Lees het op 't BioBoeren Blog

Hier vind je blogs van de biologische boeren en tuinders en van foodies en lekkerbekken die geen genoeg kunnen krijgen van bio en die hier hun beste recepten en belevenissen op de boerderij met je delen.

Wil je ook meebloggen? Leuk! Neem contact met ons op.

 
 
 

Biologisch eten voor de kleine portemonnee

 
Vaak krijg ik te horen dat biologisch eten zo duur is. Ik moet toegeven dat het over het algemeen nog steeds duurder is dan ‘regulier’ eten. Maar als meer mensen het kopen, zullen steeds meer winkels biologische producten gaan verkopen. Met als gevolg dat de prijzen dalen. Wat dat betreft heeft de consument het voor het zeggen, als we bijvoorbeeld nooit meer mierzoete frisdranken zouden kopen, verdwijnen deze producten op een gegeven moment uit de winkel. Een fabrikant blijft geen eten produceren dat wij als consument niet kopen. Maar zolang niet alle consumenten biologisch en duurzaam inkopen, blijft de vraag: Hoe kun je biologisch en toch redelijk betaalbaar eten?

Veel eten dat is gemaakt in fabrieken bestaat uit allerlei vulmiddelen en water. Dat proef je meestal niet want vaak proef je vooral het vele zout en suiker dat is toegevoegd. Maar je krijgt dan niet veel voedzaams binnen. Verse, biologische producten zijn daarentegen wel voedzaam. Het kan dan wat duurder zijn maar je hebt ook minder nodig omdat je sneller je gezonde bouwstoffen binnen krijgt.

Je bent verder het voordeligst uit als je seizoensgroenten en -fruit koopt, en dat is ook goed voor het milieu. In verhouding is het het goedkoopst om verse producten te kopen op de dichtstbijzijnde biologische markt of bij de boer. In de ochtend geplukte aardbeien liggen dan ’s avonds al in je bakje met yoghurt.

Ik kan en wil daarnaast niet al mijn eten, van brood en koekjes tot pindakaas en jam, zelf maken, maar weet zeker dat je gezonder en goedkoper uit bent als je zoveel mogelijk zelf je maaltijden bereidt. Zo maak ik vaak verse groentesoep met groenten van het seizoen. Als je soep eet, zit je eerder vol en ben je dus goedkoper uit.

Zo kun je dus op betrekkelijk eenvoudige manieren de kosten proberen te beperken en toch biologisch en duurzaam eten. En dan komt er zeker een moment dat het voor alle consumenten logisch is om biologisch en duurzaam voedsel te kopen en te eten.

Ellen Huijsmans
 
 
 
1 februari 2018
Bekijk meer berichten van Lekker naar de BioBoer
 
 
 
 
 


%homeAdd%