Enkele deelnemende bedrijven verdienen speciale aandacht. Omdat ze iets bijzonders doen, net een stapje verder zetten, leuke initiatieven in gang zetten of op een bijzondere locatie liggen. Ze vormen samen een leuke representatie van biologische bedrijven per sector, die samen het visitekaartje van de biologische sector vormen.
Kijk hieronder voor deze uitgelichte bedrijven en laat je inspireren!

 


Doornik Natuurakkers


Soort bedrijf
Naam teler
: Louis Dolmans
Adres:
De Pas 4
6681 KC Bemmel
www.doorniknatuurakkers.nl
Producten: Diverse graansoorten
Nevenactiviteiten: Natuureducatie, excursies, lezingen.

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf?
Onze stichting Doornik Natuurakkers houdt zich bezig met natuurlijke graanteelt. Het doel is kleinschalige akkerbouw, zonder kunstmest en chemicaliën.  De akkers zijn omgeven door kruidenrijke randen, 6 tot 12  meter breed. Langs of midden in deze randen staan heggen en struwelen, in totaal tot een lengte van ongeveer 5 kilometer. Landbouw en natuur vormen een twee-eenheid.  Ons akkergebied omvat ongeveer 30 hectares, gelegen direct aan de bandijk van de Waal. In 2014  is daar nog  12 hectares buitendijks weiland bijgekomen.  Voor 2015  ligt een uitbereiding in het verschiet tot ongeveer 70 hectares.

Doornik Natuurakkers is Skal en Demeter gecertificeerd. Wij  specialiseren ons in oude graansoorten, zoals emmer, spelt en Sint Jansrogge. Onze oogst leidde in 2012 tot ons eigen broodje Doornik. Drie jaar graanteelt wisselen wij af met een jaar lupine. Dat is goed voor de  bodem, maar levert ook nuttige grondstof op, zowel voor brood als voor “biologisch vlees”.

Jullie doen ook heel veel faunabeheer. Waarom?
Wij richten ons op biodiversiteit en hebben belangstelling voor akkerflora, insecten en vlinders. Daarmee leveren wij in eerste instantie een bijdrage aan de terugkeer van akkervogels. In het bijzonder kan dan worden gedacht aan de patrijs, de gele kwikstaart, de veldleeuwerik en op langere termijn misschien de grauwe gors. Deze soorten zijn sinds 1960 ongeveer 90 % in aantal achteruitgegaan. Wij zullen laten zien dat het mogelijk is dit tij te keren en tegelijkertijd kerngezond voedsel te produceren. Vanuit diverse invalshoeken willen wij zo onze  bijdragen leveren aan het fenomeen “healing landscape”. In het buitendijkse  weiland gaan we  ons richten op “maximaal”  weidevogelbeheer. Wij willen daar de grote aantallen grutto’s en tureluurs van weleer weer terug gaan zien, terwijl tegelijkertijd het het weiland voldoende productief is om uit de kosten te komen. Dat mag gerust een grote uitdaging worden genoemd. 

Waar dromen jullie nog van voor de toekomst?
Ons lange termijn doel is rondom steden en dorpen een keten te ontwikkelen van natuurlijke landbouw, die voor de omwonenden kwalitatief hoogwaardig voedsel voortbrengt en tegelijkertijd gelegenheid biedt om te  genieten van mooi en boeiend landschap.

Lekker naar de Boer
Op zondag 22 juni is iedereen welkom op ons bedrijf. Vanaf 10.00 uur vinden excursies plaats over natuurlijke akkerbouw, gevolgd door een fietstocht door ons mooie Betuwse landschap. Vertrek excursies en fietstocht: Parkeerplaats aan Vossenpels Bemmel, tussen huisnummer 38 en 40, postcode 6681 KE. 
Daarnaast zal er een proeverij van eigen producten zijn.

 

 

Brandrood 

 

Soort bedrijf: Melkveebedrijf en kaasmakerij
Naam boer: Michiel Cassuto
Adres:
Kernhemseweg 6
6718 ZB Ede
www.brandroodkaas.nl
Producten: Melk en kaas

Kun je iets meer vertellen over jouw bedrijf?
Al vanaf 1989 boer ik biologisch, eerst als geitenhouder en sinds 2008 houd ik 20 Brandrode runderen. De Brandrode koe is een van oorsprong Oost-Nederlands ras, een prachtige koe om te zien. Het zijn kleine koeien en bovendien een zeer vriendelijk ras. Ze zijn zeer aaibaar, dat kun je zelf beleven op de open dag. Van de melk van deze koeien maak ik een unieke kaas: de Brandrode Kaas.
In ons kleine winkeltje verkopen we op zaterdag onze eigen kaas en jams en sappen van collega ondernemers Makandra en Tres Jolie.Daarnaast lopen er wat ezeltjes bij ons rond en run ik een paardenpension.

Die Brandrode Kaas, wat is daar zo bijzonder aan?
Ik ben de enige boer die van de melk van Brandrode koeien kaas maakt. Brandrode Kaas is een Gruyère achtige kaas met een natuurlijke korst. De kaas moet tenminste 6 maanden rijpen en regelmatig verkoop ik kaasjes van 2 jaar oud. De kaas is door de beschermende korst ook lang houdbaar en zeer gewild bij de betere horeca gelegenheden.

Waarom moeten mensen vooral bij jullie komen kijken op 21 juni?
Op 21 juni is het Landgoeddag op  Landgoed Kernhem, waar ook de boerderijen van Brandrood en Makandra gevestigd zijn. Op het hele landgoed zijn er die dag activiteiten en rondleidingen. De paardentram of ezeltjes brengen u van en naar Huize Kernhem en de 2 boerderijen.
Op de boerderijen geven we een rondleiding, met informatie over het bedrijf, de productie, de dieren etc. Daarnaast is er een aannemer, die is gespecialiseerd in restauratie objecten, om u alles te vertellen over de geschiedenis van het landgoed en van de gebouwen die erop staan.
Daarnaast kun je koeien schilderen, is er een markt, komen er verhalenvertellers en kun je natuurlijk proeven van de heerlijke Brandrode Kaas. Ede is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. Het Thema van de open dag is dan ook "Proef het Landgoed”.

 

De Groene Griffioen


Soort bedrijf: Biologische educatie- en kaasboerderij
Naam boer en boerin: Boy Griffioen en Wendela Griffioen-Bogerd
Adres:
Lange Muiderweg 18a
1382 LA Weesp
www.degroenegriffioen.nl
Producten: Kaas, melk, vlees en eieren
Nevenactiviteiten: Boerderijwinkel, rondleidingen, muziekstudio (van strobalen met fantastische akoustiek), boerderij-belevingen, workshops kaas maken, vrijgezellenfeestjes, bedrijfsuitjes, adopteer een koe, verhuur ontvangstruimte van strobalen.

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf? 
We zijn in essentie een biologisch melkveebedrijf. We hebben op ons bedrijf 50 koeien, 40 stuks jongvee, 2 stieren en 30 kippen. Onze koeien zijn van een zogenaamd dubbeldoel ras: ze zijn zowel melk- als vleeskoe. Ze geven weliswaar minder melk dan een pure melkkoe, maar daar staat tegenover dat het vlees van deze koe ook heerlijk is en heel anders smaakt dan gangbaar vlees. Dat dubbeldoel ras zorgt niet alleen voor én melk én lekker vlees maar ook voor gezondere koeien en dus minder medicijn en antibiotica gebruik. Wij zijn op het moment al meer dan een jaar antibioticavrij.
De rauwmelkse kaas en de rauwe melk, het vlees en de eieren verkopen we in onze eigen boerderijwinkel, evenals diverse (biologische) producten van collega boeren uit de omgeving: groentetassen, bakmeel, honing, sappen, stropen, jams en nog veel meer.
Ook staan we regelmatig met onze producten op de markt en organiseren we diverse evenementen om consumenten kennis te laten maken met ons bedrijf, onze producten en de biologische landbouw.
Op onze boerderij doen we aan kringlooplandbouw, we hebben een compoststal, de koeien worden gedekt door stieren, dus er vindt geen kunstmatige inseminatie plaats en we onthoornen de koeien ook niet. Hiermee gaan we nog een stapje verder dan de biologische landbouw van ons vraagt.

Adopteer een Koe? 
Ja, naast dat we melkveebedrijf zijn, hebben we ook tal van andere activiteiten. Adopteer een Koe is daar één van: een leuk project waarbij je de boer en zijn boerderij kunt steunen. Voor € 50,- per jaar kun je je eigen koe of kalf uitkiezen. Deze mag je ook een naam geven en wij houden je op de hoogte van het leven van deze koe. Tijdens de openingstijden van onze winkel kun je altijd even een kijkje nemen in de stal en op de diverse open dagen die we organiseren kun je natuurlijk ook altijd jouw koe even bewonderen. Daarnaast ontvang je regelmatig updates over het leven, de seizoenen en de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koe.

Waarom moeten mensen vooral bij jullie komen kijken op 21 juni? 
We hebben tijdens Lekker naar de Boer tal van activiteiten. Uiteraard geven we rondleidingen en is de boerderijwinkel open. Dit jaar zal op de open dag de MelkSalonMolen draaien, beleef en ervaar het proces van graspriet naar kaas.
Daarnaast zal er een muzikale live act zijn, komt er een imker en een vogelhuisbouwer, zijn er lokale lekkernijen, proeverijen, zijn er kinderactiviteiten en gaan we zaadjes planten voor de bijen. Verder kun je meer te weten komen over biologische landbouw, (herkomst) voer, en Adopteer een koe. Een leuk uitje voor jong en oud.

 

Biologisch Landbouwbedrijf Nz 27


Soort bedrijf: 
Akkerbouwbedrijf met vollegronds groenteteelt
Naam teler: Douwe Monsma
Adres:
Winkelweg 61
3896 LH Zeewolde 
Producten: Aardappelen en diverse groentesoorten
Nevenactiviteiten: Informatiecentrum op het bedrijf met demonstratieveld. Educatie over biologische landbouw, duurzame energie en natuur.

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf? 
Ons akkerbouwbedrijf produceert aardappelen en een groot aantal groenten, waaronder uien, tarwe, suikerbieten, rode bieten, conservenerwten, sperziebonen, suikermais, wortelen, pompoenen en grasklaver. Naast de verbouw van deze groenten, doen we ook de verwerking van aardappelen en uien. Het bedrijf is 300 hectare groot, dat is een flinke lap grond. Het bijzondere van dit bedrijf is dat de boerderij vanaf de ontginning altijd biologisch is geweest. Het bedrijf is van een stichting dat als doelstelling heeft om ervoor te zorgen dat de boerderij ook biologisch zal blijven. We liggen met onze boerderij vlak bij een natuurgebied van Staatsbosbeheer. We werken veel met hen samen in natuurbehoud en ontwikkeling, maar ook in educatie en informatievoorziening. Daarnaast zijn we deelnemer in een groot windmolenpark en staat er op ons terrein een windmolen.

Windmolens, natuur en biologische landbouw, gaat dat wel samen?
Jazeker, dat gaat zelfs heel goed samen. Om dat te demonstreren hebben we vorig jaar een informatiecentrum op het terrein gebouwd. Het infocentrum is een kas, ingericht als ontvangstruimte, met vergaderzalen, zitjes en een bar. Naast de kas ligt een demonstratieveld. Op dat veld laten we in het klein zien hoe de vruchtwisseling in het groot eruit ziet. Omdat ons bedrijf zo groot is, kunnen we niet alle akkers laten zien. Daarom hebben we ons bedrijf in het klein nagebouwd en kunnen we langs de verschillende kleine veldjes met verbouwing lopen en uitleg geven over ons bedrijf. De kas en het informatiecentrum liggen onder een grote windmolen. Terwijl de wieken voorbijkomen, vertellen wij ons verhaal. Dat is een hele beleving en daarom hebben we de kas ook De Beleving genoemd. We nodigen je van harte uit om zelf te komen kijken en te beleven hoe duurzame energie, biologische landbouw en natuur hand in hand werken.

Waarom moeten mensen vooral bij jullie komen kijken op 20 juni?
Op zaterdag 20 juni doen we mee met Lekker naar de Boer. Die dag staat in het teken van de biologische aardappel: we zullen alles laten zien over het productieproces, verschillende soorten, smaken en bereidingswijzen. We maken chips, patat en lekkere hapjes van aardappelen en natuurlijk mag je komen proeven en kopen.
Daarnaast gaan we samen met onze buurman van BioBrass laten zien hoe de groenten groeien, hoe het productieproces in zijn werk gaat, hoe het wordt verwerkt en verpakt. En er zal een springkussen en allerlei spelletjes voor de kinderen zijn.
Uiteraard is het informatiecentrum ook open en zal een gedeelte van de kas als markt worden ingericht, met kraampjes en activiteiten.
Kom en ervaar De Beleving!

 

Leghennenbedrijf Maatschap Kieft-Elzinga


Soort bedrijf:
Biologisch leghennenbedrijf
Naam boer en boerin: Hendrik-Jan en Alida Kieft - Elzinga
Adres: Oogstweg 2
9674 TC Winschoten
www.kippenkieft.nl
Producten: Eieren
Nevenactiviteiten: Plattelandswinkel Groningen, pakstation, skybox en uitloopsteiger.

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf?
We hebben een biologisch leghennenbedrijf in Winschoten, Noord-Oost Groningen. We hebben 3.000 leghennen van het ras Lohman Light. Dit is een leghen die veel in de biologische sector wordt gehouden. Deze kip legt iets minder zware eieren, waardoor de kip er wat minder moeite mee heeft en de leghennen gemiddeld ook langer leven.
De kippen komen bij ons als ze 17 weken oud zijn. Dan kunnen ze een paar weken wennen en leggen ze af en toe al een eitje. Vanaf 20 weken leggen ze gemiddeld 1 ei per dag. Tegen het einde van hun legtijd leggen ze weer wat minder eieren en als ze 83 weken zijn, gaan ze naar de slachterij. Dan heeft de kip gemiddeld 350 eieren gelegd!
Het bijzondere van onze kippen is dat de kippen in de opfok al leren om te scharrelen en krijgen ze ook al graan aangeboden. De kippen hebben meer ruimte en meer afleiding. Hierdoor leren de kippen al vroeg om te pikken naar graan en niet op elkaar.
Tussen de kippen lopen ook hanen. Hanen hebben een waarschuwingsfunctie: als er onraad is, slaat de haan aan en gaan de kippen schuilen.

Skybox en uitloopsteiger???
Ja, op ons bedrijf kun je echt kijken bij de kippen. Vanwege besmettingsgevaar kun je als bezoeker nooit tussen de kippen rondlopen. Maar om het proces en de productie toch inzichtelijk te maken hebben we een skybox gebouwd. Deze is voor in de stal en vandaar uit heb je prachtig overzicht over de stal. We hebben er informatieborden geplaatst en er is een voerautomaat, zodat bezoekers zelf graan kunnen strooien. Daarnaast hebben we ook een uitloopsteiger, dan sta je op een verhoging in de uitloop. Ook hier zijn informatieborden over de productie, de kip en het verhaal achter het product.
Het bedrijf leent zich heel goed voor deze educatie- en informatiefunctie. We hebben al jaren een plattelandswinkel, dus we hebben altijd veel klanten op ons bedrijf. De klanten willen graag weten waar hun eitjes vandaan komen en willen zelf ook graag kijken. We hebben de ruimte en vinden het belangrijk om het verhaal achter het product te kunnen vertellen. Daarom hebben we de skybox en de uitloopsteiger gemaakt.
Ook in onze plattelandswinkel Groningen weten we van alle producten waar ze vandaan komen en hoe het geproduceerd is. Het is een samenwerking van boeren uit de regio en we leveren producten aan elkaar. Van elk product kennen we het verhaal erachter.

Waarom moeten mensen vooral bij jullie komen kijken op 21 juni?
Op zaterdag 21 juni geven we rondleidingen over het bedrijf en we laten het hele productieproces zien: van de opfok, tot de slacht, van het eieren verpakken tot de afzet van het vlees van de uitgelegde hennen. We doen dit aan de hand van filmpjes en infoborden, maar natuurlijk lopen we ook het hele erf over en kun je zelf de skybox en uitloopsteiger bewonderen.
Er komt iemand lekkere hapjes maken van onze eigen eieren, de winkel is uiteraard open en er zijn verschillende picknickbanken. Daarnaast hebben we activiteiten voor de kinderen, er lopen geiten en koeien rond, die ze mogen aaien en de kinderen kunnen worden geschminkt.
Tenslotte: ons bedrijf wordt afhaalpunt van Adopteer een Kip. Dus je kan vanaf het Lekker naar de Boer weekend ook je bonnetjes inleveren bij onze winkel!

 

Oogsttuin De Vrije Akker

 

Soort bedrijf: Biologisch tuinbouwbedrijf
Naam tuinders: Maaike Kruijt en Moniek van Hirtum
Bezoekadres: Hoofdstraat 45
5973 ND Lottum
www.devrijeakker.nl
Producten: Groenten, fruit, kruiden en bloemen
Nevenactiviteiten: Diverse workshops, veldverkoop

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf? 
Samen met Moniek beheer ik onze kleinschalige, biologische oogsttuin. De tuin is 0,6 ha, niet heel groot, maar we telen er in totaal meer dan 40 soorten gewassen. Van sla, wortels, bonen en peulen tot de minder bekende groentesoorten zoals schorseneren, pastinaak en wortelpeterselie. Verder hebben we verschillende soorten kleinfruit zoals aardbeien, frambozen en bramen en een heel scala aan keukenkruiden. Daarnaast telen we ook nog bloemen, zowel eetbare bloemen als snijbloemen.
We zijn in 2010 begonnen. We hebben allebei de opleiding Biologische Landbouw gedaan en we hebben altijd gewerkt en stage gelopen bij biologische bedrijven. Op één van die stageplekken leerden we elkaar kennen en al worteltjes wiedend is het idee ontstaan voor deze zelfoogsttuin. Dat dat een biologische tuin moest worden, was vanzelfsprekend.

Wat maakt jullie bedrijf zo bijzonder?
Onze tuin is opgezet volgens de CSA-filosofie. CSA staat voor Community Supported Agriculture, dus landbouw in samenwerking met de gemeenschap. Dat betekent dat we een bedrijf zijn, waar mensen lid van kunnen worden. De leden betalen voor 1 jaar vooruit en kunnen dan komen wanneer ze willen en meedelen in de oogst. Wij als tuinders doen het werk en de leden delen mee in de winst (en soms ook het verlies, als het een minder goed oogstjaar is). Iedereen eet dus mee met de seizoenen en iedereen gaat mee in de maanden van schaarste en de maanden van overvloed.
Eén keer per jaar hebben we een ledenvergadering en dan mogen de leden ook zelf ideeën aandragen of aangeven waar ze behoefte aan hebben. Daar passen we het teeltplan van het volgend jaar op aan.
Naast het meedelen in de oogst, bieden we ook nog andere activiteiten aan. Zo geven we regelmatig workshops, waaronder kruidenworkshops om te leren koken met kruiden. Daarnaast hebben we ook workshops voor kinderen, met uitleg over de tuin, groeiwijzen, speurtocht over de tuin, broodjes bakken boven het vuur etc. De workshops hebben altijd een educatief karakter: ‘van grond tot mond’.
Tenslotte hebben we in het hoogseizoen ook veldverkoop, organiseren we open dagen, pompoenfeesten, oogstfeesten en ook regelmatig proeverijen.

Waarom moeten mensen vooral bij jullie komen kijken op 21 juni? 
Op 21 juni geven we diverse rondleidingen, is er uiteraard groenteverkoop en zijn er verschillende proeverijen van producten van het land. Verser kan niet! Voor de kinderen hebben we ook een uitgebreid programma met zelf zaaien, een speurtocht, broodjes bakken op het vuur. Kom, kijk, proef, geniet en ervaar wat deze tuin te bieden heeft.