Welkom op Hoeve Doelwyck & Bio aan huis

 
 
OPEN DAG    OP ZATERDAG 16 JUNI 10:00 - 16:00 EN OP ZONDAG 17 JUNI 10:00 - 16:00
 

Wat biedt deze boerderij:

Wat voor soort boerderij is dit?
Schapen, Akkerbouw, Groenteteelt (volle grond of kas), Fruit, Huisverkoop, Webwinkel

Welke natuurmaatregelen vinden plaats op deze boerderij?
natuurlijke hagen, stroken en bos(jes), (roof)vogelkasten, rietsloten, overig

Hoogstamboomgaard in ere hersteld met 150 oude rassen (oa Gravensteiner, Rode Boskoop, Notarisappel, Schoner von Nordhausen, Bramley Seedling, Sterappel, Gieser Wildemann ea)


Wat is er te doen tijdens Lekker naar de Boer 2020:

Welke activiteiten zijn er op deze boerderij op de open dag?
rondleiding, informatiestand, boerderijwinkel open, terras, fietsroute

Rondleidingen door de Bioboer langs de moestuin in de schuur van Hoeve Doelwyck is een gezellig lunchcafe, Sapbar, koffieleuten en natuurlijk biologische groenten & fruit in de kraam & lekker shoppen in de webwinkel van Bio aan huis. Verkoop boerenkaas.

Welke kinderactiviteiten zijn er op deze boerderij op de open dag?
kleuren/knutselen, springkussen/trampoline

 

Blog

Bekijk alle blogs
 

Zo vrolijk als de titel van dit blog stemt mij de maand mei! De natuur borrelt en bruist, het groen om mij heen heeft zoveel kleuren en vibraties dat het me duizelt. Mijn ogen spannen zich in, maar het aantal tinten is niet in woorden te vatten; Het lijkt of de levensenergie Qi als een aura uit alle blaadjes barst. De luchten zijn nog fris en vol verwachting. Ik geniet met volle teugen, wil naar buiten steeds maar weer. Wat mij zo raakt? Het fluitenkruid dat de wegbermen en sloten met kant omzoomt. De leilinde, die in 5 dagen tijd van stoer geknotte takkenstronk, in teer lentegroen verandert door de spontaan naar buiten borrelende blaadjes. De aardappels in hun bedden, die op een ochtend met hun eerste scheut het bed openprikken. De roepende grutto's in het veld. De slaplantjes die voller en voller groeien tot mooie ronde kroppen. De kwetterende mussengemeenschap onder het oude pannendak. Ik probeer niet melancholisch te worden als het kalenderblad alweer 22 mei aangeeft en mijn lievelingsmaand z'n einde nadert... Zou ik ook zo van die Meimaand genieten als 'ie het hele jaar rond bleef? Als alles steeds maar het zelfde is. Dan wordt het waarschijnlijk sleur. Zo mijmer ik wat door en geniet van de geuren, de kleuren en de energie van de natuur om me heen. I ❤ Mei! Wat ik missen ga? #lentegroen #meizoentje #vogelszingen #fluitekruid #inmeileggenallevogeltjeseenei #meiklokje #meiregenmaakdatikgroteword #stralendgroen #merelsfluiten #meikever #meiraapjes Uiteindelijk vind ik troost in Schumann's "Mai lieber Mai, bald bist du wieder da"! http://m.youtube.com/watch?v=qLrcU7s7320 ... en in het feit dat de vlierbloesems begin juni verschijnen... Mmm tijd van limonade maken komt eraan, ik kan haast niet wachten ;-) !!

 

Het was een erg koude week op de boerderij. De nieuwe lichting groenten-plantjes staan in de schuur te wachten op beter weer. Net toen we afgelopen maandag het land op wilden gaan dreef de ene na de andere regen- en hagelbui over de akkers in Nieuw-Beijerland. Dan kunnen we blijven steken met de trekker en pootkar. En je kunt je vast wel voorstellen hoe het voor die tere, jonge plantjes is. In 1 bui kunnen we ons hele plantmateriaal kwijt raken doordat het blad onherstelbaar beschadigd wordt door hagelstenen. De arme lammetjes waren net een weitje opgeschoven en konden daardoor niet meer schuilen in de stal. Wat hadden ze het koud die eerste nacht. Ze waren kleddernat van de dauw toen de temperatuur in de morgen nog verder naar het vriespunt zakte. Toen ze tegen het middaguur eindelijk opgedroogd waren kwamen de buien... Ze stonden met hoge kromme ruggen heel zielig hun moeders na te doen, kont in de wind. Als ze zichzelf niet warm kunnen krijgen en het weer te lang slecht blijft kunnen ze longonsteking oplopen. Dus hebben we ze snel weer toegang tot de warme stal gegeven. Daar waren ze maar wat blij mee! Sinds het weekend verkiezen ze 's nachts weer de wei. En nu het weer bestendiger wordt, en de zon en wind vandaag de akkers flink drooggeblazen hebben wordt het morgen: planttijd!

 

2 weken terug ontvingen wij het EKO-certificaat voor onze biologische groenten- en fruitboxen. Dit is de biologische kers op de taart voor het vervullen van een voortrekkersrol van ruim 8 jaar, waarbij we wekelijks verse biologische groenten en fruit aan huis leveren. En natuurlijk past daar ook een aanvullend assortiment brood, zuivel, AGF en droogwaren bij. Omdat wij graag wilden dat meer mensen zouden genieten van pure biologische groenten en fruit zijn we destijds gestart met de bezorgservice van Bioaanhuis. Het EKO-keurmerk is een bio+ label, waarbij de ondernemers zich onderscheiden door extra inspanningen op het gebied van verduurzamen. Wij denken in kringlopen en willen onze klanten inzicht geven in de herkomst en mogelijkheden van het product. Ook is het verpakkingsmateriaal van de boxen is zo min mogelijk milieubelastend en wordt hergebruikt: 'Love food, hate waste'. Hoeve Doelwyck is een trouwe deelnemer aan Lekker naar de Boer, de jaarlijkse open dagen van de biologische landbouw. Direct contact met de klant en transparante bedrijfsvoering zijn belangrijke elementen voor ons bedrijf!

 

Niet in mijn keuken, maar bij een vriendinnetje. Denk ik bij een salade aan een extra vergine (olijf)olie en een goede azijn, trekt zij haar neus op. Ik kook waarschijnlijk net iets te puur ;-). Hoe dan wel? met verse kropsla en je raadt het al komkommer, tomaat, radijs, blokje kaas, gekookt ei, nootje en rozijntjes, stukjes appel en jaja, een heuse yoghurtdressing. Wat zeg je? Is dat de sla uit je studententijd? Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht had, die ouderwetse sla met alles erop en eraan én een heuse ‘slasaus’. Moederlief is zo blij als wat! En het bewijst maar weer, er is hoop, ook voor ouders van ‘moeilijk-etende’ kinderen. Ik laat haar nu iedere keer zelf de sla samenstellen, en haar eigen yoghurtdressing kloppen. Samen eten klaarmaken in de keuken en plezier beleven is de beste manier om ze op de goede weg te krijgen. Dat lukte al met muffins bakken, roerei en pannenkoeken en nu dus ook met sla. Ik meende dat mijn dochter vooral problemen had met het ‘mondgevoel’, terugdenkend aan de eet-ervaringen uit mijn eigen kindertijd (eh, laten we het daar maar niet over hebben), geen kruimels, klonters enzo, maar gisteren ontdekte ik nog een klassieker: de gekookte bloemkoolroosjes met een pittige kaassaus vond mijn beugelbekkie-met-nieuwe-elastiekjes lekkerder dan de luchtigste puree van onze bloemige Agria aardappels. Wat een Eigenheimer, dacht ik nog en zij schepte zowaar een tweede portie op!

 

Inmiddels zijn we 13 prachtige lammeren rijker ! Het waren mooie slapeloze nachten, zoals een klant het op onze Facebookpagina verwoordde. En de moeders & lammeren maken het goed. Bovendien leren wij weer heel veel bij over de schapenhouderij ! Ze blijven nog even lekker in de stal tot dat er voldoende groei in het gras zit en de lammetjes goed gewend zijn aan hun moeders en sterk en stevig op hun benen staan. Dat brengt me ook bij wat er nu zoal gebeurd op de boerderij. Er is nog veel kou in de grond. dat zie je aan het gele gras, en er zijn nog weinig voorjaarskruiden te zien. Daarom wachten we nog een paar weken alvorens de eerste plantjes de grond in gaan of we wat gaan zaaien. Wel hebben we in de groententuin de grond al voorbewerkt. Het land is met de mooie winderige dagen van de afgelopen week flink gedroogd, en dat is fijn want het was behoorlijk nat! Binnenkort gaan we aardappels poten, uien zaaien, knolselderij planten en in de moestuin fijne groentenplantjes voor de Foodboxen planten.

 


BEZOEKADRES
Hoeve Doelwyck & Bio aan huis
Zuidzijdsedijk 31, 3264 LG Nieuw-Beijerland

bioboerinshaula
Www.doelwyck.nl

FIETSROUTE LANGS DEZE BOERDERIJ
Fietsroute 2: Zuid-Holland, tussen Oud-Beijerland, Goudswaard en Numansdorp - Polders, Weilanden, Slikken en Schorren - (19, 21 of 33 km)


LIGGING