verder hoop ik dat door deze titel nog meer mensen eens een kijkje komen nemen bij De Moestuin. ” Stijn Costermans zal Utrecht vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die op 27 september in Ede plaatsvindt. Ede is Hoofdstad van de Smaak 2014. De verkiezing in de provincie Utrecht vond plaats in de sfeervolle en gastvrije ambiance van Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen. De genomineerden hadden zeer verschillende achtergronden met elk hun sterke punten. Het was voor de jury daarom niet eenvoudig een keuze te maken. De overige genomineerden waren: - Peter van Berckel, kok en mede-initiatiefnemer van de Groene Kookacademie en docent op de natuurvoedingsopleiding van Kraaybeekerhof. Peter heeft een brede kennis van natuurvoeding en draagt deze kennis met veel enthousiasme over. Bonen en peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van zijn lessen en in zijn gerechten. - Udo Prins, onderzoeker Duurzame Teelt bij het Louis Bolk Instituut. Udo werkt aan de teeltoptimalisatie en veredeling van lupine in Nederland. Op inspirerende wijze werkt hij samen met telers en verwerkers om deze ‘vergeten peulvrucht’ als voedselgewas in Nederland op de kaart te zetten. - Luuk Schouten, biologisch tuinder van Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Luuk herstelt met veel energie en inzet de historische moetstuin van het landgoed in oude glorie. Hij is in staat om met beperkte ruimte en middelen een breed assortiment groenten, waaronder verse bonen en peulvruchten, te aan te bieden en zet dit vooral rechtstreeks af aan consumenten en restaurants. De jury werd gevormd door: - Yneke Vocking, voedingskundige, docent Academie voor Leefstijl en Gezondheid en lid van de Bruine Bonen Bende. - Joost de Vos, docent aan de Hotelschool The Hague in Amsterdam - Jan van Laar, geitenhouder en kaasmaker, Geitenboerderij Eureka. De regionale verkiezing van de Held van de Smaak in Utrecht werd georganiseerd door regiocoördinator en zuiveltechnoloog Barbara Hart, Barlactica.

 

De horeca in het Nationaal Openluchtmuseum heeft als 1 van de eerste parken van Nederland een EKO-horeca certificaat. In het Lekker naar de Boer weekend op 21 en 22 juni faciliteert Bio+ een aantal activiteiten bij enkele boerderijen in het park: Twee dagen lang o.a. Boerderij-quiz voor kinderen (nabij boerderij Varik), Wedstrijd Wie heeft de langste appelschil (in de boomgaard) en doe-activiteit aardappelen poten op de akker. Op zaterdag 21 juni is het park ook in de avond geopend. Deze speciale avondopenstelling is omdat die avond jonge muzikale talenten in het NOM een podium krijgen voor een breed publiek. Het AMZAF (Arnhems- Mid-Zomer-Avond-Festival) is een muziek-, dans- en theaterfestival waar de artiesten optreden op een boerenerf, hooiberg, etc, bv klassiek in kaasmakerij of rock in boerenschuur. Dit AMZAF festival begint om 19.00 uur en vanaf ca. 17 zullen er op diverse locaties biologische hapjes verkrijgbaar zijn, o.a. Bio+ boer’n friet, Bio+ boer'n ijs en Bio+ boer'n pannenkoeken. Dus komt allen zaterdag naar de boerderijen in het Openluchtmuseum om lekker en muzikaal te kunnen genieten in een natuurlijke omgeving. Elk jaar organiseert het NOM een speciale vriendendag. Dit jaar is deze op zondag 22 juni. Op die dag wordt een ‘Bio+ Lekker naar de Boer debat’ georganiseerd op de deel van één van de boerderijen.

 

In dit bijzondere pop-up dorp vind je verschillende Plaza’s. Jij kunt als bezoeker onbeperkt meedoen aan alle activiteiten! yoga- en bootcamplessen zijn een geweldige manier om jouw dag in het dorp te beginnen. Bezoek een debat of lezing over sport, superfoods, beauty of de toekomst van ons eten voor nieuwe inspiratie in SprekersPlaza. In ProefPlaza ontmoet je de mensen achter de producten en ontdek je nieuwe heerlijke gerechten. Geniet samen van de unplugged optredens in MuziekPlaza. Hier staan zowel singer songwriters als gevestigde namen. Kijk op www.ekotown.nl voor meer informatie

 

De horeca in het Nationaal Openluchtmuseum heeft als 1 van de eerste parken van Nederland een EKO-horeca certificaat. In het Lekker naar de Boer weekend op 21 en 22 juni faciliteert Bio+ een aantal activiteiten bij enkele boerderijen in het park: Twee dagen lang o.a. Boerderij-quiz voor kinderen (nabij boerderij Varik), Wedstrijd Wie heeft de langste appelschil (in de boomgaard) en doe-activiteit aardappelen poten op de akker. Op zaterdag 21 juni is het park ook in de avond geopend. Deze speciale avondopenstelling is omdat die avond jonge muzikale talenten in het NOM een podium krijgen voor een breed publiek. Het AMZAF (Arnhems- Mid-Zomer-Avond-Festival) is een muziek-, dans- en theaterfestival waar de artiesten optreden op een boerenerf, hooiberg, etc, bv klassiek in kaasmakerij of rock in boerenschuur. Dit AMZAF festival begint om 19.00 uur en vanaf ca. 17 zullen er op diverse locaties biologische hapjes verkrijgbaar zijn, o.a. Bio+ boer’n friet, Bio+ boer'n ijs en Bio+ boer'n pannenkoeken. Dus komt allen zaterdag naar de boerderijen in het Openluchtmuseum om lekker en muzikaal te kunnen genieten in een natuurlijke omgeving. Elk jaar organiseert het NOM een speciale vriendendag. Dit jaar is deze op zondag 22 juni. Op die dag wordt een ‘Bio+ Lekker naar de Boer debat’ georganiseerd op de deel van één van de boerderijen.

 

In dit bijzondere pop-up dorp vind je verschillende Plaza’s. Jij kunt als bezoeker onbeperkt meedoen aan alle activiteiten! yoga- en bootcamplessen zijn een geweldige manier om jouw dag in het dorp te beginnen. Bezoek een debat of lezing over sport, superfoods, beauty of de toekomst van ons eten voor nieuwe inspiratie in SprekersPlaza. In ProefPlaza ontmoet je de mensen achter de producten en ontdek je nieuwe heerlijke gerechten. Geniet samen van de unplugged optredens in MuziekPlaza. Hier staan zowel singer songwriters als gevestigde namen. Kijk op www.ekotown.nl voor meer informatie

 

Streekmolen bestaat 2 jaar! In 2012 is Streekmolen opgericht door Malcolm Burg en David Boven. Streekmolen is een jong en snelgroeiend bedrijf dat tweewekelijks kratten aan huis levert met ambachtelijke, verse streekproducten, direct van de boer. Inmiddels bestaat Streekmolen alweer 2 jaar! Reden genoeg om de trouwste leden in het zonnetje te zetten en een korte terugblik te werpen op 2 succesvolle jaren. Ter gelegenheid van het 2-jarig bestaan van Streekmolen bracht een van de oprichters, onlangs een bezoekje aan enkele leden die er van begin af aan bij zijn. “We zetten graag onze trouwe leden in het zonnetje. Dankzij onze leden zijn wij zo gegroeid als bedrijf en ik vind het erg leuk om te horen dat ze uitkijken naar de volgende Streekmolen krat. Daar doen we het voor!” Streekmolen timmert hard aan de weg. “In 2012 begonnen we met 15 kratjes die we eigenhandig hebben geleverd, in een straatje in Utrecht. Sindsdien hebben we meer dan 50 000 kratten aan huis geleverd met gezonde, eerlijke producten, direct van de boer. Inmiddels leveren we in bijna alle grote steden en dorpen binnen Nederland. In de nabije toekomst gaan we in heel Nederland leveren.” De producten in de Streekmolen krat zijn duurzaam, diervriendelijk en zoveel mogelijk biologisch geteeld en geproduceerd. “Als het verhaal van de boer klopt, dan stoppen we het in de krat.“ Streekmolen proefkrat Via de website kunt u een proefkrat bestellen voor slechts € 29,50,- (normaal €32,50). Tevens biedt Streekmolen lidmaatschappen aan voor 1, 2 en 4 personen. De Streekmolen krat wordt tweewekelijks op donderdag en vrijdag bezorgd. Bezoek de website www.streekmolen.nl voor meer informatie.

 

Er zijn vele workshops zoals zilver smeden en kaarsen maken. Ook is er een uitgebreid muziekprogramma en worden er workshops georganiseerd o.l.v. de bekende kunstenaar Jhim Harris om in de appelboomgaard de bloesem te gaan schilderen. Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek Het programma is op zaterdag van 13:00 - 22:00 uur en zondag van 11:00 - 19:00 uur

 

Er zijn vele workshops zoals zilver smeden en kaarsen maken. Ook is er een uitgebreid muziekprogramma en worden er workshops georganiseerd o.l.v. de bekende kunstenaar Jhim Harris om in de appelboomgaard de bloesem te gaan schilderen. Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek Het programma is op zaterdag van 13:00 - 22:00 uur en zondag van 11:00 - 19:00 uur

 

Snoei in de bloei! Neem je snoeischaar mee en kom erachter hoe de professionele teler te werk gaat in zijn boomgaard. Warmonderhofboomgaard, Knooplaan 6, 8251 SJ Dronten Zaterdag 19 april, 12 uur verzamelen

 

Er is een imker op het bloesemfeest. Je kunt met de pluktrein mee, of lekker spelen op de zandbult. Oud Hollandse spelletjes spelen en picknicken -met zelf meegenomen kleed- in de boomgaard. Fruitbedrijf ’t Gelders Eiland Eltenseweg 1, 6915 KA, Lobith bij Arnhem Zondag 13 april 2014, van 11:00 tot 17:00 uur

 

Het duurt nog even, maar voor je het weer is het weer zo ver: dan kun je je een weekend lang onderdompelen in het boerenleven tijdens Lekker naar de Boer. In het weekend van 21 en 22 juni houden biologische boeren en tuinders in het hele land weer ‘open erf’. Je kunt dan zelf zien en ervaren wat biologisch zo bijzonder maakt en je kunt de mensen achter het biologische product ontmoeten. Wat is er zo leuk aan Lekker naar de Boer?
Tijdens Lekker naar de Boer leidt de boer of boerin je rond over het bedrijf, legt hij je haarfijn uit hoe biologisch werkt en kun je proeven van al het lekkers van zijn land. De boer of teler is natuurlijk apetrots op zijn product en deelt graag zijn liefde voor biologisch met u. Voor hen is het contact met de consument leuk en leerzaam. En voor u als consument geldt natuurlijk hetzelfde: Lekker naar de Boer biedt vaak een onvergetelijke ervaring als je van de boer zelf gehoord hebt waarom hij voor de biologische aanpak heeft gekozen. Of als je gezien hebt dat koeien, varkens of kippen lekker een frisse neus halen buiten en hoe blij ze daar van worden. Lekker naar de Boer is beslist meer dan een leuk dagje platteland; het is een mooie gelegenheid om te ervaren wat biologisch nou eigenlijk inhoudt.

Wat is er te doen?
Kom je eigen appelsap persen, wol vilten, (wijn)proeven, spelen in de hooiberg of koe knuffelen. Proeverijen, speciale boerenmarkten en kinderactiviteiten maken de dag compleet. Voor elk wat wils! Door te kijken, te ervaren en te proeven gaat er een wereld voor je open.

Voor wie er helemaal een actief weekend van wil maken zijn er ook dit jaar fietstochten uitgestippeld van de stad naar de bio boer in de buurt. Kijk snel op www.lekkernaardeboer.nl/Fietsroutes Pak de fiets en vergeet je fietstassen niet, want je kunt al die lekkere producten vast niet weerstaan.

Twitter mee!
Via sociale media kun je vrienden en familie enthousiast maken om ook Lekker naar de Boer te gaan. Stuur daarvoor een Twitterbericht met #lekkernaardeboer en #biologisch erin. En Reply en Retweet ook vooral zoveel mogelijk Twitterberichten met #lekkernaardeboer en #biologisch. De organisatie van Lekker naar de Boer zal zelf ook veel berichten verspreiden. Je vindt ons met de Twitternaam: @lekkerndboer

Verkiezing van de Stoerste Bio Boerin 2014
Wie verdient volgens jou de titel ‘Stoerste bio boerin van 2014’? Binnenkort stellen verschillende kandidaten zich op www.bionext.nl/stoerstebioboerin aan je voor. Sommigen zijn jonger en wilder, anderen ouder en wijzer. Allemaal zijn ze hongerig naar deze felbegeerde titel. Bij elke kandidate staat trouwens vermeld wat zij het stoerste aan haar werk vindt. Als je op de foto of naam klikt, kom je te weten welke heerlijke bio producten zij maakt en op welk biologisch bedrijf zij werkt. Dan weet je meteen waar je haar tegen het lijf kunt lopen… Je kunt stemmen tot van 8 april tot 8 juni. Op donderdag 12 juni wordt de winnares bekend gemaakt. Natuurlijk wordt zij beloond met een mooie verrassing van Bionext.

 

Biologisch is lekker, hip én stoer. Van 8 april tot en met 8 juni kun je online stemmen op Stoere Bio Boerinnen uit alle delen van het land. De actie is een mooie opwarmer voor het Lekker naar de Boer-weekend op 21 en 22 juni. Op www.bionext.nl/stoerstebioboerin stellen de kandidaten zich aan je voor. Sommigen zijn jonger en wilder, anderen ouder en wijzer. Allemaal zijn ze hongerig naar deze felbegeerde titel. Bij elke kandidate staat trouwens vermeld wat zij het stoerste aan haar werk vindt. Als je op de foto of naam klikt, kom je te weten welke heerlijke bio producten zij maakt en op welk biologisch bedrijf zij werkt. Dan weet je meteen waar je haar tegen het lijf kunt lopen… Kijk snel op www.bionext.nl/stoerstebioboerin en breng je stem uit! Op donderdag 12 juni wordt de winnares bekend gemaakt. Natuurlijk wordt zij beloond met een mooie verrassing van Bionext. P.S. Via Twitter (#stoerstebioboerin) en Facebook kun je de wereld laten weten waarom je juist op háár hebt gestemd.

 

Tot en met zaterdag 22 juni houden 10 Biologische Boerenmarkten smaakvolle actieweken. Bezoekers van de boerenmarkten in de deelnemende steden die een biologisch product kopen bij een van de kramen, krijgen een actiekaartje met code. Met deze actiecode maken de kopers kans op een geheel verzorgd Boergondisch feestmaal voor twee personen, heerlijk dineren bij de biologische boer. Of de consumenten maken kans op een kookboek Van eigen Erf, het prijswinnende kookboek vol boerenrecepten. De Biologische Boerenmarkten in Almere, Amstelveen Ridammerhoeve, Arnhem, Apeldoorn, Maastricht, Nijmegen, Sittard, Tilburg, Utrecht, Zutphen en Zwolle nemen deel aan de actieweken.

Op de Biologische Boerenmarkt kan de consument in 35 steden in Nederland direct inkopen bij de biologische boer of ambachtelijke bakker en slager achter de marktkraam. Bijvoorbeeld het smaakvolle rundvlees van de Stadsboerderij bij boerin Tineke van den Berg in Almere. Of ambachtelijke geitenkazen van de Stroese Dame bij geitenboer Harry van Wenum in Utrecht. En de dauwverse groenten van tuinderij de Hooge Kamp bij tuinster Reni ter Wal in Arnhem of Apeldoorn. Elf Biologische Boerenmarkten zetten met de actieweken van 13 tot en met 22 juni de markt en de boer extra in het zonnetje. Alle informatie over de actie op www.vaneigenerf.nl

De deelnemende markten aan de actieweken zijn:
Almere: Biologische Boerenmarkt, Kemphaan, zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur
Amstelveen/Amsterdam: Biologische Boerenmarkt Ridammerhoeve, Nieuwe Meerlaan 4 in Amstelveen, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
Arnhem: Biologische Boerenmarkt, Kerkplein, zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur
Apeldoorn: Biologische Boerenmarkt, Leienplein, donderdag van 9.00 tot 14.00 uur
Maastricht: Biologische Boerenmarkt, Stationstraat, donderdag 13.00 tot 18.00 uur
Nijmegen: Biologische Boerenmarkt, Kelfkensbos, zaterdag van 8.30 tot 14.00 uur
Sittard: Biologische Boerenmarkt, Steenweg, zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur
Tilburg: Biologische Boerenmarkt, Koningsplein, zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur
Utrecht: Biologische Boerenmarkt, Vredenburgplein, vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
Zutphen: Biologische Boerenmarkt, Lange Hofstraat, donderdag 8.00 tot 13.00 uur
Zwolle: Biologische Boerenmarkt, Melkmarkt, vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur


Win een Boergondisch feestmaal of een kookboek
Tijdens de actieweken op de tien deelnemende Biologische Boerenmarkten kunnen consumenten 14 keer een Boergondisch feestmaal winnen. Bij een Boergondisch feestmaal kunnen bezoekers overheerlijk dineren in de stal, de wei of de boerenschuur. De biologische boer heet de gasten welkom op het boerenerf en vertelt tijdens een smaakvolle rondleiding over het telen van bijzondere, biologische producten. Ook kunnen consumenten 20 keer een kookboek ‘van eigen erf’ winnen. Dit kookboek is onderscheiden met de Gourmand Best in the World award en verhaalt over de oogst van de volle grond zoals verse doperwten, dauwverse sla en rijp geplukt rood fruit. Over diervriendelijk vlees en hoe je daarmee eerlijk en lekker kunt koken. Een kookboek, waarin de biologische boer, tuinder én kok hun passie delen met genieters van écht eten.

 

Graag laat zij haar leden, klanten en stakeholders het verhaal achter het biologisch agrarisch bedrijf ontdekken. De biologische boeren en tuinders ontvangen aan hun zijde waardevolle informatie van de bezoekers. Daarom vindt zij als sponsor de open dagen voor zowel de consumenten als de deelnemende ondernemers waardevol.

De Rabobank is een cooperatieve bank. Dat betekent dat zij niet bankiert voor aandeelhouders, maar voor 1,9 miljoen leden, klanten en de samenleving. Juist als cooperatieve bank weet de Rabobank dat je samen meer bereikt dan alleen. Door mensen met elkaar te verbinden en kennis te delen. Zo versterkt zij de omgeving waarin haar klanten wonen en werken.

 

Ook dit jaar willen we graag weten hoe je Lekker naar de Boer hebt ervaren. Daarom alvast een oproep: neem je fototoestel (of smartphone) mee als je naar de biologische boerderij gaat en stuur je leukste foto's of filmpjes naar lekkernaardeboer@bionext.nl. Korte verhalen of gedichten zijn ook welkom. Een selectie van de inzendingen komt op www.lekkernaardeboer.nl te staan!

 

Negen kandidaten stellen zich op www.bionext.nl/lekkerstebioboer aan je voor. Sommigen zijn jonger en wilder, anderen ouder en wijzer. Allemaal zijn ze hongerig naar de felbegeerde titel! Bij elke kandidaat zie je welk gerecht hij zelf het allerlekkerst vindt. Als je op zijn naam of foto klikt, kom je te weten welke heerlijke bio producten hij maakt en op welk biologisch bedrijf hij werkt. Dan weet je meteen waar je hem tegen het lijf kunt lopen…

Je kunt stemmen tot vrijdag 21 juni 12.00 uur. In het weekend van Lekker naar de Boer wordt de winnaar bekend gemaakt. Natuurlijk wordt hij beloond met een mooie verrassing van Bionext.

Kijk op: www.bionext.nl/lekkerstebioboer

 

Tenminste 70.000 mensen hebben vorig jaar een bezoek gebracht aan een biologische boerderij of tuinderij in de buurt. Verspreid over Nederland deden 160 biologische bedrijven mee. Er waren proeverijen, rondleidingen over het erf, imkers vertelden over het belang van biodiversiteit voor de honingbij en bezoekers konden zien hoe tevreden een biologische kip of koe rondloopt. Lekker naar de Boer werd in 2012 voor de vijftiende keer georganiseerd.

Frank Rozendaal, projectmanager in 2012 bij organisator Bionext: " Tijdens Lekker naar de Boer hebben consumenten en geinteresseerden met eigen ogen kunnen zien hoe de biologische boer te werk gaat. Deze boeren hebben passie voor hun vak en maken de mooiste en lekkerste producten in samenwerking met de natuur. Dat verhaal spreekt aan, getuige de bezoekersaantallen. Biologisch groeit enorm qua omzet, steeds meer mensen kiezen bewust voor biologisch. Afgelopen weekend konden ze zelf zien, horen, proeven en ruiken hoe het er aan toegaat op de biologische boerderij en het verhaal achter het product beleven. Leuk, lekker en leerzaam in een! "

 

Dit weekeinde was het zover: de geiten van de Ridammerhoeve gingen onder grote belangstelling naar buiten. In het Amsterdamse bos waren ongeveer 1500 bezoekers die zich strategisch aan de rand van de wei hadden opgesteld. De geiten vonden het heerlijk om weer naar buiten te gaan en liepen vol enthousiasme de wei in. Vervolgens keken de geiten vol verbazing naar al die mensen die naar hen keken. RTV-Noord-Holland was erbij en maakte prachtige beelden. Bij geitenbedrijf Jan en Aafke van Tilburg in Oude Tonge bezochten 60 mensen de dans.

Het was voor het eerst dat Bionext het geitendansen organiseerde. Bionext organiseerde het dansen om te laten zien dat biologische geiten, in tegenstelling tot de meeste gangbare geiten, lekker naar buiten mogen. Biologische geitenhouders vinden dat geiten zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen. In de zomer lopen de geiten in de wei rondom de boerderij en in de winters worden ze in groepen op stro gehouden in een ruime stal. Ze eten gras en mais en krijgen daarnaast een beperkte hoeveelheid biologische brokken. Deze brokken bestaan uit natuurlijke ingrediënten, die verbouwd zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Geen van de ingrediënten is genetisch gemanipuleerd. In 2012 waren er in Nederland 272.224 melkgeiten. Hiervan werden er 20.127 biologisch gehouden (bron: CBS). De meeste niet-biologische geiten komen nooit buiten, maar worden dag en nacht in grote stallen gehouden. In de biologische melkgeitenhouderij is weidegang vanzelfsprekend en wettelijk verplicht. De richtlijnen voor de biologische landbouw- en voedingssector zijn vastgelegd in Europese wet- en regelgeving.

 


BEZOEKADRES
Lekker naar de BioBoer
Nieuwe Kazernelaan 2 D-42, 6711 JC Ede

https://twitter.com/bionexttweets
http://www.bionext.nl/

LIGGING